Als we kijken naar VR dan zien we dat het platformer genre daar nog maar weinig te vinden is, terwijl het genre op consoles goed vertegenwoordigd is. Er zijn VR platformers waar de speler neerkijkt op het personage en andere VR platformers laten spelers in first-person door een level heenrennen en springen. Dit kan nog wel eens voor mensen die snel misselijk worden in VR een grote uitdaging zijn. Stilt is een platformer die de laatste aanpak heeft en geeft de speler bovendien springveren als armen. Ik was dan ook erg huiverig voor een VR platformer die flink leunt op heel veel springen en stuiteren. Het grootste minpunt in deze game is verbazingwekkend niet de grote hoeveelheid beweging, integendeel zelfs, dit is één van de betere VR platformers.


Met je armen lopen

In Stilt heeft de speler geen benen en springveren als armen. Je kunt lopen door je armen naast je te plaatsen en je armen als stelten te gebruiken. Wil je springen dan zul je jezelf moeten afzetten of je armen tegen de grond of muren aan moeten bewegen. Dit zorgt voor een erg unieke manier van bewegen en vraagt dan ook om wat oefening. Je wordt wakker in een ruimteschip en je moet hier uitstappen. Dat je moet uitstappen moet je zelf uitvogelen, net als hoe de speler zich voortbeweegt. De paar borden met uitleg volgen hierna en de eerste introductie met het spel is hierdoor minder soepel dan je zou verwachten. Het is zeker aan te raden om de game staand te spelen, want het rondlopen met je armen naast je lichaamis een stuk lastiger als je zit. Zittend spelen is mogelijk, maar het verandert je speelstijl in meer hoppen en springen. Het tutorial level is dan ook erg tof en je kunt al snel van punt A naar punt B bewegen zonder al te veel problemen.

De game bevat een reeks aan levels die je kunt bezoeken via een tussenwereld. In deze tussenwereld vind je diverse deuren en door cadeaus te verzamelen kun je nieuwe gebieden en levels vrijspelen. In het eerste gebied vind je vier levels en je zou verwachten dat het eerste level dan ook een makkie is om volledig uit te spelen. Maar dit is hier zeker niet het geval. Elk level bevat drie verschillende cadeaus die je moet vinden, moet je een aantal postzegels en een kroon verzamelen en moet je het einde binnen een bepaalde tijd bereiken om een level volledig uit te spelen. Dit vraagt in alle gevallen dat je een level meerdere keren moet spelen om alles te vinden. Val je in het water dan kun je tien postzegels inzetten om het nog een keer te proberen of in het slechtste geval moet je een level herstarten. De levels zitten goed in elkaar en je moet echt op ontdekking gaan om alles te vinden. Dit zien we graag. Het eerste level bevalt helaas al wel een enorme hoeveelheid stukken water en afgronden, waardoor je al snel een level moet herstarten. Dit zal onervaren VR spelers flink afschrikken, terwijl de rest van de levels juist zo tof zijn om te ontdekken.

Onnodig moeilijk

Gelukkig kun je tijdens het rondlopen in de levels ook diverse power-ups vinden. Deze power-ups zijn lekker creatief en maken het een stuk makkelijker om het einde van een level te halen. Enkele voorbeelden zijn een vlammenwerper, een propeller, tijdvertrager of een postzegelmagneet. Je kunt op elke arm een power-up actief hebben, waardoor er een grote hoeveelheid combinaties zijn. Sommige van deze power-ups zijn helaas wel nodig om bepaalde delen van een level te kunnen bereiken. Zo kwam ik vast te zitten nadat ik met een propeller op een platform terecht kwam en hier vervolgens in het water viel. Je zou dan denken dat je tien postzegels kunt inzetten om het nog een keer te proberen, maar helaas worden je power-ups afgenomen als je dit doet. Wil jij je power-ups behouden dan zul je 15 postzegels moeten inzetten. Dit voelt in veel gevallen erg streng aan en maakt het dat een speler minder snel zal experimenteren.

Gelukkig weet de game de speler een interessante reden te geven om door te spelen. In de tussenwereld zie je namelijk een enorm grote berg met een octopus. Deze kun je verslaan als je ver genoeg komt en ik merkte dat ik hierdoor toch elke keer weer een level probeerde te voltooien. Voor elk nieuw gebied heb je dan ook een bepaald aantal cadeaus nodig, waardoor je sneller elke hoek van een level afspeurt. Het helpt ook zeker dat de game er erg netjes uitziet en vooral erg soepel draait. Dit zorgt voor een aangename ervaring, zelfs met al het springen en bewegen. Je kunt hier veel instellen om de ervaring naar eigen wens aan te passen. Een klein verbeterpunt zou wel zijn dat je zicht niet geblokkeerd wordt door bomen of bosjes. De levels zitten hier namelijk vol mee en het komt regelmatig voor dat je zicht geblokkeerd word tijdens het springen en dat is wanneer je juist moet weten waar je terecht komt.

Vier multiplayer modi

De game bevat naast de grote hoeveelheid levels ook nog een multiplayer met vier verschillende modi. Deze heb ik helaas niet kunnen testen omdat er geen andere spelers online aanwezig waren. Maar wat ik gezien heb, ziet er erg interessant uit. En dit deel van de game zou ons in de toekomst nog wel eens kunnen verassen. De gekke besturing, de interactieve lobby, nette presentatie en de grote hoeveelheid mogelijkheden kunnen dit een hit maken onder streamers en spelers. Je kunt hier de kleur van je personage aanpassen en de game bevat opties om eigen lobbies te maken met codes. Erg tof en handig met een groepje vrienden.

Stilt is dan ook een erg vrolijke en kleurrijke VR platformer. De unieke besturing is snel op te pakken en zorgen voor nieuwe uitdagingen die we nog niet eerder hebben gezien. Elk level zul je meerdere keren moeten doorlopen en is er in elk level een hoop te ontdekken. Het is dan ook zo jammer dat de game erg uitdagend is en je om de haverklap in een afgrond kan vallen. Er is weinig ruimte voor fouten en ik had hier iets meer creatieve oplossingen gezien, zodat onervaren spelers ook van deze game kunnen genieten. Dit is in lange tijd weer een volwaardige PSVR2 game, die de mogelijkheden van VR mooi benut en ervaren VR spelers flink veel speelplezier weet te bieden. En zelfs met de hoge moeilijkheidsgraad is dit iets wat we alleen maar toejuichen.