We zijn weer beland in de periode dat er een groot aantal toppers uitkomen en er moeten keuzes gemaakt worden. Hierdoor zou je al snel games vergeten die minder groot in het nieuws komen en minder publiciteit meekrijgen. Tropico 3 voor de PC is er hier helaas eentje van. Deze politieke simulatie en strategie game is alweer het derde deel en deze heeft naast een grafische update ook een aanpassing op het gebied van gamplay gekregen. Ze zijn meer terug gegaan naar de gameplay van het eerste deel en dat is zeker niet slecht. Het tweede deel viel tegen en het eerste deel was gewoonweg erg goed. Ik was er in ieder geval klaar voor en pakte mijn koffer in met zonnebrand en een zwembroek en werd een politieke leider van zonnige eiland Tropico.

Hoge instapdrempel

In Tropico 3 draait het dus allemaal om het leiden van een eiland als een politieke leider. Als je het spel opstart en een nieuwe game begint dan kan jij zelf een politieke leider samenstellen. Je kan dan zijn uiterlijk, kleding en manier van doen aanpassen. Voor de mensen die hier geen tijd aan willen besteden is het ook mogelijk om een bestaande leider te kiezen zoals Fidel Castro of Che Guevara. Als je eenmaal tevreden bent over het uiterlijk van je dictator kan jij zijn karakter instellen. Dit zorgt ervoor dat je bepaalde positieve en negatieve effecten meekrijgt. Denk hier bijvoorbeeld aan meer steun van de Verenigde Staten of meer steun van het volk. Dit is een belangrijke manier om er voor te zorgen dat je bij bepaalde missies gunstiger begint en zo een voorsprong krijgt. Hier merk je al meteen dat er veel zorg aan deze game is besteed en dat er veel diepgang te vinden is. Als we dan uiteindelijk klaar zijn met je personage samenstellen is het eindelijk tijd om het spel werkelijk te beginnen.

Het spel speelt als een simulatie game en dit zorgt ervoor dat de game een hoge instapdrempel heeft. Dit is jammer voor de mensen die niet bekend zijn met dergelijke games of graag met het genre willen beginnen. Maar het is aan te raden om even door te bijten want er is een hoop moois te ontdekken. Het eiland Tropico leeft voornamelijk van de export van goederen. Je begint met een stuk land en een haven en het is aan jou de taak om van Tropico een welvarend land te maken. Maar voordat je iets kan verkopen moet jij goederen hebben om te verkopen. Hier zijn boerderijen voor en hier zul je geregeld mee beginnen. Deze boerderijen verbouwen van alles zoals graan, bananen of tabak, maar de locatie van de boerderij bepaald welk gewas het beste daar te verbouwen is. En hier komt meteen het grote verschil met diverse andere strategie games, de gebouwen worden niet meteen gebouwd en leveren niet meteen goederen. De game draait namelijk op tijd dat je kan versnellen zodat onderdelen sneller gaan. Dit is erg nodig omdat je anders een flinke tijd zit te wachten. Er is geduld, timing, planning en mankracht voor nodig. Ook de infrastructuur en technologie helpen hier aan mee. En dit zorgt er voor dat de game erg diep gaat. Denk er bijvoorbeeld aan dat je een garage moet bouwen om auto’s tot je beschikking te hebben om gewassen te vervoeren, je hebt dus ook werkers nodig die je moet betalen, je moet wegen aanleggen waar de auto’s overheen kunnen rijden. Je moet vervolgens de werkers van woningen , medische zorg en entertainment voorzien. Ook zul je een leger moeten opzetten om je te beschermen tegen rebellen en om de orde te houden. Vervolgens zul je een kerk moeten bouwen voor de religieuze mensen. Ook zullen de mensen geschoold moeten worden, zodat ze moeilijker werk aan kunnen nemen. En zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan. Als beginner zul je moeite hebben om het overzicht niet te verliezen. En dit is mogelijk het grootste minpunt aan deze game.

Latijns Amerikaanse muziek op de achtergrond

De gameplay zit erg degelijk in elkaar en de modi die in deze game te vinden zijn erg uitgebreid. Zo hebben we de campaign, waarin jij 15 verschillende opdrachten moet uitvoeren en die te herspelen zijn om je score te verbeteren. Kun je sandbox mode spelen om een grote stad op te bouwen op een bepaalde map en zijn er challenges te vinden waarbij jij scores moet verbeteren. Lijkt mogelijk weinig, maar meer heb je eigenlijk niet nodig. Ook is er naast het regelen van het eiland ook nog de mogelijkheid om speeches te geven en deel te nemen aan verkiezingen die je zelfs kan beïnvloeden door vals te spelen of afspraken met andere partijen te maken. Alles wat je zou verwachten op een dergelijk eiland is aanwezig.

Het grootste pluspunt aan deze game is de aankleding. Alles past erg goed bij elkaar en is met zorg uitgekozen. Zo zul je gedurende de gehele game typische Latijns Amerikaanse muziek horen, wat weer eens wat anders is. Zien het eiland, de mensen en gebouwen en zelfs de auto’s eruit zoals je zou verwachten bij een eiland wat veel overeenkomsten heeft met Cuba. Eigenlijk is alles gedaan om je een echt politieke leider te laten voelen. Ook de menuutjes, stemmen en sfeer passen geweldig bij deze game. Bovendien is het leuk om te weten dat je ook een alternatieve tijdslijn kunt bedenken. Grafisch is het mogelijk niet een hoogstandje maar het kan goed meekomen met de huidige games.

Hiermee is Tropico 3 een verrassende game die op veel vlakken goed scoort. De gameplay is erg diep en de mogelijkheden eindeloos. Ook is het aanpassen van je politieke leider erg leuk gedaan en ademt de game erg veel sfeer uit. Wel is het jammer dat de game een hoge instapdrempel heeft, waardoor beginners redelijk wat moeite er mee zullen hebben. Maar als jij er eenmaal wat tijd in steekt, zal je merken dat het een erg leuke game is, die veel te bieden heeft.