In 2013 kwam de indie ontwikkelaar Lucas Pope met de game Papers, Please en wist met een erg simpel idee, het checken van paspoorten, een spannende ervaring neer te zetten. Op een bepaald moment werd het zelfs een morele kwestie of je de persoon wel of niet doorlaat. Border Bots VR neemt dit concept, combineert het met Job Simulator en vertaalt het naar VR. Maar in plaats van het checken van mensen in een dystopische wereld, moet je nu eigenzinnige robots controleren. Het klinkt lekker gek, maar het werkt wonderbaarlijk goed.

De eerste mens met een baan

In de nabije toekomst heeft AI alles overgenomen en hoeven mensen niet meer te werken. Totdat je toevallig als eerste mens een loterij wint en je een baan aangeboden krijgt om als grensagent aan de slag te gaan. Het is echter niet zo makkelijk als het lijkt, want je moet de documenten analyseren en de robots controleren die door de beveiliging willen. Het begint makkelijk met het controleren van de vervaldatum of het soort robot, maar hoe verder je komt hoe meer checks je moet uitvoeren. Zo zul je de robots logo’s moeten bekijken of ze deze niet hebben aangepast en kun je ze alle kanten opdraaien, omdat de logo’s op diverse plekken verstopt kunnen zitten. Je zult verborgen opbergvakken moeten vinden en contraband moeten vernietigen. De game geeft je elke dag iets nieuws, waardoor je nooit het gevoel hebt dat je constant dezelfde acties moet uitvoeren. De makers proberen het je gelukkig ook niet te moeilijk te maken en weten ze een mooie balans te vinden zodat je elke keer het gevoel hebt dat je de robots te slim af bent.

Border Bots VR bevat een groot aantal hulpmiddelen en elk heeft een eigen manier om ze gebruiken. Je kunt een 3D printer gebruiken om de robotmodellen te vergelijken en kun je bijvoorbeeld met een granaat kijken of een robot vlambaar is. Je zult dit echter moeten doen onder tijdsdruk, want elk ronde heb je maar een paar minuten. Het is even wennen hoe je de controles uitvoert en sommige gevallen helpt het enorm als je de modellen weet te onthouden. Dit scheelt een 3D print maken. Elke dag die je succesvol voltooid, geeft je een handvol credits. Met deze credits kun jij je eigen appartement uitbreiden met een hele hoop mooie extras of bijvoorbeeld een set nieuwe handschoenen.

In je appartement

Het appartement zorgt dan ook voornamelijk voor een plek om je voortgang te zien en het gekke, verhaal waar deze game vol mee zit, mee te krijgen. En dit is dan ook het onderdeel waar je vaak het gevoel hebt dat je veel moet wachten. Tussen elke dag heb je een video-uitzending die je moet bekijken en kun je met de diverse robots in je appartement praten. Deze zijn net aan de lang kant, waardoor je een beetje doelloos aan het rondlopen bent. Er moet wel gezegd worden dat de presentatie en humor in deze game lekker werkt. De robots en zelfs de andere mensen in de game die je videobellen hebben elk hun eigen karakter en grapjes. Het voelt hierdoor als een veel grotere game aan dan als je alleen maar in een hokje controles had moeten uitvoeren.

De visuele stijl is dan ook cartoonachtig met felle en vrolijke kleuren en het werkt hier perfect. Je komt dan ook een hoop gekke robots tegen. De degelijke voice-acting zorgen ervoor dat de robots veel van elkaar verschillen. Je hoort ook de vele geluiden van bijvoorbeeld auto’s die langs je appartement vliegen die de wereld meer leven inblaast. De afwerking kan helaas hier en daar wel beter. Het is soms redelijk moeilijk bewegen in je kleine hokje. De vele voorwerpen die je kunt oppakken, reageren niet in alle gevallen zoals je zou verwachten en doen de meeste objecten in je appartement niks. Hier en daar zie je ook gaten in de wereld, met name als je robots afkeurt en er een groot gat onder ze verschijnt.

Papers, Please in VR

Border Bots VR is dan ook een erg leuke game geïnspireerd door Papers, Please. Maar waar Papers, Please erg grauw en serieus is, zoekt Border Bots VR de kleurrijke en grappige kant op. Dit geeft het een frisse ervaring en de grote hoeveelheid acties die je kunt doen werken in veel gevallen zonder al te veel problemen. De game is met vijf uur redelijk lang en elk minuut in deze vijf uur is anders en verrassend. Als je de game hebt uitgespeeld, heb je helaas weinig redenen om de game nog een keer te spelen. Al met al een erg leuke VR ervaring met een hoop humoristische verrassingen.