In tegenstelling tot Grand Theft Auto 4 had Red Dead Redemption niet te maken met marketing en naamsbekendheid maanden voordat de game ook nog maar enigszins uitkwam. Geen spannende teasers of trailers die ons warm moesten maken. Toen eenmaal de eerste details over deze game verschenen, reageerde de meeste mensen zelfs erg koeltjes. Een game omtrent cowboys dat kan niks wezen of niet aanslaan bij het grote publiek, werd regelmatig geroepen. Een paar weken voor de release toen eenmaal meer beelden en meer artikelen op het net verschenen, begonnen de mensen toch echt warm te lopen voor deze game. En nu met de release vliegt de game over de toonbanken, want Rockstar heeft het weer geflikt een geweldige sandbox game met een interessant verhaal, veel diepgang en uren spelplezier.

John Marston, onze revolverheld

In New Austin in het jaar 1911 bereikt Amerika het toppunt van het Wilde Westen. Een periode van cowboys, maar ook een tijd van verandering waarin de technologie op gang komt en de mensen steeds meer in aanraking komen met de nieuwste ontwikkelingen. Maar ondanks dat is het nog geen pretje om hier te leven in het Wilde Westen. Bandieten, droge omgevingen en overvallen komen dagelijks voor, de sheriffs zitten tot hun oren aan in het werk. Niet de beste plek voor John Marston, ex-bandiet, die aan het begin van de game aankomt op het station van Armadillo in gezelschap van een aantal overheidsagenten. Hij is hier gekomen om zijn oude gang leden op te sporen en om te brengen. Niet om zijn verleden recht te zetten of omdat hij spijt heeft van zijn acties. De overheid houdt zijn familie vast en jij moet van de overheid eerst dit taakje klaren om zo je familie vrij te krijgen. Het verhaal wordt verteld op de manier die we van Rockstar kennen. Je moet eerst gevarieerde en toffe opdrachten klaren om mensen hun vertrouwen te krijgen zodat zij eindelijk iets voor jou willen doen. En dit systeem pakt hier mogelijk zelfs beter uit dan ooit te voren.

Het eerste wat meteen opvalt als je deze game opstart is de geweldige sfeer en visuele kant van deze game. De wereld is enorm en zelfs groter dan in GTA4 het geval was. Ze hebben een erg goede keuze gemaakt door de wereld grofweg in drie gedeeltes te verdelen. Zo hebben we het Wilde Westen waar we stoffige houten dorpjes kunnen vinden. In het Noord oosten zijn ze wat verder en is de technologie een stuk verder en hebben we in het zuiden een gebied wat Mexico moet voorstellen en het alleen maar armoede is. Hierdoor is de wereld divers en enorm interessant. Daarnaast kun je belachelijk ver kijken in dit spel. Ik ben geen pop up of het ineens verschijnen van omgevingen tegengekomen en dat is toch wel een geweldige prestatie. Bovendien zijn er geen laadtijden als jij door deze wereld heen beweegt, waarmee de game een lekker tempo erin houdt gedurende het spelen. De wereld is niet alleen beperkt tot de buiten omgevingen. Er zijn ook diverse mogelijkheden om gebouwen in te gaan en ondergronds je geluk te beproeven. De wereld is werkelijk enorm en ziet er geweldig uit. Er zitten een geweldig aantal aan animaties in deze game en de voice-acting is nog nooit zo strak geweest. Vooral de paarden verdienen een vermelding, want deze game bevat de best geanimeerde paarden ooit. En dan heb ik het ook nog niet over de muziek gehad. Ze hebben goed gekeken en geluisterd naar de oude western films en daar de herkenbare elementen uitgehaald. En dit werkt geweldig. Er zijn soms nog wel eens kleine glitches, maar door een patch is het grootste gedeelte er zeker uitgehaald en voor die uitzonderingen houdt ik mijn ogen wel even dicht.

Je wordt zomaar aangesproken

Het hoofdverhaal wordt verteld door de opdrachten die je krijgt bij de belangrijke personen die ook op je kaart aangegeven zijn. Maar er zijn ook honderden extra missies die jij kunt uitvoeren. Zo worden er plekken aangegeven op je kaart waar jij als nachtwacht moet rondlopen en paarden moet “breken”. Er zijn diverse minigames zoals poker, blackjack, armpje drukken en Five Finger Fillet (met een mes zo snel mogelijk tussen je vingers). Maar er zijn ook nog andere opdrachten die op een vernieuwende manier aan jouw gegeven worden. Zo kan het zijn als jij ergens rondloopt dat een vreemde je aanspreekt en je hulp wilt inschakelen voor iets of je wilt uitdagen ( een duel, wat geweldig is dat het erin zit of een gang hideout geheel ontruimen van bandieten). Het gebeurt ook wel eens dat er zomaar iets gebeurt in de wereld en jij een keuze kan maken om te helpen. Een goed voorbeeld was bijvoorbeeld toen ik eens rustig aan het rondrijden was op mijn paard. Er rende een dorpeling langs mij, achtervolgt door tien bandieten die op hem aan het schieten waren. Ik als goedzak kon dat toch niet ongestraft laten gebeuren en heb alle bandieten neergeschoten. De dorpeling overleefde het en bedankte mij en mijn Fame en Honor meter ging omhoog. De Fame meter geeft aan hoe bekend je bent, waardoor mensen je eerder zullen herkennen. De Honor meter geeft aan of je meer een slechterik of goedzak bent. Beide kanten hebben zijn voordelen. Zo zal je kortingen krijgen bij dorpelingen als je goed bezig bent, maar ben je slecht zal je bijvoorbeeld een sterker paard kunnen krijgen als beloning. Had ik niet geholpen dan was er met mij verder niks gebeurt. Door deze manier van opdrachten geven krijgt de game iets levendigs en hoef jij niet op zoek naar opdrachten omdat deze elk moment kunnen gebeuren. Er is omtrent dit systeem wel één kritiekpunt sommige gebeurtenissen kom je regelmatig tegen, waardoor je op een bepaald moment ze wel gezien hebt en dit is toch wel jammer. De game zit bomvol met content, want deze onderdelen zijn nog maar een klein gedeelte van de game. Zo heb je ook de mogelijkheid om challenges te volbrengen door te jagen, bloemen te plukken of een x aantal kills te maken. Naar schatten te zoeken met een schatkaart of op jacht te gaan naar bandieten die gezocht worden. Je zult je niet snel gaan vervelen in deze game.

Al deze content zou overbodig zijn geweest als de game erg slecht zou besturen of de gameplay saai zou zijn, maar dit is zeker niet het geval. Haast alle frustraties van GTA4 kun je nu wel vergeten want deze zitten er niet meer in. Red Dead Redemption schiet namelijk geweldig weg en alle acties die je verwacht zitten erin. Je kunt dekking zoeken, sluipen, makkelijk van wapen wisselen en snel je paard roepen om op pad te gaan. De camera werkt goed mee en het richten werkt hier geweldig. Daarnaast zorgt de Dead Eye modus ervoor dat jij punten op een vijand kan zetten in slow motion zodat jij snel achter elkaar en moeilijk te halen schoten kan uitvoeren. Ook het rijden te paard of op een koets werkt fantastisch. Je kunt ook schieten vanaf alles wat rijdt en ik verbaas me elke keer toch weer wat er allemaal mogelijk is in deze game.

Multiplayer is ook aanwezig

De singleplayer is fantastisch van Red Dead Redemption je wordt er echt ingezogen. Maar de game bevat ook een multiplayer. Denk hierbij dan aan de standaard modi zoals deathmatch en capture the flag. Maar ook is er een modi waarin jij een enorme wereld tot je beschikking hebt met vijftien andere mensen. Veel rondrennen zonder mensen te zien zal dan een flink onderdeel zijn van deze modi, de vraag blijft echter of dit uiteindelijk een modi is die gespeeld zal blijven worden. De multiplayer start in ieder geval spectaculair met een duel iedereen in een cirkel, waardoor de persoon die als laatste overblijft de kans heeft om naar de beste plek van de map te rennen. Er staat ook nog co-op missies op ons te verwachten in de komende weken, waarmee Rockstar ons een extra toetje geeft op dit al zo lekkere hoofdmaaltijd. Of de multiplayer daarentegen de tijd zal overleven is moeilijk te zeggen. Maar het heeft genoeg te bieden om maanden gespeeld te worden. Ik gok er in ieder geval op dat de meeste mensen eerst de singleplayer proberen door te komen en zich dan op de multiplayer zullen storten.

Red Dead Redemption is de game geworden die GTA 4 voor mij had moeten zijn. GTA 4 viel achteraf toch erg tegen en er waren toch een aantal punten die voor mij voor frustraties zorgden. Red Dead Redemption haalt deze allemaal weg en dit resulteert in een game waar ik nog lang niet klaar mee ben. Ik moet nog zat opdrachten afhandelen, mensen redden en bandieten oppakken. Rondkijken in deze grafisch fantastische wereld en als ik dan eenmaal klaar ben staat er nog een vermakelijke multiplayer op mij te wachten. Een game die je blind kan aanschaffen.