Obesitas,vraatzucht, vet, dik en mollig zijn enkele woorden die regelmatig in een kwaadaardige zin voorbij komen. De game wereld is niet anders dan de werkelijke wereld. Alle personages doen niet mee aan het net iets meer eten dan de nodige voedingswaarde van de dag, kijk maar naar Lara Croft, Samus Aran en alle vrouwelijke personages van Dead or Alive. Maar heel soms komen er games voor die niks serieus nemen en alles met een enorme knipoog doen. Fat Princes: Fistfull of Cake is hier een enorm goed voorbeeld van. Een Playstation Network titel die nu nog uitgebreider naar de PSP komt en geheel draait om het vetmesten van je eigen prinses en het afslachten van je tegenstander met liters rondvliegend bloed. Noem het ethisch onverantwoord of een slecht voorbeeld, maar stiekem resulteert het in een erg vermakelijke game.

Taart blijkt een gewild onderwerp

Heel lang geleden woonden er twee prinsessen in het land Titania. Terwijl ze aan het picknicken waren, ontdekten ze dat er taart tussen de struiken groeiden. Ze namen een hapje en nog een hapje. De taart was zo lekker dat ze er maar niet vanaf konden blijven en ze steeds dikker en dikker werden. De prinsessen worden dan ook nog eens meegenomen door de bosbewoners en de koningen gingen op zoek. Jij hebt de plicht om te helpen in de strijd om de prinses te redden en de andere koninkrijken te verslaan. De synopsis van deze game is zo vreemd en grappig tegelijk dat je de gehele tijd met een glimlach de introducties aan het lezen bent. En dit is dan ook meteen het grootste verschil met de PSN versie, we hebben nu ook met een singleplayer (ook wel met jezelf spelen genoemd) avontuur te maken. In vijftien hoofdstukken krijg je alle verschillende game modi voorgeschoteld allemaal met een doldwaas verhaal eromheen. Zo zul je wijze mannen naar het kasteel moeten dragen, lokprinsessen die ontploffen moeten plaatsen en kasteelmuren slopen. Vijftien hoofdstukken lijkt op het begin erg weinig, want je vliegt door de eerste paar hoofdstukken heen. Maar als je eenmaal halverwege bent, worden de opdrachten moeilijker en uitgebreider en kan een hoofdstuk al snel een uur duren. En dit is dan alleen nog maar de singleplayer.

Maar wat doe je nou eigenlijk in deze game? Fat Princess is eigenlijk een veredelde versie van Capture the Flag met enkele leuke verbeteringen en toevoegingen. Jij en de tegenstander hebben allebei een dunne prinses van de tegenstander in de kerker zitten en jij moet jouw prinses redden. Dit doe je door de prinses naar jouw kasteel te dragen en je wint het spel als jij jouw prinses hebt en de prinses van de tegenstander. Maar om het moeilijker te maken, kan jij de prinses vetmesten waardoor het langer duurt om haar naar de overkant te dragen. Erg duidelijk lijkt mij, maar langzamerhand wordt de game steeds uitgebreider. In het kasteel zijn er diverse pettenmachines die petten maken voor diverse klassen. Er zijn vijf verschillende klassen waar je uit kan kiezen: strijder, boogschutter, magiër, priester en arbeider. Elke klasse heeft één basis wapen of gereedschap en er is de mogelijkheid om de pettenmachine te upgraden waardoor de klasse een extra wapen of gereedschap erbij krijgt. Zo heeft de arbeider eerst een bijl en kan hij vervolgens bommen gooien en heeft de boogschutter de keus tussen een geweer en een boog. Het upgraden gebeurt door hout en erts te verzamelen met de arbeider. Daarnaast zijn er ook nog diverse posts verspreid over het gehele level die je kunt veroveren waar je de hout en erts ook kunt dumpen. De diverse classes zorgen voor de diversiteit die de game nodig heeft en ze zijn bovendien allemaal erg aan elkaar gewaagd, mits je ze op de juiste manier gebruikt. Met al deze mogelijkheden en diverse extra toevoegingen per modi resulteert in een erg uitgebreide spel waar redelijk veel strategie en skill bij komt kijken.

Singleplayer is eigenlijk multiplayer

Maar de game is eigenlijk bedacht als een multiplayer game en dit merk je toch wel in de singleplayer. De andere computer gestuurde personages zijn niet erg slim en je moet soms veel geluk hebben dat ze net doen wat je wilt dat ze doen. Gelukkig is er de mogelijkheid om een aantal extra strijders te commanderen die hetzelfde doen wat jij doet, maar alsnog draait alles om jou. Zo zal het regelmatig voorkomen dat jij een compleet leger in je eentje aan het afslachten bent en je eigenlijk afvraagt waar de rest van je leger nou is. Ook maakt het heel veel uit wat jij aan het begin doet, zo wordt soms een missie al bepaald in de eerste paar minuten doordat jij de verkeerde strategie hebt gekozen. Gelukkig is de tegenstander even slim waardoor dit regelmatig in spannende gevechten resulteert en voor heel veel uitdaging zorgt. De levels waar dit zich allemaal in afspeelt zijn redelijk divers en zijn er diverse thema’s gebruikt. Zo is er een piraten level, maar zijn er ook jungle, lava, ijs en woestijn levels. Allemaal met hun eigen sluiproutes en beste manier van aanpak. Maar zoals ik meerdere malen heb laten doorschemeren, is de game bedoeld als multiplayer spel en hier scoort de game dan ook het hoogst. Zo heb je de mogelijkheid om uit veel verschillende modi te kiezen, die ondanks dat ze om hetzelfde principe draaien toch anders aanvoelen. Je kunt online en offline spelen en er is ook de mogelijkheid om de game te sharen en zo een potje te spelen. De game draait soepel en het enige nadeel is dat je niet overal een internet verbinding tot je beschikking hebt. En als dat niet zo is dan kan je altijd nog even een gladiator, waar je zo lang mogelijk moet overleven, of een skirmisch potje opstarten.

Grafisch gezien is de game erg sterk. Ze hebben erg goed werk afgeleverd met de PSP versie. De menu´s zijn erg sfeervol en alles past enorm goed bij elkaar. De game is erg kleurrijk met zijn vrolijke kleurenpalet waar ook veel rood in voorkomt door de liters bloed die door het beeld heen vliegen. De laadtijden zijn erg kort en is daarmee een game die je lekker snel opstart als je op reis bent. Daarnaast is de muziek ook lekker vrolijk en zijn er genoeg diverse deuntjes zodat het niet te eentonig wordt. Een kleine opmerking is wel dat de game volledig in het Nederlands is en je hierdoor naar Nederlandse teksten en stemmen moet luisteren. Ze hebben de grappige toon goed doorgezet in het Nederlands, maar het resulteert regelmatig in grappig uitspraken als “Ik own iedereen” of een kwaadaardige lach “Mwuhahaha!” en je moet daar toch wel van houden.

Fat Princess: Fistful of Cake is een erg vermakelijke PSP titel die bomvol zit met content en zeker met de speel met jezelf avontuur genoeg te bieden heeft. De multiplayer zit enorm sterk in elkaar en er is genoeg diepgang om je voor tientallen uren bezig te houden. Grafisch is de game ook nog eens erg sterk en oogt alles lekker sfeervol. Het is alleen erg jammer dat de AI niet altijd voldoet aan je wensen, de potjes soms al bepaald zijn aan het begin en er niet altijd een internetverbinding te vinden is. Maar als je hier doorheen weet te kijken, blijft er een erg vermakelijke game over.