Er was vroeger altijd één tekenfilmserie die ik altijd moest volgen. Dragonball kon ik vanaf het begin al meteen waarderen en nu eigenlijk nog steeds. Want in deze met actie gevulde anime zat een goed verhaal, veel leuke characters en het bekende goed versus kwaad element. Natuurlijk moeten we ook niet de geweldige krachten, aanvallen en moves vergeten want die speelden zeker ook een grote rol. Je zou verwachten dat een dergelijke serie zich natuurlijk uitstekend leent voor een fighting game, maar in het verleden bleek dat toch net iets moeilijker te zijn. Na een flinke lading games hebben we nu te maken met de Dragonball Z Budokai Tenkaichi franchise. Het eerste deel was zeker goed op de Playstation 2 en een vervolg liet ook niet zo lang op zich wachten. Dit vervolg, Dragonball Z Budokai Tenkaichi 2 genaamd, was een erg goede game op de Playstation 2 en hebben ze gelukkig voor de Wii bezitters gepoort. Ze hebben wat meer content, revolutionaire besturing, 420P en 16:9 ondersteuning toegevoegd en het resultaat is een geweldige fighting game voor de Wii.

Hoeveel? 120 characters? Damn!

Dit is op dit moment de ultieme Dragonball game die op de markt is, want er is een enorme lading content in deze game gedouwd. Ten eerste is het mogelijk om met 120 characters te spelen, waaronder de bekendste helden en slechteriken van het Dragonball universum. Er is wel iets gesmokkeld, want je hebt 4 verschillende Goku’s, één in de normale vorm, de tweede getransformeerd in een super saiyan, de derde getransformeerd in een super saiyan 2 en de laatste getransformeerd in een super saiyan 3. Ook characters die op verschillende leeftijden speelbaar zijn krikken dit aantal snel op, maar 120 blijft alsnog een joekel van een aantal. Naast de characters zijn er 16 speelvelden waar het mogelijk is om te vechten en waar alles op Dragonball stijl kapot kan gaan. Want dit hebben ze zeker goed in de game geïmplementeerd. Bergen, rotsen, bomen, heuvels, het kan allemaal kapot. Na een explosief gevecht houdt je dus een gehavend slagveld over, wat er zeker erg vet uit ziet. Daarnaast heeft elk character zijn eigen kenmerkende aanvallen en moves, wat zeker een natte droom is voor elke Dragonball fan.

Qua content zit het zeker goed in deze game, maar de gameplay is in een game als dit erg belangrijk, zeker met een besturing als die van de Wii. En ik moet zeggen, het werkt erg lekker. Hoe langer je de game speelt, hoe beter de game wordt. Je zult sneller grotere aanvallen kunnen uitvoeren en dit allemaal zo vloeiend mogelijk achter elkaar. De game biedt aan de ene kant een hele simpele besturing. Je hebt namelijk de A-knop voor de slagaanvallen en de B-knop voor de Ki (energie) aanvallen. Daarnaast heb je een Z-knop om je energie mee op te laden, een C-knop om te vliegen en de 1- en 2-knop om te transformeren of te wisselen. Als laatste hebben we de speciale aanvallen die gebruik maken van de motion sensor. Wat dus inhoudt dat je de aanvallen zo goed mogelijk na moet doen. En dit is al snel veel leuker dan button smashen op de Playstation en maakt de game ook wat moeilijker. De game heeft hierdoor niet een lage instapdrempel, maar na wat oefening en de tutorial, moet het zeker lukken. Ik moet wel zeggen dat de besturing niet altijd vlekkeloos werkt, want de ene keer kan je niet goed ‘locken’ met je tegenstander, wat inhoudt dat je character de tegenstander niet ziet en de verkeerde kant op gaat. De andere keer hangt de camera verkeerd en zie je niks. Dit kan soms erg frustrerend zijn, maar het aantal keren dat dit gebeurt ligt op een paar keer en valt dus in theorie wel mee. Maar soms kan het wel net het verschil tussen winnen en verliezen uitmaken.

Wederom een lading mogelijkheden

Deze game biedt, zoals ik al aangaf, een volledige Dragonball ervaring, dit komt mede door de enorme adventure mode. In deze mode is het mogelijk om alles na te spelen van de Dragonball Z tot de Dragonball GT afleveringen. En dit zijn dus enorm veel gevechten. Deze adventure mode betekent al zeker voor tientallen uren gameplay en is naar mijn mening nog steeds de leukste mode in deze hele game. Natuurlijk hebben we nog meer modi tot onze beschikking. Ten eerste hebben we de ultimate battle z mode. In deze mode is het mogelijk om een reeks gevechten uit te voeren om zo hoger te komen in de ranking lijsten. Helaas geen online mogelijkheden, maar alsnog een leuke toevoeging. Ten tweede hebben we de dragon tournament mode. Zoals de naam al aangeeft kan je hier aan een tournament deelnemen om zo de beste te worden. Ten derde hebben we de duelling mode. Hier is het mogelijk om één tegen één te vechten en zo wederom te laten zien wie de beste vechter is. Ook is er een uitgebreide en erg goede tutorial mode aanwezig.

Zoals ook in het vorige deel spelen Z-items in deze game weer een rol. Gedurende de game verdien je items en die kan je dan weer verkopen of aan een character koppelen om hem zo nog sterker te maken. Een wel leuke toevoeging waarmee deze game een soort RPG element meekrijgt. In de data center kan je een eigen character aanmaken. Deze character kan je dan via codes aan andere mensen met deze game geven om tegen elkaar te vechten. Een beetje old school is het wel, maar het is een goede oplossing voor het ontbreken van een online mode. Wel erg jammer, maar het leven is hard. Als laatste hebben we een library mode, waar je alles terug kan vinden over de dragonballs, characters, events en werelden. Erg leuk voor de mensen die de serie niet gezien hebben, maar voor de fans net iets te overbodig. Maar wederom kan er gezegd worden dat je niet weinig waar krijgt voor je besteding.

Net zoals in de serie

Deze game biedt ook nog eens geweldige graphics voor Wii begrippen. Want alles ziet er superstrak uit. De menu’s zijn geweldig vormgegeven en alles draait super vloeiend. De aanvallen, moves en werelden zien er allemaal uit zoals in de serie. En dit is dus gewoon enorm genieten. Daarnaast biedt de game nog uren aan voice overs door de echte Engelse acteurs, waarmee de ervaring echt compleet is. Er moet wel een kritische opmerking bij deze stijl geplaatst worden. Want mensen die echt niets aan anime vinden zullen hierdoor de game veel minder mooi vinden. Maar als het je voor de gameplay ervaring gaat dan is dit zeker een erg goede game. Dragonball Z Budokai Tenkaichi 2 is een game waarvan ik erg genoten heb. Alle oude afleveringen zitten in deze game en het is gewoon geweldig. De besturing werkt zo goed als perfect en alles ziet er gewoon geweldig uit. Ook is deze game qua content één van de best gevulde Wii games tot nu toe. Wel jammer van de ontbrekende online mogelijkheden. Maar dit is gewoon een game die je moet hebben, of je de serie kent of niet.