Het muziekgenre lijkt het zwaar te hebben, de hoogtijdagen van plastic gitaren en microfoons liggen ver achter ons. Na de het sluiten van de servers van SingStar begin dit jaar is er op dit moment nog maar één serie die het karaoke genre op de consoles in leven houdt: Let’s Sing. In Let’s Sing 2021 heeft de ontwikkelaar Voxler wederom een set van meezingers verzameld en dit allemaal in een mooi totaal plaatje met diverse spelmodi. De vraag is hier dan ook: is er een reden waarom dit genre in populariteit daalt of weet Let’s Sing 2021 het tegendeel te bewijzen en laat het zien dat het karaoke genre nog springlevend is.

30 verschillende liedjes

In Let’s Sing 2021 is het aan de speler om netjes mee te zingen met de 30 liedjes die in dit deel beschikbaar zijn en zo een score neer te zetten. Hier luistert het spel niet alleen naar toonhoogte maar ook op het ritme van het meezingen. Je zou denken dat met een party karaoke game alles lekker makkelijk is, maar dat valt toch nog vies tegen. De game is erg uitdagend om nette scores neer te zetten en dit heeft mede te maken met de muziekkeuze in de game. Het kennen van de tekst is cruciaal en de tekst even voorlezen zorgt niet voor de beste resultaten. Zoals je zou verwachten bevat de game recente top 40 hits van onder andere Billy Eilish, Lizzo, Calvin Harris en Justin Bieber, maar zijn er ook een paar klassiekers te vinden zoals Genesis, Seal, Kim Wilde en kun je zelfs meezingen op een liedje van de Lion King (helaas de Engelse versie). Het lijkt er dan ook op dat de makers een zo ruim mogelijke selectie willen bieden aan spelers die de serie voor het eerst oppakken. Dit zorgt ervoor dat er voor iedereen wel een leuk liedje tussen zit, maar zorgt er ook voor dat er redelijk wat liedjes tussen zitten waar je niks mee hebt. Ook scoort niet elk liedje even hoog op de makkelijk-mee-te-zingen-meter. Enkele voorbeelden hiervan zijn Lean On van Major Lazer & DJ Snake ft. MØ  en Thank u, next van Ariana Grande die hoog hebben gestaan in de top 40, maar voor de gemiddelde speler een ramp zijn om goed mee te zingen. Oefenen en liedjes herhalen is dus een onderdeel van het spel als je de tekst niet goed kent.

Deze hoge moeilijkheid komt dan ook voornamelijk naar voren in de Legends modus waarin jij als speler het opneemt tegen een serie aan fictieve zangers. Elke zanger versla je door 4 opdrachten te voltooien. Een supertoffe toevoeging en geeft de speler die de game alleen wilt spelen iets leuks te doen. De eerste 3 opdrachten zijn kleine stukjes van de verschillende liedjes met elk een eigen uitdaging. Dit kan een bepaalde score halen zijn, maar ook een aantal noten die je moet raken. Dit is verrassend leuk en vooral omdat ze zo kort en snel zijn, vlieg je er lekker vlot doorheen. De laatste opdracht is een boss battle waarin je een geheel liedje zingt tegen de fictieve zanger en de zanger met de hoogste score wint. Versla je de zanger dan speel je een nieuwe zanger vrij met een set aan nieuwe uitdagingen.  Dit systeem werkt als een zonnetje, maar de opdrachten zijn soms frustrerend moeilijk, zeker als je niet de beste zanger bent. De game begint ook niet met de makkelijkste liedjes en gooit alles door elkaar. Hierdoor is het de ene keer super makkelijk en de andere keer zul je een liedje tientallen keren opnieuw moeten proberen om weer een stapje verder te komen. De game kijkt dus echt naar je zangkunsten en mensen die hier niks van bakken, zullen niet heel veel plezier uit deze modus halen. Gelukkig bevat de game genoeg andere leuke modi die in teamverband of tegen elkaar gespeeld kunnen worden.

Een mooi afgewerkt geheel

De game geeft de speler namelijk de keuze uit een hoop verschillende game modi. In Classic zul je alleen of samen een zo goed mogelijke score proberen neer te zetten en in World Contest kun je het opnemen tegen spelers online. Feat. draait om het harmonisch samen zingen en bij Mix Tape mixt de game automatisch diverse liedjes door elkaar waardoor geen enkel liedje hetzelfde is. Jukebox is meer een gimmick waar je een liedje gewoon aan kunt zetten. De Let’s Party modus blijkt al snel het leukst te zijn als je met een grote groep bent. Hier strijden namelijk 2 teams tegen elkaar en worden de verschillende zangers uitgedaagd om verschillende opdrachten uit te voeren. Door de grote diversiteit aan modi weten de ontwikkelaars een hoop speelplezier uit de huidige 30 liedjes te halen. Dit laat toch wel zien dat Let’s Sing 2021 een erg mooi afgerond en compleet pakket is. De presentatie is hier meer dan dik in orde. Je kunt de nodige opties tweaken, zoals de vertraging van de muziek en bevatten alle liedjes de videoclips in hoge kwaliteit op de achtergrond (inclusief het Disney liedje). De interface is ook lekker simpel en duidelijk waardoor de tekst en noten helder worden weergegeven. En de avatar die jij kunt kiezen en aanpassen, is een leuke toevoeging en maakt het geheel echt af. Bovendien is het helemaal niet nodig om een microfoon te bezitten. Iedere speler kan de game met zijn telefoon spelen, dus de game scoort hier alleen maar pluspunten. De minpunten die we tegenkwamen zijn klein. Het is niet mogelijk om een liedje te herstarten en in sommige gevallen kun je niet doorklikken, waardoor je elke keer moet wachten op de scores en waardering. Ook waren er een paar crashes als je een liedje probeert te herstarten. Dit is hopelijk een bug die snel opgelost wordt door de ontwikkelaar.

Let’s Sing 2021 is hiermee het beste karaoke spel op dit moment. Je kunt de game gemakkelijk spelen met je telefoon, de presentatie is top en de grote hoeveelheid gamemodi zorgen voor heel veel speelplezier. Het is een perfect startpunt als je al tijden geen karaoke hebt gedaan en de grote variatie aan liedjes zorgt ervoor dat er voor iedereen iets leuks te vinden is. De game kan wel erg uitdagend zijn in je eentje en dit kan de plezier mogelijk bederven voor sommige spelers in de solo modus. Wil je meer liedjes dan zul je je portemonnee moeten opentrekken, er is namelijk een grote selectie aan DLC beschikbaar of een Song Pass die je toegang geeft tot alle DLC. Een tip: als je een paar packs wilt kopen dan loont het al snel om voor de Song Pass te gaan.

Origineel artikel gepubliceerd op: www.evilgamerz.com