Voor veel ‘echte’ gamers is de Nintendo Wii niet meer de place-to-be. Want zoals velen al weten heeft Nintendo zich nu op de mainstream gamers gericht en zijn de games hier ook zeker naar. Hoewel er toch redelijk wat echte hardcore games aan het eind van dit jaar of begin volgend jaar zullen uitkomen, is het voor de rest erg stil rondom de Wii. Maar nu heeft Nintendo gelukkig, of helaas, Brain Academy naar de Wii gehaald en het resultaat is Big Brain Academy for Wii. Een game die vooral erg leuk is met een groep mensen of voor de mensen die hun brein fit willen houden. Hoewel deze game voor de meeste gamers onder de non-games valt, is het toch een game waar we rekening mee moeten houden. De game is meerdere malen in mijn Nintendo Wii verdwenen en ik moet zeggen de game is eigenlijk best wel leuk.

Net zoals Wii Sports, maar dan anders

En dat is iets wat ik eigenlijk nooit verwacht had. Natuurlijk doet deze game eigenlijk hetzelfde als wat Wii Sports deed, maar nu met je brein in plaats van met je lichaam. Want dat is het doel van deze game. Jij als speler traint je brein door middel van een ongeveer vijftien tal minigames die onder vijf categorieën vallen. Herkennen, Visualiseren, Herinneren, Rekenen en Analyseren zijn de categorieën waar je in getest wordt en dit allemaal in drie moeilijkheidgraden. Al deze categorieën hebben dan weer drie activiteiten waar je in getest kan worden. En dit is zeker voor de meeste van ons toch een stuk moeilijker dan ze hadden gedacht.

Ten eerste hebben we bij herkennen de drie activiteiten: whack match, fast focus en species spotlight. Bij whack match is het de bedoeling om op mollen te slaan die overeen komen met het bovenstaand plaatje. Bij fast focus moet je zo snel mogelijk raden wat er op de foto staat. En bij species spotlight moet je snel aangeven welk dier het meest in die kamer voorkomt. Drie erg leuke activiteiten, maar hier geldt net zoals bij de andere 4 categorieën dat er erg weinig afwisseling is. Je zult natuurlijk wel afwisseling hebben in symbolen, foto’s en dieren, maar diversiteit is ver te zoeken. Dit is dus zeker het grootste minpunt van de game. De game komt dan wel voor een zacht prijsje in de winkels te leggen, maar het voelt toch echt net aan alsof Nintendo het zichzelf net iets te gemakkelijk heeft gemaakt. Voor de mainstream redelijk wat variatie, maar zeker niet voor de hardcore gamers.

Ten tweede hebben we herinneren met de 3 activiteiten: covered cages, face case en reverse retention. Covered cages moet je de kooien met vogels in de gaten houden, persoonlijk iets te makkelijk. Face case moet je aangeven welk gezicht je voorbij zag vliegen, ook net iets te makkelijk. En als laatste reverse retention, waarbij het de bedoeling is om de volgorde omgekeerd te onthouden. En dit is zeker een activiteit die de vorige 2 qua moeilijkheid in één keer goed maakt. Want dit is echt erg moeilijk. Want 6 verschillende beesten in de goede volgorde achterstevoren onthouden is iets wat je niet meteen doet. Een erg leuke en uitdagende activiteit die zeker leuk is met meerderen.

Ten derde hebben we bij analyseren: match blast, speed sorting en block spot. Bij match blast moet je, net zoals bij Tetris DS touch puzzle, de goede blokjes weghalen. Bij speed sorting is het de bedoeling de goede eruit te sorteren. En bij black spot is het doel om zo snel mogelijk hetzelfde blokje te vinden. Wat inzicht is hierbij dus zeker noodzakelijk. Wederom erg jammer dat er zo weinig variatie is en de moeilijkheidsgraad niet echt erg hoog ligt.

Ten vierde hebben we rekenen met balloon burst, mallet math en colour count. Bij Balloon burst moet je van laag naar hoog de ballonen kapot prikken, wederom erg makkelijk. Bij mallet math moet je getallenblokken zo overhouden dat ze op het goede getal uitkomen. En bij colour count moet je aangeven of er meer rode of blauwe of evenveel in de mand zijn gegooid. Wel leuk voor een keertje, maar nog steeds niet echt spectaculair.

Als laatste hebben we visualiseren met de art parts, train turn en odd one out. Bij art parts moet je de plaatjes op de goede plek plaatsen. Bij train turn moet je het spoor goed neerleggen. En bij odd one out is het de bedoeling om de foute van de vier eruit te halen. Helaas weer niet echt geweldig, maar zeker leuk voor een paar uurtjes.

Lekker trainen, trainen en nog meer trainen

De game moet het dus zeker niet hebben van de hoeveelheid activiteiten, maar dat is ook niet echt de bedoeling. Het is de bedoeling juist dat je getraind wordt in deze activiteiten, waarmee de game erg verslavend kan zijn. Want wie wil er nou niet de hoogste score om iedereen te laten verbluffen. Ik zeker wel! Maar dit kan ook een nadeel wezen. Voor de mensen die heel veel verwachten hebben het helaas mis. Zeker voor de wat jongere gamers onder ons, want die hebben na een paar uur spelen zeker haast het hoogst mogelijke alweer bereikt, wat dus erg jammer is. Een game die het dus zeker van de wat ouderen moet hebben.

De game biedt dus solo (test en practice) fun, maar natuurlijk ook group fun. En dat is zoals bij veel Wii games het leukste onderdeel. De activiteiten kunnen toch wel net zo makkelijk zijn, maar je moet het ook erg snel achter elkaar doen. De group mode biedt een aantal modi, namelijk met elkaar spelen (een soort estafette), tegelijk en tegen elkaar, tegen elkaar scores en omstebeurt tegen elkaar voor een zo hoog mogelijke score. Allemaal leuke modi die zeker leuk zijn op een feestje of met een groep vrienden. Ook is het mogelijk om je scores via Wiiconnect24 aan andere te geven en te ontvangen. Wat een erg goede en leuke toevoeging is die de speelduur zeker wat omhoog krikt. Al met al genoeg multiplayer fun.

Big Brain Academy voor de Wii is een game die erg moeilijk te beoordelen is. De mensen die een echte game willen, vinden deze game zeker niets. De mensen die graag een spelletje spelen met een stel vrienden vinden deze game weer erg leuk, mensen die naar veel gameplay zoeken hebben weer niets aan deze game en de wat ouderen vinden deze game weer geweldig. Een game die alle kanten opzwaait. Maar als we toch kijken naar de prijs/gameplay gehalte is dit zeker een redelijke game om die stille periode door te komen.