De game ontwikkelaar Bitmap Brothers, onder andere bekend van Z, is druk bezig om de toppers van vroeger, waar ze zelf verantwoordelijk zijn, op te poetsen. Zo konden we niet zo lang geleden al aan de slag met een remake van Chaos Engine en zijn er al verschillende titels op diverse mobiele platformen beschikbaar. In samenwerking met Vivid Games brengen ze Speedball 2 HD naar de PC. De game is nu beschikbaar op Steam en wij hebben ons eens verdiept in de sport van de toekomst, Speedball, waar geweld en teams van negen om de meeste punten strijden.

De strijd om de Speedball Cup

Speedball 2 HD is een combinatie van voetbal, handbal en rugby waarbij teams van 9 spelers de meesten punten proberen te scoren in tweemaal 90 seconden. De speler kan op drie manieren punten scoren; een goal levert 10 punten op, een tegenstander bewusteloos tackelen levert 10 punten op en tot slot is het mogelijk om de bal tegen vijf sterren te gooien die elk 2 punten waard zijn. De game is hiermee erg simpel, snel en regelmatig chaotisch. De besturing laat dit ook goed zien, want je hebt alleen de pijltjestoetsen en de spatiebalk nodig om de gehele game te spelen. De pijltjestoetsen maken het mogelijk om de geselecteerde speler te besturen. Wanneer je de bal hebt kun je met spatiebalk de bal gooien in de richting waarheen de speler op dat moment kijkt, zo niet dan kan je een tackle uitvoeren. Als we Speedball vergelijken met de sportgames van nu dan hebben we in de afgelopen 20 jaar een flinke vooruitgang gemaakt.

De game bevat een career, challenges en een lokale multiplayer modus, waarin we tegen verschillende teams een potje Speedball spelen. De Career modus is hiervan het grootste onderdeel met de meeste inhoud. Hier is het namelijk mogelijk om onderaan de ladder te beginnen en je team naar de top te brengen. Je kunt nieuwe spelers kopen of de huidige spelers upgraden op diverse gebieden om zo het beste team ooit te creëren. Dit is leuk gedaan en voegt net iets meer diepgang toe aan een game die erg simpel qua opzet is. De eerste paar potjes zullen desondanks voor de meeste spelers enorm wennen zijn, het lijkt alsof de game enorm moeilijk is. Er is bovendien geen uitleg aanwezig, waarmee je aan je lot wordt overgelaten. Maar als je eenmaal de AI van je tegenstanders begint te begrijpen kun je dit tegen ze gebruiken en begint de game zelfs tegen makkelijk aan te leunen.

Scherper, meer effecten en paar kleine toevoegingen

Maar dit is eigenlijk niet het grootste minpunt aan de game. Het gevoel van net niet genoeg controle hebben over wat er gebeurt op je scherm, maakt het spel minder aantrekkelijk. Twintig jaar geleden waren we niet anders gewend (er waren zelfs niet meer knoppen aanwezig op een controller), maar nu willen we graag kunnen kiezen welke speler geselecteerd wordt, hoe hard je gooit of wat voor effect je kan meegeven. Het komt regelmatig voor dat de game de verkeerde speler selecteert waardoor de computer de kans heeft om een punt te scoren. Deze veranderingen zouden namelijk deze remake flink anders maken, maar Speedball 2 HD speelt zoals het origineel en voor de puristen is dit dan ook een perfecte port naar Steam. De verbeteringen zitten hem vooral op het grafische vlak, waarbij de sprites geschikt gemaakt zijn voor hd schermen en er een paar nieuwe achtergronden te vinden zijn. Lokale multiplayer is een leuke toevoegingen, maar hier had ik graag een online mogelijkheid gezien. Op gameplay gebied is de grootste toevoeging dat je de opstelling (defensief, offensief) kunt bepalen en aanpassen, waardoor er net iets meer strategie toegepast kan worden tegen de verschillende tegenstanders.

Speedball 2 HD is eigenlijk wat de naam al zegt. Het is exact dezelfde game van 20 jaar geleden geschikt gemaakt voor HD schermen. De visuele elementen zijn wat scherper gemaakt en ze hebben een paar kleine extra’s toegevoegd aan de game. De game mist helaas de aantrekkingskracht om je terug te laten komen voor nog een potje. De game draait om multiplayer en het ontbreken van een online multiplayer modus is hierbij een gemiste kans. Niet elke game werkt 20 jaar later nog en helaas is Speedball 2 er daar eentje van.