De Nintendo DS kreeg afgelopen maart een game die iedereen versteld deed staan. GTA Chinatown Wars van Rockstar was een Grand Theft Auto die terug ging naar zijn roots en naar het top down perspectief terugkeerde. De game werd overal door de pers erg goed ontvangen en het leek erop dat de game goede verkopen zou realiseren. Maar op dat moment bleek ineens dat de game niet zo goed werd verkocht met de grootste oorzaak het illegaal downloaden van games voor de Nintendo DS. Wat doe je dan als Rockstar, je neemt de game en poetst hem verder op om hem ook naar de PSP te brengen. De PSP bezitters hadden namelijk alweer een tijdje geen GTA op hun handheld gehad en de vraag is of Rockstar hier goed aan heeft gedaan.

Chinezen en gangs

In Chinatown Wars keer je terug naar Liberty City met in de hoofdrol Huang Lee, een zoon van een grote maffiabaas. Helaas is zijn vader gestorven en wordt er gezocht naar een nieuwe leider. Deze leider heeft altijd een bepaald zwaard in zijn bezit om aan te tonen dat hij werkelijk leider is van deze groep. Jij krijgt de taak om het zwaard naar iemand te brengen in Liberty city maar als je eenmaal landt, wordt het zwaard gestolen en hier begint de game. Jij moet je weer van onderop naar boven werken om ervoor te zorgen dat de juiste mensen de leiding hebben in Liberty City en om de dood van je vader te wreken. Het verhaal is redelijk diep en is zeker interessant. Het is misschien niet het beste verhaal wat we in een GTA hebben gezien, maar het kan zeker goed meekomen. Het verhaal wordt door plaatjes en tekst verteld en dit werkt goed. Ik had graag filmpjes gezien, maar dit is zeker een goede compromis. Voor de mensen die de DS versie hebben gespeeld is er helaas weinig extra verhaal te vinden en hiermee is deze game zeker bedoeld voor de mensen die de game nog niet gespeeld hebben.

Deze GTA speelt zoals we gewend zijn van de voorgaande delen en gebeurt wederom op basis van missies die jij kunt aannemen. Je zult beginnen met één bron van missies, maar dit zal al snel oplopen naar verschillende personen die je kunnen helpen om verder te komen. De grootste nieuwe toevoeging aan de game is het drugs dealen en dit is een erg goede manier om snel aan geld te komen. Er zijn diverse gebieden die elk zijn drugs heeft die voor een interessante prijs te kopen is. Daarnaast zijn er dan weer plekken waar je het meeste kan verdienen met een bepaalde soort drug, waarmee je als je slim handelt een aardig zakcentje kan verdienen. En dit maakt het soms wat makkelijker om aan dat extra geld te komen voor wapens of voorwerpen. Er is genoeg te vinden in deze game en kan je een enorm aantal uurtjes bezig houden.

Weer van bovenaf

Deze GTA keert weer terug naar zijn roots en is weer van bovenaf te bekijken. Dit vond ik altijd een erg leuke manier van spelen, hoewel de 3D varianten zeker ook erg goed waren. Het heeft helaas wel een groot verschil met de versies op de PC en dit is het verschil tussen de beeldschermgrote. Zo kon je op de PC redelijk ver om je heen kijken en dit is niet het geval in deze versie. Rondrijden en zeker netjes rondrijden zonder alles omver te beuken is hierdoor een flinke klus. Dit is erg jammer want dit zorgt er soms voor dat je tegen politieauto’s aanknalt of per ongeluk de politie achter je aankrijgt. En dit brengt ons op het volgende: de AI van de politie. Dit kan je positief of negatief opvatten. Je zult regelmatig politie achter je aan krijgen, maar ze zijn niet al te slim en het lukt je ook erg gemakkelijk om van ze af te komen. Waarmee ze het gebrek aan zicht compenseren door de politie wat gemakkelijker te maken. De besturing in deze game werkt zoals je zou verwachten en werkt uistekend. Ook hebben ze de minigames erin gelaten bij het jatten van auto’s of het zetten van tatoeages. Dit was leuker op de DS met de stylus, maar hier werkt het goed en gaat het meer richting de quicktime events toe. Er is wel een multiplayer, maar die voegt weinig toe aan deze game. Chinatown Wars is bedoeld als singleplayer spel en hier neem ik graag genoegen mee.

Grafisch gezien is deze versie beter dan de DS versie. De game ziet er zelfs erg goed uit en alles wat op je beeld verschijnt stelt iets duidelijks voor. Zo zijn de personages redelijk duidelijk en hebben de straten redelijk wat opvulling. Ook is het leuk om te zien dat je onder bruggen en onder de metro kan doorrijden. Dit geeft net dat beetje extra en laat zien dat je echt van bovenaf kijkt. En misschien niet geheel onbelangrijk om te melden, de game is geheel in 3D en dit oogt erg fris. De artwork tijdens de filmpjes zien er ook erg goed uit en geven de game net wat meer sfeer. De volledige soundtrack met een enorme aantal goede nummers maakt de game compleet en zorgt met de Chinese invloeden ervoor dat de soundtrack goed blijft hangen.

GTA Chinatown Wars is hiermee een erg vermakelijk PSP titel en gaat weer terug naar de eerste twee delen van de GTA serie. Dit is weer eens wat anders en speelt erg lekker. Helaas zijn er wel een paar nadelen, zo is het beeld net te klein om genoeg om je heen te laten kijken. Ook is de AI niet geweldig van de politie, maar gelukkig compenseert dit het mindere zicht. Er is wel een multiplayer, maar die stelt weinig voor. De graphics zijn goed en de soundtrack is geweldig te noemen. Een game die je uren plezier bezorgt en hiermee een game is die je met een gerust hart kunt aanschaffen.