Het doel in een racegame is simpelweg de snelste zijn, maar wat als dat niet zo het geval zou zijn? Absolute Drift Zen Edition laat zien hoe een racegame in elkaar zou steken als je de noodzaak om de snelste te zijn vervangt met een driftverslaving. Deze top-down race game kwam al eerder uit op de andere platformen en na een flinke tijd wachten, kunnen we dan eindelijk met de game aan de slag op de Nintendo Switch. Door het kleine aanbod aan race games kan de Switch zeker een goede racer gebruiken, maar weet Absolute Drift Zen Edition dit gat succesvol te vullen?

Minimalistisch en moeilijk

Absolute Drift Zen Edition heeft een minimale uitstraling, maar dit betekent niet dat we met een simpele game te maken hebben. De witte ondergrond, gebouwen en obstakels zorgen voor een steriele en strakke uitstraling. Dit ziet er niet alleen stijlvol uit, maar heeft ook een praktisch voordeel. Je driftlijnen zijn heerlijk makkelijk te zien op de weg en de paar elementen die wel een kleurtje hebben gekregen, vallen makkelijk op en geven de speler een duidelijk doel. Je zou zeggen dat al deze elementen alleen maar helpen om de game snel op te pakken, maar het tegendeel is helaas waar. Onder deze simpele vormgeving zit namelijk een uitdagende game verstopt. Het driften en de auto mooi glijdend over de banen te laten schuiven, is veel moeilijker dan gedacht. Je moet echt gevoel krijgen hoe de auto in de game stuurt en hoeveel gas je moet toepassen om niet de boarding in te knallen. Dit vraagt dan ook om de nodige concentratie. Gelukkig geeft de game je de mogelijkheid om eerst meer hulp aan te zetten, zodat je eerst de basis onder knie kunt krijgen. Zet je de moeilijkheid naar gemiddeld of moeilijk dan moet je het werk allemaal zelf doen. Hier had ik dan ook graag een iets betere introductie gezien in de game, de speler wordt er nu volledig blind in gegooid. De eerste keuze is onder een boog rijden met een moeilijkheid erop, zonder dat je direct weet wat dit inhoudt. De makkelijkste moeilijkheid is dan ook aan te raden om op te beginnen. Start je op moeilijk dan zul je waarschijnlijk de eerste paar opdrachten niet eens kunnen voltooien. Door de minimale opzet van de tutorials is het beter om meteen de game in te duiken met de missies en events die verspreid te vinden zijn en je race handschoenen echt vies te maken.

De game speelt zich af in een kleine open wereld waar jij van bovenaf op neerkijkt. Dit doet heel erg denken aan het spelen met speelgoedautootjes en geeft de game zijn charme. Het aantal voltooide missies bepaalt of je verder kunt naar het volgende gebied. De missies zijn simpel in opzet en kun je snel voltooien. Zo moet je bijvoorbeeld tussen twee palen driften of een paar kruisjes verzamelen. Deze vrije opzet zorgt ervoor dat de speler op zijn eigen manier en snelheid het spel kan ontdekken. Maar aan de andere kant zorgt deze opzet ook ervoor dat de game een beetje kaal aanvoelt. Wat meer opdrachten of een score neerzetten op een deel van het gebied had dit deel meer diepte gegeven. Gelukkig zijn de events uitgebreider en dit is waar je als speler de meeste tijd in zult kwijt raken. Deze events bevatten elk een eigen baan waarop jij diverse opdrachten moet voltooien. Dit is soms onder tijdsdruk of in een bepaald aantal rondjes, maar uiteindelijk draait het allemaal omdriftopdrachten succesvol te voltooien. Enkele voorbeelden zijn: een bepaalde score neerzetten, de perfecte driftlijn raken of zo dicht mogelijk voorbij een pion te driften.

Lekker als tussendoortje

De uitdaging zit hem dan ook vooral in het voltooien van de diverse uitdagingen en alles vrij te spelen. De balans in moeilijkheid van de events zit goed in elkaar. De events en ook de missies worden langzamerhand moeilijker en het is niet zo erg om af en toe een opdracht te skippen als je niet verder komt. Elk gebied geeft je toegang tot één of meerdere nieuwe auto’s door missies en events te voltooien. De nieuwe auto’s zijn voornamelijk cosmetische upgrades en voelen gameplay technisch niet echt anders aan. Ook het aanpassen van de kleurtjes en stickers op je auto is simpel, maar blijft een leuke toevoeging. Dit zorgt er dan ook voor dat dit echt een game is voor tussendoor. Even een paar opdrachten voltooien of in een vrij kwartiertje een paar missies voltooien werkt het beste en dit maakt dit dan ook een extreem geschikte game voor de Nintendo Switch. De dikke soundtrack die op de achtergrond speelt, zorgt er ook voor dat je lekker in de flow kunt komen om een mooie score neer te zetten. De game komt daarmee zelfs beter uit de verf dan de games op de consoles of PC.

Absolute Drift Zen Edition is hiermee een kleine race game die je elke keer een kwartiertje wilt spelen. Helaas is de game regelmatig frustrerend moeilijk en niet altijd even leuk. Dit maakt het niet een game voor iedereen. Wanneer het lukt is het super tof, maar de game mist de nodige aantrekkingskracht om het uren achter elkaar te spelen. De game is nu nog aan de dure kant, zakt de game wat verder onder een tientje dan is het leuke optie voor de racefanaat.

Origineel artikel gepubliceerd op: www.evilgamerz.com