Het is dan eindelijk zover, het langverwachte vervolg op Uncharted: Drakes Fortune ligt dan eindelijk in de winkels. Voor veel mensen is dit de game van het jaar en een reden om een Playstation 3 in hun bezit te hebben. Ik kan nu in ieder geval al zeggen dat de mensen niet teleurgesteld zullen worden, want wat is deze game goed. Het enige gevaar wat ik zag dat de game teveel op het eerste deel zou lijken en dat er mogelijk te weinig vernieuwing te vinden zou zijn, maar integendeel. De actie is spectaculairder, de graphics zijn nog beter, de speelduur is wat langer geworden en er zit nu ook een multiplayer in. Wat wilt een gamer nog meer?

Marco Polo en zijn schat

In Uncharted 1 hadden we te maken met de schat van Sir Francis Drake en in deel 2 hebben we nu te maken met de verloren schatten van Marco Polo. Marco Polo heeft namelijk 20 jaar doorgebracht in China bij de keizer Kublai Khan en vertrekt vervolgens in 1292 met 14 schepen vol met schatten en 600 mensen aan boord. Maar als hij eenmaal in Portugal aankomt, is er nog maar één schip overgebleven en een handjevol mensen. Drake wordt via een oude vriend ingeschakeld om te helpen en dit zorgt voor de nodige avonturen, plotwendingen en nieuwe vijanden. Het verhaal zit wederom erg goed in elkaar en gaat wederom richting Hollywood niveau en dit is zeker een goed teken. Uncharted 2 lijkt het vooroordeel van games te doorbreken dat games geen goed verhaal kunnen hebben. Ik zal voor de mensen die de game nog niet hebben uitgespeeld het verhaal zo beperkt mogelijk houden, want je zult regelmatig voor verrassingen staan. Naast het nieuwe verhaal hebben we ook te maken met een nieuw personage Chloe. Zij is eigenlijk de tegenhanger van Elena en dit zorgt weer voor de nodige grappige momenten en zeker ook voor een nieuwe liefdesrelatie. Naast Chloe zullen er ook een paar nieuwe personages worden geïntroduceerd, maar ook zullen er een paar oude terugkomen. Wat leuk is voor de mensen die het vorige deel ook gespeeld hebben. Hoewel deel 2 enige verwijzingen heeft naar het eerste deel is het zeker niet noodzakelijk om het eerste deel ook te hebben gespeeld en dit is mooi voor de nieuwkomers die meteen willen genieten van Uncharted 2: Among Thieves.

In het eerste deel werd al veel gebruik gemaakt van camera standpunten om de actie op een zo spectaculair mogelijke manier te laten zien en dat hebben ze in het tweede deel ook toegepast maar dan met nog meer variatie en nog meer geweldige shots. Zo zorgen de standpunten ervoor dat de game variatie krijgt zodat je elke keer wat nieuws te zien krijgt. Ook zorgt het ervoor dat de explosies en actie beter in beeld komen, zo zijn crashende treinen, neerstortende gebouwen en exploderende helikopters de meest gewone zaak van de wereld in Uncharted 2. Gedurende de gehele game zit je op het puntje van je stoel en is er geen enkel moment dat jij je eigenlijk verveeld. Zelfs de filmpjes tussendoor zijn een genot om naar te kijken, zelfs al duren ze soms wat langer dan je zou verwachten. Normaal ben ik iemand die niet zo graag naar al deze filmpjes kijkt, maar bij Uncharted heb ik ze allemaal afgekeken en dit zegt toch wel wat. Zelfs de humor blijft leuk en zal bij iedereen wel een glimlach op zijn gezicht toveren. Vooral de gesprekken tussen Drake en Chloe zorgen voor leuke moment en dit is dus slim gedaan door Naughty Dog.

Gameplay nog strakker

Hoewel in het vorige deel de gameplay en besturing al erg goed in elkaar zaten, zijn er toch een aantal kleine aanpassingen die ervoor zorgen dat de game wat sneller speelt en ook wat makkelijker. De grootste aanpassing is het gooien van granaten wat nu standaard met een knop gedaan kan worden en niet met de sixaxis. Daarnaast wordt standaard geen gebruik gemaakt van de sixaxis, terwijl dit wel het geval was bij het eerste deel. Ook worden sommige elementen die je wilt gebruiken eerder aangeven, zodat je nu haast nooit hoeft te prutsen om een wapen op te pakken of een schat. Ook heeft Drake een paar extra moves gekregen, maar verder is er weinig verandert. Je kunt wederom een hele hoop klimmen, enkele puzzels oplossen en genieten van heerlijke schietactie. Dit is zeker niet slecht, want de besturing en gameplay zaten al ijzersterk in elkaar en de kleine veranderingen zorgen ervoor dat de kleine frustraties van mislukte granaat worpen en moeilijk oppakbare voorwerpen zijn verholpen.

Op het gebied van de graphics en de muziek heeft Naughty Dog zichzelf weer overtroffen. De game ziet er nog mooier uit dan het eerste deel en het level van detail is adembenemend. Zo zijn er talloze voorwerpen aan muren te vinden, zijn huizen volledig aangekleed en zijn de textures erg gedetailleerd en afwisselend. Ik durf gerust te zeggen dat dit de mooiste Ps3 titel op het moment is. Ook het geluid is van Hollywood niveau. Ze hebben slim de herkenbare tune van Uncharted 1 hier hergebruikt en hebben hier verder opgeborduurd, zoals ook in films gedaan wordt. De stemmen zijn ook erg goed gedaan en er zijn nu weer enkele bekende mensen te horen waaronder Claudia Black bekend van Farscape en Stargate als Chloe. De gezichtsuitdrukkingen zien er wederom erg goed uit en de animaties zien er erg realistisch uit. Kortom een traktatie voor het oog en het oor.

Nu ook met andere mensen op schattenjacht

Voor veel mensen was de enige replay value van deeltje één de schatten en dit zorgde ervoor dat je het singleplayer avontuur een paar keer overnieuw speelde, maar daarna hield het al snel op. De nieuwe multiplayer in deel 2 zorgt ervoor dat je na het singleplayer avontuur ook iets anders te doen hebt. En deze is zeker niet even snel in elkaar gezet, want de kwaliteit ligt net zo hoog als bij de singleplayer. Door het klimmen en klauteren en het vechten, wat allemaal uit de singleplayer komt, hebben we zelfs te maken met een redelijk originele multiplayer. Je kunt tegenstanders zelfs van een rand af trekken of even snel van platform naar platform springen. En dit werkt wonderbaarlijk genoeg erg goed. Bovendien heb ik geen last gehad van enige lag of vertraging en kon ik snel meedoen aan een potje. Het enige kritiekpunt hierbij is mogelijk dat de modi niet zo origineel zijn.

Hiermee zijn we op het eind van deze review gekomen en dit brengt ons op het punt dat er een cijfer gegeven gaat worden. Ik geef niet snel een game de maximale score, maar deze game heeft het zeker verdiend. Uncharted 2: Among Thieves doet het op elk gebied geweldig. Zo ziet de game er ten eerste geweldig uit en is de actie nog mooier in beeld gebracht. Werkt de besturing nu beter dan in deel één en zijn enkele kleine foutjes eruit gehaald. Ook is de speelduur goed voor een game als dit en is elke seconden van deze game geweldig. De multiplayer zorgt er ook nog eens voor dat de game erg lang speelbaar blijft. Waarmee dit allemaal resulteert in een waar pareltje.