De Nintendo DS is wonderbaarlijk genoeg het draagbare platform dat de grootste verkopen op zijn naam heeft staan. Hoewel de versie van de concurrent Sony, de Playstation Portable, qua specificaties toch ruimschoots de beste is. Dit komt verrassend ook niet door de ´echte´ games zoals Mario Kart DS en Metroid Prime Hunters, maar door de ‘non games’ zoals de Sudoku-, puzzel- en leergames. Een van de trendsetters moet toch wel de game Brain Training zijn geweest, die tot nu toe tot de best verkopende DS games hoort en zelfs een console seller is geworden. Een vervolg op dit uiterst succesvolle educatie spelletje is dus zeker niet zeer onverwachts. Nintendo komt daarom met de game Meer Brain Training. Een game die verder borduurt op het succes en veel meer biedt dan zijn voorganger.

Trainen, trainen en nog meer trainen

Zoals de naam van de game, Meer Brain Training, al aangeeft biedt deze game meer van hetzelfde als zijn voorganger. Als je het vorige deel al niet kon waarderen is dit deel zeker niet beter, maar voor de mensen die het vorige deel kapot gespeeld hebben is dit zeker een goede aankoop. Voor de mensen die helemaal niet weten wat deze game te bieden heeft, is hier een korte uitleg. In deze game is het de bedoeling om door dagelijkse training van minigames je brein in conditie te houden of zelfs te verbeteren. Denk dan aan concentratie, reflexen en het snellere denkwerk die allemaal getest worden en mede door deze game hopelijk verbetert worden. Deze game heeft dus ruim gezien drie onderdelen: De leeftijdstest, de dagelijkse training en Sudoku.

Ten eerste hebben we de leeftijdstest, dit is een test die je kunt doen om zo het spel je leeftijd van je brein te laten berekenen. Het hoogst mogelijke wat te behalen is, is een leeftijd van 20 en het laagst mogelijke ligt rond de 80. De eerste keer zal je zeker rond een leeftijd van minimaal 70 behalen en geeft dus meteen al aan dat er flink wat te verbeteren valt. Deze leeftijdstest wordt gedaan door middel van 3 oefeningen en de resultaten zullen tot een leeftijd omgezet worden. Deze leeftijdstest is dus zeker handig om te kijken hoe je training vordert en is zeker leuk om je vrienden eens te laten doen. De leeftijdstest is dus meer een check van je training dan het echte werk. Het echte werk is namelijk de dagelijkse training.

Stempels verdienen!

De dagelijkse training is het grootste deel van deze game waar je mee bezig zult zijn. En begint allemaal nadat je natuurlijk eerst je naam, leeftijd en geslacht opgegeven hebt. De eerste minigame die ik tegenkwam was rekentekens en is zeker niet makkelijk. Eigenlijk is niks in deze game erg makkelijk, de game heeft namelijk een flink moeilijkheidsgehalte, zeker als je die magische leeftijd van 20 wilt halen. Maar we waren bij de oefening rekentekens. Bij deze oefening is het de bedoeling om het goede rekenteken neer te zetten om zo tot het goede antwoord te komen. De goede antwoorden “schrijf” je dan op het touch screen en dit gaat dan zo vanzelfsprekend verder totdat je alle sommen hebt opgelost. Wel moet er bij opgemerkt worden dat het schrijven niet altijd even lekker werkt. Het gebeurt nog regelmatig dat een letter niet herkent wordt en dus jouw score verslechtert. Wel is een leuke kanttekening dat je de Nintendo DS net zoals bij het vorige deel schuin houdt waardoor het op een soort boek lijkt. Hierdoor speelt de game vele malen lekkerder en geeft de game net dat beetje extra. Deze game biedt nog tien andere van zulke minigames van woorden maken tot piano spelen en deze game heeft dus zeker genoeg te bieden. De oefeningen zijn niet allemaal gelijk beschikbaar, maar kun je naar mate je genoeg stempels hebt verdiend unlocken. En hiermee komen we ook meteen op het grootste nadeel van deze game. Want de stempels gaan per dag, wat betekent dat je elke dag moet spelen en ook maar elke dag een paar minuten kunt spelen. Leuk als je niet uren achter een game wilt zitten maar voor de echte gamers duurt dit net iets te lang om echt te boeien.

Deze game biedt naast al dat brain trainen ook nog een zeer uitgebreid Sudoku deel. Dit is zeker leuk sinds dit puzzel spelletje in Nederland erg hot is en vergt net weer dat extra van je hersens, waarmee het ook een leuke toevoeging is. Je zult deze game dus niet kopen voor het Sudoku deel, maar het is zeker een goede uitbreiding.

Zelfs multiplayer fun

Wonderbaarlijk biedt deze game ook multiplayer fun, zelfs als je maar één kaartje hebt. Want de game biedt als je op één kaartje meerdere actieve spelers hebt ook de kans om met elkaar te communiceren via tekeningen, woordspelletjes en raadspelletjes. Dit is meer een extraatje maar is zeker leuk om te zien. Ook kan je download play doen, waarmee je een demo kan versturen of vier multiplayer minigames. Maar het leukste is natuurlijk als iedereen een eigen kaart heeft, waarmee er meer minigames beschikbaar zijn, maar alsnog is er zeker genoeg multiplayer fun.

Kortom dit is zeker een leuke game voor mensen die niet veel hebben met games, maar meer voor zulke oefeningen vallen. Een game die voor mensen die een leeftijd van 20 jaar willen bereiken zeker uitdagend zal zijn. Maar ook een game die op multiplayer gebied ook genoeg te bieden heeft. Een game waar je van houdt of niet.