Je rijdt voor de deur van je favoriete restaurant, je stapt uit en je geeft je sleutels aan de valet voor de deur. Je hebt er alle vertrouwen in dat de medewerker zonder problemen je gloednieuwe auto een mooi plekje geeft op de parkeerplaats. Je kijkt nog eens voor zekerheid naar achteren en je ziet je auto met 150 kilometer per uur door de berm vliegen om uiteindelijk ondersteboven midden op de weg tot stilstand te komen. Dit is de werkelijkheid van de nieuwe co-op party game Very Very Valet voor de Nintendo Switch. Pure chaos en gekkigheid waar het netjes parkeren en de zorg om de auto totaal niet belangrijk zijn. Zolang de auto maar op tijd opgehaald en weer afgezet wordt, zijn de klanten blij. Eindelijk een fris thema na de tal van kookspellen gebaseerd op het succes van Overcooked. Is dit het volgende succesverhaal op co-op gebied?

Ophalen en weer afzetten

Very Very Valet is eigenlijk heel simpel qua opzet. In elk van de 24 levels moet jij met 1 tot 4 gekke poppen medewerkers de auto’s van aankomende klanten ophalen en weer afleveren in het parkeervak. Je begint eerst simpel met een enkele straat waarbij aan de ene kant het restaurant te vinden is en aan de andere kant de parkeerplaats. De interface hier is heerlijk simpel. Bij elke klant die staat te wachten hangt een cijfer boven hun hoofd en hetzelfde nummer bij de auto correspondeert met de klant. De volgorde maakt eigenlijk weinig uit zolang je de auto op de aangegeven plek krijgt voordat de tijdsbalk onder de auto is volgelopen. Dit werkt als een trein en je merkt al snel dat de parkeerplaats vaak de laatste plek is waar de auto’s eindigen. Ze gewoon langs de weg zetten of door elkaar blijkt vaak een betere strategie te zijn, mits je de auto er maar snel genoeg tussenuit kunt halen. Het rondrennen werkt erg vloeiend, je kunt met gemak auto’s opzij slaan en eroverheen springen. Het besturen van een auto daarentegen is een stuk lastiger dan je zou denken.

Het party component in deze titel komt namelijk naar voren in de gekke manier hoe de auto’s bestuurd worden. Je geeft met de analoge stick aan waar je heen wilt en de auto volgt de aangeven pijl die verschijnt. Druk je recht naar voren dan zal de auto naar voren rijden. Druk je naar rechts dan zal de auto met een bocht de pijl volgen. Maar dit is niet het rare aan het besturen. Je moet namelijk tot stilstand komen en de stick in de neutrale stand zetten om vervolgens naar achteren te kunnen rijden op dezelfde manier. Het lijkt erg simpel, maar onder tijdsdruk blijkt het toch een stuk lastiger. Voeg hier nog eens een drift optie en het kunnen keren op zijn plek met een speciale knop en je vindt hier redelijk wat mogelijkheden om de auto zo snel mogelijk van punt A naar B te rijden. Aan de andere kant zorgt dit er nog wel eens voor dat je het gevoel hebt dat de auto totaal niet doet wat je wilt. Met erg weinig ruimte voor fouten om die perfecte score neer te zetten kan dat erg frustrerend zijn. Ben je te laat bij een auto dan zal de auto de lucht in verdwijnen en ben je de kans kwijt om een ster te verdienen. Met drie verdwenen auto’s kun je het level nog steeds uitspelen, maar je zult dan geen enkele ster verdienen. Elk level wordt namelijk beoordeeld met 0 tot 3 sterren die noodzakelijk zijn om alle levels vrij te spelen.

Kleinschalig plezier

Elk level duurt maar een paar minuten en de lengte wordt niet beïnvloed door hoe goed je het doet. Dit zorgt ervoor dat als je het goed doet je met een noodgang door de levels heen vliegt. De moeilijkheid van de verschillende levels verschilt ook nog wel eens. Zo zijn er levels waar je met je eerste poging meteen die drie sterren te pakken hebt en sommige waar je echt je best moet doen om meerdere sterren te halen. Met name de latere levels zijn erg uitdagend en begint het onmogelijk te worden om het spel in je eentje uit te spelen. Met een paar vrienden wordt het een stuk makkelijker en leuker, mits je goed weet te overleggen. Je doet met meer spelers wel sneller iets fout, je zit elkaar meer in de weg, maar de grotere hoeveelheden klanten zijn dan makkelijker te behappen. De latere levels bevatten tal van extra obstakels om het je lekker moeilijk te maken. Zo zijn er trampolines, niet parkeren zones, draaiende obstakels en teleportatie doorgangen. Dit klinkt als enorm veel diversiteit, maar de levels voelen alsnog erg hetzelfde aan. De levels die opvallen doen echt iets anders en we hadden hier graag meer originaliteit in de levels gezien.

Ook in de huidige pakket bevat de game weinig extra’s om je langer zoet te houden. Zo zijn er maar vier verschillende valets te kiezen en valt hier niks voor vrij te spelen. De game ziet er leuk en cartoony uit, maar ook bij de levels mist er wat diversiteit. Ook bevat de game geen online multiplayer of leaderboards. Hierdoor doe je het volledig voor jezelf en met de korte levels en het kleine aanbod zul je het spel redelijk vlot uitspelen. Er is ook na elk level een foto ronde waar spelers de gekste foto van de gebeurtenissen in het level kunnen kiezen. Het kiezen is hier alleen voor de fun en het had een leuk iets geweest als de speler met de leukste foto een bonus kreeg.

Een beperkt aanbod

Very Very Valet is hiermee een erg leuke en frisse co-op ervaring. Met een paar vrienden op de bank zijn de korte rondes lekker hectisch en wordt samenwerking beloond. Het is jammer dat de besturing niet altijd doet wat je zou verwachten, maar dit zorgt ook voor die grappige momenten waar een speler vast zit in een hoek terwijl de timer aan het vollopen is. De game komt uit voor een kleinere prijs, maar voelt alsnog een beetje duur aan. Kun je deze game met wat korting aanschaffen dan is het de aanschaf zeker waard en zal het zeker een hit zijn op een vriendenavond.

Origineel artikel gepubliceerd op: www.evilgamerz.com