Bordspellen beginnen steeds vaker een digitale versie te krijgen. Dit maakt het niet alleen makkelijker voor spelers om een bordspel te spelen, maar ook om online met andere spelers te spelen. De ontwikkelaar Monster Couch komt na een digitale versie van het extreem populaire Wingspan nu met Quilts and Cats of Calico, gebaseerd op het bordspel Calico. Het bordspel kwam uit in 2020 en de digitale versie heeft dus even op zich moeten wachten. Eén ding is duidelijk, als je een liefde hebt voor bordspellen en katten dan zit je hier goed.

Katten en quilts

Quilts and Cats of Calico is een gezellig digitaal bordspel waarin de speler de opdracht krijgt om een quilt te maken met stukjes stof in de vorm van zeshoekige tegels. Elke tegel heeft een eigen kleur en patroon waardoor je deze op diverse manieren kunt combineren. Op het bord vind je tegels met opdrachten, bijvoorbeeld AAAA + BB, waar je in dit voorbeeld de zes aansluitende tegels vier en twee van dezelfde patronen of kleuren moet geven. Lukt het je allebei dan krijg je een hoger aantal punten, lukt er maar één dan krijg je een lagere hoeveelheid punten. Je wordt dus lekker hard aan het denken gezet om een tegel te plaatsen en de optimale combinatie te maken. Dat het spel van oorsprong een bordspel is, wordt dan ook snel duidelijk en het grote bord waar je de tegels op plaatst heeft elke keer een andere rand. Dit is een groot voordeel voor de digitale versie, omdat de makers een oneindige diversiteit aan borden kan toevoegen aan het spel.

Het leggen van tegels om punten te verzamelen hebben we in vele andere bordspellen al eerder gezien, Calico voegt hier dan ook twee extra’s aan toe om zich te onderscheiden: het verzamelen van knopen en katten. Het combineren van drie tegels van dezelfde kleur levert je een knoop op van dezelfde kleur en deze knopen leveren natuurlijk extra punten op. Verzamel je knopen in alle kleuren dan krijg je bovendien een regenboog knoop voor nog meer punten. Katten hebben elk een andere voorkeur voor een patroon en zul je een bepaald aantal tegels met dezelfde patroon moeten neerleggen om een kat te verzamelen. Hierdoor kun je door het strategisch plaatsen van een tegel meerdere punten tegelijk verzamelen. Een enorm pluspunt is dan ook dat het berekenen van de punten en de score allemaal voor je gedaan wordt, waardoor je altijd met zekerheid weet dat je geen punten hebt laten liggen.

Diverse modi

In Quilts and Cats of Calico hebben we niet alleen te maken met een digitale versie van het bordspel die je online tegen andere spelers of computer kunt spelen. De game bevat een volledige story modus en een opdrachten modus waar je diverse uitdagingen moet voltooien. De story modus speelt hard in op het thema en het ziet er dan ook schattig en kleurrijk uit. Je verplaatst een pion over een stoffen kaart waar je diverse personen tegenkomen die je om hulp vragen of die je moet verslaan in een potje Calico. Je wordt hier flink uitgedaagd en de moeilijkheid gaat hier omhoog en omlaag tijdens de story modus. Dit zorgt ervoor dat de potjes niet alleen maar langer en moeilijker worden en dat is mooi om te zien. De moeilijke tegenstanders kunnen je enorm uitdagen waardoor je soms pen en papier nodig zult hebben om de combinaties uit te tekenen. De tegels die je kunt pakken staan namelijk vast en het spel is in veel gevallen op zoek naar één oplossing. Dit maakt dat de story modus meer aanvoelt als een puzzelspel dan een strategisch spelletje waar er vele verschillende manieren zijn om je tegenstander te verslaan. Dit zou sommige spelers kunnen afschrikken.

Je zult al snel flink wat uurtjes kunnen steken in alleen de story modus. De opdrachten modus geeft je zelfs nog meer puzzels die je kunt oplossen. Deze uitdagingen zijn volledige potjes in tegenstelling tot de story modus waar het soms maar een paar tegels zijn die je hoeft neer te leggen. Een potje zal hier al snel flink wat tijd opeisen, waardoor je dit minder snel even tussendoor speelt. Gelukkig kun je wel in alle gevallen een potje halverwege stopzetten om er later mee verder te gaan. Beide modi bereiden je goed voor op je eerste potje tegen een menselijke speler.

Solo, met vrienden of met vreemden

Of je nu solo wilt quilten of liever de strijd aangaat met andere spelers de game geeft je de mogelijkheid om cross-platform andere spelers uit te dagen. Je merkt hier wel dat je weinig invloed hebt op wat de andere speler doet. Elke speler heeft zijn eigen bord en je legt dus niet tegels op hetzelfde bord. Het enige waar je de andere speler kunt tegenwerken is het pakken van een nieuwe tegel. Deze liggen namelijk in het midden en elke speler moet van dezelfde drie opties een nieuwe tegel pakken. Het is dan ook echt een game die je lekker rustig aan kunt spelen en een beurt kan lang duren omdat je vele opties wilt bekijken. Wil je niet online spelen dan kun je natuurlijk ook tegen de computer spelen en dit werkt net zo makkelijk en snel.

Grafisch ziet de game er echt top uit en voor een digitaal bordspel gebeurt er lekker een hoop op het scherm. Er zijn katten die constant over het bord heenlopen en dit zorgt ervoor dat de game er totaal niet statisch uitziet. Je kunt de katten zelfs aaien en je eigen katten customizen en opslaan. Je kunt hier dus gewoon je eigen kat nabouwen en je gezelschap laten houden tijdens een potje Calico. Er zitten ook een hoop kleine details in waardoor je kunt zien dat de makers echt veel zorg en tijd in deze game hebben gestoken. Het plaatsen van tegels komt met een grote diversiteit aan effecten en zelfs als je klikt op een geplaatste tegel zal dit een effect geven. De muziek in de game is ook lekker divers, van hoge kwaliteit en totaal niet herhalend. Dit zorgt er allemaal voor dat het een erg mooie en rustgevende ervaring is.

Niet alleen voor kattenliefhebbers

Quilts and Cats of Calico is hiermee niet alleen een erg sterke digitale vertaling van het bordspel, maar voegt ook nog een hoop extra’s toe om de ervaring nog beter te maken dan de fysieke versie. Zowel voor de solo als de multiplayer speler heeft de game iets moois te bieden. De game ziet er kleurrijk en schattig uit en weet de wereld van stof, katten en quilts mooi tot leven te laten komen. Dit is niet alleen een game voor kattenliefhebbers, iedereen kan veel plezier aan deze titel beleven.