De nieuwste game van Rockstar is een totaal andere game dan je zou verwachten van de makers van GTA4, Manhunt en Bully. Beaterator is namelijk een muziek programma gemaakt in samenwerking met de producer Timbaland. De vraag is natuurlijk of je dit kan zien als een muziek game, want het is eerder een volwaardige muziek applicatie. Het is in ieder geval interessant om te zien dat een grote naam als Timbaland met Rockstar een muziek programma uitbrengt voor de PSP met zijn naam erop. Beaterator lijkt op het eerste gezicht mogelijk kaal en magertjes, maar als je eenmaal de rust er voor neemt is er zeker veel mogelijk.

Loops gaan niet overal mee samen

Beaterator geeft je de mogelijkheid om met twee verschillende modi aan de gang te gaan. Zo heb je aan de ene kant Live play en aan de andere kant Studio. Maar voordat we deze twee modi verder gaan bespreken is het belangrijk om te weten dat Beaterator gebruik maakt van loops, muziek samples die je foutloos achter elkaar kan zetten om zo een langer nummer te creëren. Dit principe leent zich niet voor elke muzieksoort en dit is eigenlijk ook wel te merken aan de nummers die van Timbaland zijn hand komen. Zo is deze applicatie meer geschikt voor de dance en hiphop scene en hier moet dit programma dus ook meer inleveren dan het geval is met de tegenhangers op de PC. En dit is mogelijk ook meteen het grootste kritiekpunt aan Beaterator. Waarom hebben ze ervoor gekozen om dit op de PSP uit te brengen, terwijl de PC meer zou kunnen bieden. Maar aan de andere kant hebben we nog weinig van dergelijk programma’s op de PSP en is het dus leuk voor de mensen die zoeken naar een muziek programma voor op hun PSP.

De eerste modus die je waarschijnlijk zult proberen is Live play. In deze modus is het mogelijk om met 8 instrumenten types te gaan stoeien. Je kunt dan per type uit 4 verschillenden soorten kiezen van dat type. En door deze te selecteren en aan te zetten kun je zelf een nummer in elkaar zetten. Je kan tijdens het afspelen dan ook afwisselen per instrument type en dit werkt lekker makkelijk. Je selecteert een speaker en drukt op één van de vier toetsen en je hebt een soort gekozen. Er zijn diverse combinaties van instrumenten te vinden en er is een enorme lading samples in Beaterator te vinden. Terwijl je bezig bent met het maken van je nummer kun jij het ook opnemen zodat je het later terug kunt horen. Een opmerking bij dit alles is wel dat je het beste een koptelefoon kunt gebruiken, want de speakers van de PSP lenen zich niet zo goed voor al deze diverse instrumenten. Dit onderdeel blijft niet zo heel lang leuk mits jij je eigen creaties erbij gaat nemen. Want dan komt het zelf creëren van nummers goed naar voren en heb je veel meer mogelijkheden. Ook is het handig om te weten dat het programma zelf de samples op het juiste moment start zodat de muziek goed door elkaar loopt en de mensen met iets minder muzikaal gehoor hier ook mee aan de gang kunnen.

Stijl en gelikt

De tweede modus is Studio en dit is de meest uitgebreide modus van de twee en ook het onderdeel waar jij het meeste mee zult stoeien. Maar helaas is dit ook het onderdeel waar je even rustig voor moet gaan zitten en minder gebruiksvriendelijk is dan Live play. Je zult hier door veel menuutjes heen moeten gaan en nu ga je ook merken dat je op een handheld bezig bent en niet op een PC. Zo zul je hier als je het eerst opent diverse samples, net zoals bij live play, aan kunnen zetten en met elkaar kunnen mixen. Vervolgens zal het mogelijk zijn om in de song crafter diverse aanpassingen te maken en te schuiven met alle samples. Hierdoor kan je redelijk diverse nummers maken en zijn er veel mogelijkheden. Maar wat erg indrukwekkend is, is de mogelijkheid om zelf samples te maken. Dit werkt redelijk simpel, maar je moet wel enig idee hebben wat je doet. Je plaatst op een tijdlijn dan beats en zo kan je dan vervolgens een beat maken. Dit werkt erg goed, maar soms loop je nog wel eens te stoeien met de interface. Het zou makkelijker zijn als je dingen gewoon zou kunnen aanklikken. Maar als je er een tijdje mee hebt gestoeid gaat alles redelijk snel en enige nadeel is dat je soms een tijdje moet wachten om al die samples te laden. Als je dan eenmaal klaar bent kun jij je nummer exporteren en vervolgens afspelen.

Maar het onderdeel waar Beaterator het hoogst op scoort is de aankleding want deze is erg goed gedaan. Zo zijn de meeste muziekprogramma’s erg kaal en saai vormgegeven, maar hebben ze hier voor een leuke aankleding gekozen. Zo zal je tijdens de Live play een cartoony versie van Timbaland zien die doet alsof hij de muziek bij elkaar aan het zetten is. Erg leuk gedaan. Ook de grote hoeveelheid instructie filmpjes die er allemaal erg goed uit zien helpen enorm bij deze game en zorgt er ook nog eens voor dat iedereen met Beaterator over weg kan gaan. En natuurlijk is de kwaliteit van de muziek en samples ook erg goed mits je een koptelefoon opzet.

Hiermee is Beaterator een erg leuk en interessant muziekprogramma voor op je PSP. De mogelijkheden zijn best wel uitgebreid, maar je moet er wel even rustig voor gaan zitten om je erin te verdiepen. De aankleding is erg goed gedaan en zorgt ervoor dat je ook naar iets leuks kan kijken terwijl je bezig bent met het maken van een muziek nummer. Helaas is de interface niet altijd even makkelijk en moet je soms veel stappen doen om ergens te komen. Hier had mogelijk nog iets meer uit gehaald kunnen worden. Een erg leuk programma, wat ook nog eens voor een klein prijsje te verkrijgen is.