Na het grote succes van World of Tanks wilt de ontwikkelaar Wargaming.net de wereld veroveren met games gebaseerd op diverse types oorlogsvoertuigen met uiteindelijk als doel een complete oorlogssimulatie met elk voertuig denkbaar. Het eerstvolgende genre is vliegtuigen met de naam World of Warplanes en geeft de speler de mogelijkheid om het luchtruim boven verschillende gebieden onveilig te maken. World of Warplanes is qua opzet hetzelfde als World of Tanks en doet weinig nieuws, maar wat het doet, doet het erg goed.

Keuze uit tientallen vliegtuigen

World of Warplanes is een free-to-play game die je gratis kunt downloaden en installeren en dit betekent dat je zonder een enkele cent uit te geven kunt genieten van de game. De gehele opzet is hetzelfde als World of Tanks, wat met name in de gehele menustructuur goed naar voren komt. Je komt terecht in je hangar waar je complete verzameling vliegtuigen te vinden is. Je begint met een klein aantal Tier I en Tier II vliegtuigen en een korte tutorial die uitlegt hoe het spel werkt. Vliegsimulaties zijn vaak een moeilijk genre omdat er een balans gevonden moet worden tussen interessante actie en realism. In World of Warplanes hebben ze voor het eerste gekozen, de game is erg arcade en is volledig te spelen met een muis en een W knop en is aanzienlijk vlugger dan zijn tanks voorganger, een potje duurt namelijk meestal een paar minuten. De speler moet zijn muis bewegen en zijn vliegtuig zal volgen, dit werkt wonderbaarlijk goed en elk vliegtuig speelt daadwerkelijk anders. De Tiers geven voornamelijk de verschillende periodes aan van de vliegtuigen, waarbij de eerste Tiers de oudere dubbeldekkers zijn en de latere Tiers zich focussen op de vliegtuigen voor de moderne straaljagers. Dit is geen game waarbij je met een enkele druk op een knop een vliegtuig op kilometers afstand kunt raken. Je moet persoonlijk afrekenen met je tegenstanders op een korte afstand en de diverse tactieken op het gebied van dogfights is hier dan ook van toepassing.

Je kiest een vliegtuig voor een gevecht en drukt op de grote Battle knop in de hangar en na een korte periode wachten, begint een potje team deathmatch. Dit is de enige mode aanwezig en je moet dus alle vliegtuigen van je tegenstanders onschadelijk maken. Met de W knop ga je iets harder en dit kun je een korte tijd doen voordat je motor oververhit. De verschillende levels verschillen op het eerste gezicht weinig, sommige zijn alleen voor decoratie, waarbij andere ook punten op de grond bevatten die je onschadelijk kunt maken en een level vol met wolken voor extra tactieken zorgt. Weet je een potje te overleven en te winnen dan keer je terug met de winst, extra goud en ervaringspunten. Ben je niet zo gelukkig en ben je na een paar seconden uit de lucht geschoten, kun je gewoon terugkeren naar je hangar en een nieuw potje starten met een ander vliegtuig. Het huidige vliegtuig zal weer beschikbaar zijn wanneer het gehele potje is afgelopen. Dit spel is dus uitermate geschikt voor korte potjes als je even een half uurtje over hebt. In 30 minuten kun je namelijk een flink aantal potjes spelen.

Heel veel spelen of betalen

Met de verdiende ervaringspunten en goud is het dus mogelijk om nieuwe vliegtuigen te kopen, nieuwe upgrades of betere onderdelen voor het vliegtuig. Elk vliegtuig heeft een tech tree en met rond de honderd vliegtuigen is er dus veel te verdienen. Maar zoals bij zoveel free-to-play spellen zul je er een enorme hoeveelheid tijd voor moeten vrijmaken als je geen geld wilt uitgeven, geef je wat geld uit dan zal het spel aanzienlijk sneller gaan en zul je sneller je verzameling kunnen uitbreiden. Het veranderen van het uiterlijk is natuurlijk ook niet gratis en hier zul je dus allemaal goud moeten uitgeven of je portemonee moeten trekken. En hier valt dan ook meteen op dat de ontwikkelaar alleen bestaande vliegtuigen gebruikt en deze allemaal in detail probeert na te maken. De game ziet er erg netjes en verzorgt uit, het brengt niet het nieuwste op grafisch gebied, maar daar tegenover staat dan weer dat de game op een grote hoeveelheid pc’s te draaien is en je niet meteen een nieuwe pc hoeft aan te schaffen.

De gameplay is redelijk repetitief, maar dit is niet anders dan met andere multiplayer games. Het grote nadeel wat WoWP heeft, is dat de verschillende levels te weinig verschillen van elkaar. Het speelt zich allemaal overdag in de lucht af, waardoor het veel op elkaar lijkt. Nacht levels en weersomstandigheden zouden de levels wat meer flair geven. Maar ondanks dit zit de game goed in elkaar, de balans lijkt ook redelijk goed te zitten, waarbij hooguit soms gevechten voorkomen waarbij je tussen te hoge Tier tegenstanders geplaatst wordt. Maar net zoals bij World of Tanks zal de ontwikkelaar de game actief ondersteunen met nieuwe content, nieuwe levels en updates om al deze punten te verbeteren en van honderd naar honderden vliegtuigen te gaan.

World of Warplanes is hiermee een game die meer past bij de mensen die World of Tanks net wat te langzaam vonden spelen, maar wel geïnteresseerd zijn in digitale oorlogsvoering. De game is zo op te pakken, heeft nog genoeg ruimte om er beter te worden en diverse tactieken te leren. Grafisch ziet de game er erg verzorgd uit en is het op elke recente pc te spelen. Het grootste kritiekpunt is dat de progressie redelijk langzaam is als je niks wilt uitgeven, maar dit is natuurlijk het business model van het spel. Als je geïnteresseerd bent geraakt kun je het spel gewoon downloaden en het een kans geven, want het is gratis!