Als je kijkt naar het aanbod van de xbox 360 zal het waarschijnlijk opvallen dat er weinig party games tussen zitten. Maar Microsoft en Rare dachten daar maar eens wat aan te doen en ziehier het resultaat: Viva Pinata. Een game die toch wel gericht is op het jongere publiek en het de bedoeling is om een tuintje te beginnen. De vraag die ons dan rest, is dit een game waar je vieze vingers van wilt krijgen? Ik vind zeker van wel. Waarom? lees snel verder!

Een Picasso, Rembrandt, Van Gogh misschien?

Het eerste wat meteen opvalt is het vrolijke stijltje van de game, zelfs het doosje springt er al uit tussen alle andere xbox 360 titels. Een kleurrijke wereld die gebaseerd is op de Mexicaanse van papier-maché gemaakte met snoep gevulde dieren en niet alleen de dieren zijn gemaakt van snoep maar ook nog eens de rest van de wereld, zelfs het gras! Hoewel je alleen in je tuintje rond kan kijken, is de rest van de wereld erg levendig en zie je alles rondhuppelen, bewegen of vliegen. Ik kon soms wel eens gewoon tijden lang genieten van het pracht en praal van de game, want alles ziet er gewoon erg wreed vrolijk en schilderachtig uit. De xbox 360 levert een goede prestatie aan graphics en de mensen van Rare hoeven zich niet te schamen, want het kan niet vaak genoeg gezegd worden de pinata’s zien er net als echt uit!!

Zoals ik al in de inleiding aangaf is het de bedoeling om een tuintje te beginnen en zoveel mogelijk pinata’s naar je tuintje te lokken. Een game die veel weg heeft van de Sims, Animal crossing en strategy games, dus veel denkwerk gevraagd. Maar je begint natuurlijk niet met een bloedmooie tuin, neehhhh, je moet beginnen met een hoop uitgedroogde aarde en dat moet je eerst plat stampen met een schop. Ja mensen met een schop/schep sla je de grond ‘bevruchtbaar’ en sla je de rommel naar de filistijnen om zo de volgende missie te beginnen: gras maaien. Na dit toch al tijdvretende werkje heb je een tuintje met een prachtig grasveldje erop en nu maar wachten op de eerste pinata’s. De game is zo gemaakt dat je begint met simpele dieren, zoals wormen, en dat de dieren steeds uitgebreider worden, zoals paarden. De pinata’s heten in de game niet gewoon paard of worm, maar heten vaak naar het geluid wat ze maken en snoepgoed, een erg goede vond ik bijvoorbeeld een bumblegum voor een bij. De pinata’s komen niet gewoon op je tuin af, maar moeten ook iets kunnen vinden in je tuin wat hun bevalt. Dus je bent constant aan het bouwen en beplanten om pinata’s te lokken en ze bewoners te maken van je tuintje. En als eenmaal je tuin bevalt zal de pinata naar hun oorspronkelijke kleur veranderen, want ze zijn namelijk altijd eerst zwart-wit en kan je die pinata een echte bewoner noemen. Eenmaal als je bewoners hebt zal je gaan merken dat de pinata’s allemaal een ander karakter hebben en je zult vaak je keuzes baseren op hun karakter.

Keuzes, Keuzes en nog meer keuzes

Je kan niet alleen bepalen welke huisjes of planten je bouwt of plant, maar je kan ook bepalen wat er gebeurt met de pinata’s. Je kan ze aan elkaar koppelen als de pinata’s volwassen zijn, je kan ze ook verkopen, aankleden met accessoires of wat werk uithanden geven aan de helpers of ze stomweg doodmeppen met je schep. En dit zijn nog maar de mogelijkheden op het begin. Eenmaal als je verder komt worden de keuzes nog moeilijker en uitgebreider. Ook zal je als je verder komt andere pinata’s tegen komen, andere gereedschappen en andere items. Door al deze mogelijkheden, blijft de game de hele tijd vermakelijk en zeker niet saai. Hoewel de game niet een echt doel heeft, zal je op geen elk moment niet weten wat je nou moet doen, want er is gewoonweg teveel te ontdekken.

De game heeft natuurlijk ook de bijpassende dierengeluiden en met een surround systeem komt je tuin echt tot leven. Alle dieren maken een ander soort geluid en op een bepaald moment herken je ook welk geluid bij welke pinata hoort en ook de helpers in de game waar je spullen kan kopen of verkopen hebben allemaal een andere stem en het is dus allemaal goed gevuld met geluid. Alleen waar ik me na een tijd aan ging ergeren was het feit dat de game in het Nederlands was en de helpers dus ook. Zij spraken zo overdreven ‘aardig’ en met zoveel articulatie dat dit de sfeer van de game voor mij verpestte. Maar je moet ook bedenken dat de game ook voor kids bedoelt is en zo makkelijker te begrijpen is.

Good and Evil!

Maar je tuintje is niet alleen maar plezier en fun er bestaan ook slechte pinata’s die jouw pinata’s ziek maken of zelfs opeten. Je zult dus ook weer keuzes moeten maken welke pinata’s je houdt en welke je opoffert om je tuintje in orde te houden. Dit zorgt soms voor erg moeilijk keuzes en geeft weer die diepgang waar ik toch wel naar zoek in zo’n game als Viva Pinata. Maar niet alleen de slechte pinata’s kunnen jouw pinata’s doden, ook ander snoepetende pinata’s moeten overleven en soms zul je een pinata moeten opofferen om de snoepetende pinata te vriend te houden. Want als je dit niet doet zal de pinata zomaar andere pinata’s gaan aanvallen en dit wil je natuurlijk niet. Maar gelukkig werkt de game met een systeem dat je snelheid en voortgang bijhoudt en je zult dus ook op jouw level moeilijkheden tegen komen en geen moeilijkere problemen. Wat dus echt goed werkt als je een jong publiek en gamer’s tevreden wilt houden.

De besturing in deze game werkt perfect je bestuurt een handje en kan daarmee alles doen. Met de andere knoppen selecteer je verschillende functies en selecteer je het gereedschap. Dit kan iedereen en als je het toch niet begrijpt is de informatie knop ook een erg goede uitvinding en helpt de kleinere spelers dus ook.

Is dat alles?

Als je een xbox 360 hebt, heb je natuurlijk ook xbox live en Viva Pinata ondersteunt dus ook xbox live. Maar dit is wel de grootste teleurstelling van de game. Want van veel mogelijkheden hierbij is eigenlijk geen sprake. Je kan wat dingen vergelijken met vrienden en ruilen of verkopen maar dan heb je het ook wel gehad. Ik had meer verwacht, maar dit is toch wel een singleplayer game en xbox live bij deze game mag van mij best wel gestolen worden. Ik had alleen gehoopt om de tuin aan anderen te kunnen laten zien, maar helaas.

Conclusie

Als je eens een leuke vrolijke game wilt spelen op de xbox 360 of eens je wilt storten in het organiseren en bouwen van een tuin is dit een erg goede game. Hoewel ik me wel afvraag of deze game wel geschikt is voor kleinere spelers, want het ontdekken en goed organiseren vraagt toch wel veel van je. Maar ik heb me erg vermaakt met deze game, en deze game zal dus wel vaker in mijn xbox 360 te vinden zijn. Een toptitel als je ‘t me vraagt!!!