De soulslike titel Wo Long: Fallen Dynasty kwam begin vorig jaar uit voor zowel de vorige als de huidige generatie consoles. De ontwikkelaar, Team Ninja, is zeker geen vreemde op het gebied van het genre met succesvolle titels als Ninja Gaiden, Nioh en Nioh 2. Sinds de launch vorig jaar heeft de game dan ook drie grote DLC-uitbreidingen gekregen en is het nu tijd om dit alles bij elkaar te verzamelen in de Wo Long: Fallen Dynasty Complete Edition. Wo Long: Fallen Dynasty is een combinatie van verschillende spellen en heel gek is dat niet. De game komt uit de koker van het team achter Nioh en Masaaki Yamagiwa, de producer van Bloodborne. Het resultaat voelt dan ook erg vertrouwd aan en dat is zeker geen slecht iets.

De Han-dynastie

Het is 184 na Christus en het land is overweldigd door chaos en vernietiging. De keizerlijke dynastie die jarenlang bloeide, staat nu op instorten. Een naamloze soldaat moet diverse tegenslagen overwinnen en de drie koninkrijken redden van machtige krijgers en gevaarlijke monsters en demonen. De game zit bomvol gevechten op basis van Chinese vechtkunsten en is rijk aan Oosterse geschiedenis en aankleding. Deze periode geeft veel mogelijkheden voor een soulslike game en met name doordat de Oosterse geschiedenis vol zit met helden en gevaarlijke monsters. Je wordt in Wo:Long Fallen Dynasty dan ook meteen in het diepe gegooid en zul je het meteen moeten opnemen tegen soldaten uit het gele leger. De game heeft een mooie balans tussen het vertellen van het verhaal en de speler de verschillende levels te laten ontdekken. Je kunt in ieder geval aan het begin, eind van elk level en rond eindbazen mooie cut scenes verwachten.

Wo Long: Fallen Dynasty is dan ook geen grote open-wereld spel zoals een Elden Ring. De opzet is veel traditioneler met diverse levels die je moet doorlopen om het eind te bereiken. Een groot verschil met vele andere soulslike titels is dat deze game, ondanks de hogere moeilijkheidsgraad, lekker toegankelijk is voor nieuwe spelers. Je zult hier niet zo snel verdwalen doordat levels recht toe en recht aan zijn en alle vijanden een moeilijkheidsniveau aangeven. Hierdoor kom je nooit per ongeluk in een gevecht tegen een monster dat meerdere malen boven je huidig level zit. Je kunt er dan ook voor kiezen om deze soms over te slaan als het echt niet wilt lukken. De stukken tussen de grote hoeveelheid eindbazen voelen ook een stuk korter en makkelijker aan. Dit maakt Wo Long: Fallen Dynasty een echte aanrader voor spelers die nog nooit een soulslike spel hebben geprobeerd.

Heel veel verdedigen

Het verdedigen en afketsen van vijandelijke aanvallen is in Wo Long: Fallen Dynasty nog belangrijker dan aanvallen. Spelers hebben de keuze om aanvallen makkelijk te blokkeren of op het juiste moment af te ketsen. Kets je succesvol een aanval af dan doe je ondertussen wel schade aan de tegenstander en op een gegeven moment kun je een fatale aanval uitdelen die extra veel schade doet. Wanneer dit eenmaal lukt, geeft dit een heerlijk gevoel, zeker wanneer dit bij een eindbaas het geval is. Elke eindbaas heeft dan ook een ritme die je moet ontdekken en geduld hebben hier is net zo belangrijk als heel snel aanvallen kunnen uitvoeren. De eerste eindbaas speelt hard op dit onderdeel in en als je het ritme niet probeert te vinden dan zal de vijand onmogelijk aanvoelen. Maar gebruik je het verdedigen, afketsen en fatale aanvallen op het juiste moment dan valt het allemaal erg mee. Naast de standaard magische aanvallen sluit je bovendien af in het eerste gevecht met een speciale aanval die een draak oproept. Dit is een meter die langzaam vult en resulteert in lekker veel schade. Dit zijn allemaal kleine toevoegingen die ervoor zorgen dat een nieuwe speler zich niet machteloos voelt tegen de grote hoeveelheid moeilijke vijanden, al zijn er nog steeds genoeg eindbazen die een flinke uitdaging vormen.

Over het algemeen weet het spel zich te onderscheiden door het voortreffelijke ontwerp van de levels, de grote hoeveelheid wapens en aanvallen die je tot je beschikking hebt. De levels zijn mooi opgezet en ontdekking wordt hier in alle gevallen mooi beloond. Je kunt hier diverse vlaggen plaatsen en hoe meer vlaggen je plaatst, hoe groter de bonus is die je krijgt in je gevechten met de diverse vijanden. De diversiteit zit hier voornamelijk in de grote hoeveelheid eindbazen, de standaard vijanden bieden helaas wat minder variatie en na zo’n twintig uur heb je deze standaard soldaten wel gezien. Je wordt hier dan ook minder verrast ondanks dat de game bomvol verschillende omgevingen zit. Je wordt zelfs vaak geholpen door een extra handlanger op basis van het verhaal. Je kunt volledig achter deze handlangers schuilen en ze het meeste werk laten doen. Dit voelt allemaal als een manier om beginnende spelers nog meer een kans te geven, het is wel jammer dat ervaren spelers niet de keuze krijgen of ze de handlangers ook echt willen inzetten.

Grafisch wat minder

De complete edition is een verzameling van een wat oudere game en dit zie je er helaas dan ook aan af. De game kan niet meekomen met de nieuwere games op de Playstation 5. Maar dit wilt niet zeggen dat de game er slecht uitziet. Het thema is super interessant en het ontwerp van de wereld, monsters en aankleding is erg mooi gedaan. De degelijke soundtrack, geluiden en voice-acting zorgen ervoor dat na een paar minuten de mindere details minder snel opvallen. Je kunt in je inventaris ook een hoop extra achtergrondinformatie vinden van de vele monsters en locaties die je tegenkomt. De interface hier is lekker gebruiksvriendelijke waardoor je snel een wapen of outfit kunt uitwisselen.

Zonder de DLC-uitbreidingen is de game al snel 30-40 uur lang en met de uitbreidingen kun je hier nog flink wat uurtjes aan toevoegen. De uitbreidingen bieden een hoop extra gevechten, vijanden, wapens en levels. De kwaliteit schommelt flink en dit is dan ook niet iets wat ze in deze verzameling hebben aangepast. Heb je de game en uitbreiding(en) al gespeeld dan zul je hier niks nieuws vinden. Het is wel mooi om te zien dat de ontwikkelaar veel van de onduidelijkheid heeft weggenomen. Je komt in alle gevallen op het juiste moment uitleg tegen, zodat je weet welke speciale aanval je moet uitvoeren. De game draait dan ook lekker soepel en op technisch vlak is weinig op deze game aan te merken.

Een solide verzameling

Wo Long: Fallen Dynasty Complete Edition is een compleet pakket en met name een goede introductie tot het soulslike genre. De game voelt helaas hier en daar wat verouderd aan met de losse levels. De game speelt gelukkig wel lekker weg, zien de eindbazen er erg tof uit en geeft het spel speler een hoop extra mogelijkheden om de uitdagende eindbazen te kunnen verslaan. Je komt hier weinig verrassingen tegen, met name in het leveldesign, en met de uitbreidingen zul je hier flink wat uurtjes in moeten steken om de game uit te spelen. Team Ninja komt begin dit jaar met Rise of the Ronin en dit is een mooie game in dezelfde stijl om in de tussentijd op te pakken.