De game designer Tim Schafer is voor sommige mensen een ware kunstenaar en dit is zeker niet vreemd. Games als Grim Fandango, Psychonauts en Monkey Island deden allemaal iets unieks en zijn niet te vergelijken met enige andere game. Maar ondanks dat deze games door de pers en veel gamers goed werden ontvangen, verkochten de games matig en wacht Tim Schafer nog steeds op een goed verkopende titel. Met Brütal Legend lijkt hij hier meer kans op te hebben, want met het succes van Guitar Hero en rock in het algemeen staan de mensen zeker open voor een game omtrent metal en rock. De game is zeker origineel en dat zien wij graag.

The power of metal!

In Brütal Legend volg jij het verhaal van Eddie Riggs, de beste roadie ter wereld van een rock/metal band. Maar tijdens een optreden gebeurt er een ongeluk en komt er een groot deel van het podium op hem terecht. Hierdoor komt er wat bloed terecht op zijn gordel en deze blijkt vervloekt te zijn door de Ormagöden. Hierdoor komt Eddie terecht in een fantasie heavy metal wereld waar alle clichés en meer te vinden zijn omtrent heavy metal. In deze wereld is het menselijke ras ondergeschikt en tot slaven veroordeeld. Eddie wilt hier natuurlijk een stokje voor steken en gaat samen met Lars, Lita en diverse andere personages op oorlogspad om de kwaadaardige heerser Doviculus te verslaan. Het verhaal is redelijk absurd en dat zorgt voor de nodige humor. Ook het feit dat er diverse bekende mensen de stemmen inspreken zoals Ozzy Osbourne, Tim Curry en Lemmy Kilmister zorgt ervoor dat de gehele wereld met een glimlach bekeken wordt. Maar de drive van deze game moet wel Jack Black zijn. Jack Black heeft hiervoor al in een aantal rock films gespeeld en het is erg slim geweest om hem mee te laten werken aan deze game. Zo zijn de dialogen van Jack Black erg leuk en zorgt dit er eigenlijk voor dat je de game tot het eind door wilt spelen om erachter te komen wat er allemaal gebeurt met Eddie.

Het verhaal, de dialogen en de wereld zijn erg leuk bedacht en dit is dan ook zeker het grootste pluspunt aan deze game. Er is geen enkele andere game die zoiets doet en dit werkt wonderbaarlijk goed. En dit is ook goed te merken aan de diverse details die in deze game zijn verwerkt. Zo is het menu in de vorm van een LP plaat en hoes gegoten en opent de game met een scene dat Jack Black een LP zaak binnenloopt. Daarnaast zijn er in de wereld talloze verwijzingen naar bands en bestaande voorwerpen te vinden waardoor het voor de fans van heavy metal een erg leuke ervaring is. Ook hebben ze aan het begin van de game leuk aangepakt hoe ze het bloed en het schelden aan of uit zetten. Zo zal je net voordat Eddie gaat schelden kunnen kiezen of je het weg wilt laten piepen en ook het bloed uit zetten als je hier geen behoefte aan hebt. En dit maakt deze game juist leuk om te spelen, de kleine details die bij diverse andere games vergeten worden.

Een mengelmoes van gameplayelementen

Dat de focus op de wereld, het verhaal en de dialogen ligt, is ook goed te merken aan de gameplayelementen die in deze game verwerkt zitten. Ze hebben namelijk enkele leuke onderdelen uit diverse games gehaald en dit in deze game op een originele manier samengebracht. Dit werkt op de meeste vlakken goed, maar laat hierdoor op sommige andere onderdelen ook wat steken vallen en dat is jammer. De gameplay is grofweg in drie onderdelen te verdelen. Zo hebben we eerst het hack and slash gedeelte. Eddie Riggs heeft een bijl tot zijn beschikking waarmee jij de vijanden een kopje kleiner kunt maken. Vervolgens heeft hij ook een gitaar waarmee hij lange afstandsaanvallen kan uitvoeren en zo diverse combo’s en aanvallen aan elkaar kunt rijgen. Er zijn tal van combo’s en moves te ontdekken in deze game en dat werkt hartstikke goed. Het tweede onderdeel is het race gedeelte. Je hebt namelijk een auto, die je ook kunt uitbreiden, om jezelf door de wereld van 64 vierkante kilometer te vervoeren. Er zijn diverse gedeeltes in de game waarin jij je achterna gezeten wordt en een parcours moet afleggen. En dit gedeelte werkt helaas niet zo lekker. Het sturen van de auto werkt niet zoals je wilt en de game is heel erg vergefelijk als jij een fout maakt. En dit maakt de game soms wel erg gemakkelijk. Het laatste onderdeel is een strategie onderdeel. Gedurende de game kom je diverse gevechten tegen waarbij jij een podium moet verdedigen en de vijand moet verslaan door slim units aan te sturen en gebouwen te bouwen. Dit is redelijk diep en er zijn erg veel units die je kunt bouwen. Denk hier dan aan motorrijders, headbangers, roadies en gasten met enorme handen. Deze zul je dan moeten aansturen met vier verschillende commando’s wat weinig lijkt maar zeker voldoende is voor de opdrachten die je moet uitvoeren.

Je kunt dus zeggen dat de gameplay erg gevarieerd is, maar toch is de game redelijk eentonig. Dit kan mogelijk komen doordat de wereld ook redelijk hetzelfde blijft en het tempo constant erg hoog blijft. En dit is erg jammer want hierdoor blijf je de game toch echt spelen voor het verhaal en dit had ik graag anders gezien. Ook de uitdaging is redelijk ver te zoeken en vlieg je rap door het spel heen als jij geen tijd neemt voor de extra missies. Zo zullen veel mensen ook niet gaan zoeken naar honderd beelden van draken of 20 beelden met de delen van de geschiedenis van deze wereld. Dit is leuk als je echt niks anders te doen hebt, maar een onnodige toevoeging om de speelduur te verlengen. Ondanks dat je dus een vrije wereld hebt is de game toch erg rechtlijnig en zijn er weinig keuzemogelijkheden.

Rocken in de multiplayer

De stijl van de game is erg leuk gedaan en past zeker goed bij de game. Het is vrolijk, sfeervol en heeft ook dat cartoony wat noodzakelijk is bij een gekke wereld als dit. De graphics zijn zeker niet slecht, maar soms merk je toch dat dit geen hoogtepunt op het gebied van de graphics is. Zo zijn de sommige modellen erg simpel en redelijk saai, maar dit zijn eerder uitzonderingen. Hier tegenover staat dan weer wel dat de personages erg origineel gevonden zijn. Zo hebben we te maken met metalen spinnen en vreemde rocknonnen. Maar waar de game dan weer wel erg hoog scoort is de soundtrack. Ze hebben ze een enorme lijst aan goede rock nummers in deze game gepropt wat deze game helemaal compleet maakt. Dus zet tijdens het spel van deze game je speakers lekker hard want dit is gewoon de manier om deze game te spelen. Naast het singleplayer avontuur van 15 uur hebben we ook te maken met een multiplayer die het strategie gedeelte gebruikt uit de singleplayer. Je kunt tegen een vriend online of de computer spelen en dit is zeker vermakelijk. Maar het is toch net niet zo verslavend als een multiplayer van Call of Duty of een Uncharted 2. Het werkt allemaal erg goed en je kan uit een grote hoeveelheid personages kiezen om mee te spelen, maar toch mist het die factor dat je een dergelijke multiplayer lang blijft spelen.

Brütal Legend is hiermee een game die enigszins tegenvalt, maar aan de andere kant erg leuk en vermakelijk is. Zo is het verhaal, de wereld, de dialogen en voice acting erg leuk gedaan, maar laat de gameplay toch wat te wensen over. Ook de open wereld voelt erg rechtlijnig aan en is er weinig te doen naast de hoofdverhaallijn. Ondanks dat bleef ik de game toch spelen omdat de humor dik in orde is en de soundtrack één van de beste is die ik ooit gehoord heb bij een game. Een game die een dikke voldoende scoort en zeker goed is ondanks de mindere onderdelen.