In 2014 kwam Naughty Dog met Uncharted 4: A Thief’s End op De Playstation 4. Naughty Dog had zich natuurlijk al bewezen met de drie voorgaande delen op de Playstation 3, maar met het vierde deel wisten de makers de serie op alle vlakken nog beter, groter en mooier te maken. De lat lag meteen enorm hoog, maar dit hield de makers niet tegen om een jaar later het trucje nog eens over te doen met Uncharted: The Lost Legacy. Met de launch van de Playstation 5 en het feit dat alle PS4 titels gewoon speelbaar zijn, was het voor veel spelers het uitgekozen moment om het verhaal nog eens te doorlopen. De Uncharted serie ziet er nu acht jaar later nog steeds prachtig uit en het kwam dan ook als een verrassing dat Uncharted: Legacy of Thieves Collection de laatste twee Uncharted titels remastered en samen bundelt. Kun je een game die al perfect is nog een stuk beter maken?

De Playstation 5 upgrade

De Collection bundelt de laatste twee Uncharted titels, Uncharted 4: A Thief’s End en Uncharted: The Lost Legacy en geeft de speler de keuze om op het titelscherm tussen deze twee titels te wisselen met een druk op de knop. Het is zelfs mogelijk om, als je de games al eens eerder hebt gespeeld, de save games over te hevelen en verder te gaan waar je was gebleven. De games bevatten geen extra levels, wapens of andere toevoegingen. De games zijn volledig overgezet om maximaal gebruik te maken van de mogelijkheden van de nieuwe hardware. De upgrade die je meteen merkt, is de ondersteuning van de PS5 controllers. De vele explosies voelen nu nog beter en is er veel meer onderscheid te maken tussen verschillende soorten en maten explosies. De haptische feedback is natuurlijk ook aanwezig en hierdoor voelt het overhalen van de triggers bij elk geweer net een stukje anders aan. Het verschil is hier niet zo duidelijk als bij een titel als Ratchet & Clank, maar het is alsnog een leuke toevoeging. Voor de spelers met een degelijke audio setup kunnen nu genieten van 3D geluid en dit zorgt voor die echte filmische ervaring. Met name de gesprekken tussen de verschillende personen komen hierdoor veel duidelijker naar voren. En hoe klinken de explosies? Die klinken wederom een stuk beter. De laatste verbetering zijn de laadschermen of beter gezegd het gebrek aan laadschermen. Voor de meeste spelers op de Playstation 5 is dit iets wat je niet meteen opvalt, maar Uncharted 4 bevatte inderdaad flinke laadschermen en deze zijn hier gelukkig allemaal verdwenen. Deze toevoegingen zijn de standaard PS5 upgrades die we bij elke titel zien en komen dus niet als een verrassing. Wat wel als een verrassing kwam, zijn de visuele verbeteringen.

Of eigenlijk hoe weinig verschil er is op het gebied van de visuele verbeteringen. Toevallig nog niet zo lang geleden heeft de PS4 versie van Uncharted 4 flink wat uurtjes in de Playstation 5 gezeten. En de game zag er nog zo mooi uit als al die jaren geleden. Het laat zien hoe knap het werk eigenlijk was wat Naughty Dog jaren geleden heeft afgeleverd. De Legacy of Thieves Collection bevat de optie om te kiezen tussen performance, performance+ en fidelity modus. Deze drie modi balanceren de focus op framerate en de hoogste resolutie op verschillende manieren. Performance zorgt ervoor dat de game de gehele tijd een nette 60 fps behoudt, met performance+ draait de game op 120 fps maar lever je in op 4K. Fidelity geeft je de maximale visuele ervaring, maar gelimiteerd tot een 30 fps. En dit zorgt ervoor dat in deze drie opties je enorm gedetailleerde textures te zien krijgt en alles er net ietsjes scherper uit ziet. Met name op het gebied van gebruik van licht zie je hier de verbeteringen. De schaduwen reageren net een stuk realistischer en alles gebeurt zo soepel en scherp dat dit de grootste verbetering is. Maar voor de rest is het verschil klein. Zo klein zelfs dat je afvraagt of dit niet een gratis upgrade had moeten zijn.

Heerlijk op avontuur

Deze bundel is dan ook een no-brainer voor iemand die de games nog nooit eerder heeft gespeeld. In Uncharted 4 ga je wederom op avontuur uit met Nathan Drake om wederom een piratenschat op te sporen. Het verhaal staat hier centraal en dan met name de relaties tussen de personages waar we in de afgelopen titels van bent gaan houden. De puzzels, schietsecties en klimgedeeltes worden op rap tempo afgewisseld met genoeg spectaculaire momenten. En om er zeker voor te zorgen dat de speler genoeg afwisseling krijgt, zit de game vol met verschillende voertuigen en doen deze secties niet onder aan de rest van de game. De gameplay speelt nog steeds enorm soepel en de grootste concurrent hier is Naughty Dog zelf. Met Last of Us II wist Naughty Dog de afwerking nog een stuk beter te doen, waardoor je zo goed als geen rare momenten tegenkwam. Het is dan wel jammer dat de game nog wat technische bugs bevatten. Zo vliegen er nog wel eens NPCs over het beeld als er grote groepen aanwezig zijn en zie je Nathan Drake rotsen nog wel eens op vreemde manieren vasthouden. Deze bugs vallen enorm op doordat de rest van de game er zo gepolijst uitziet.

Lost Legacy is een leuke uitbreiding op de serie die dit keer niet focust op Nathan Drake. Het neemt twee kleine personages uit de voorgaande delen en plaatst ze samen tegen een wapenhandelaar om een schat te vinden. De gameplay lijkt hier enorm veel op Uncharted 4, maar de makers hebben hier de vele overbodige extra’s eruit gehaald. Waardoor de game op gameplay gebied zich puur focust op de essentie. Zo hoef je maar één keer een doos te schuiven en hoef je niet meer met een lier van je auto te rommelen. De twist hier zit hem vooral in dat een deel van de game de speler toegang geeft tot een grotere open sandbox. Het ziet er prachtig uit en de grootte is indrukwekkend, maar een perfect uitgewerkte lineaire verhaallijn heeft zijn voordelen. Het zorgt ervoor dat je niet snel de verkeerde kant opgaat of terecht komt in een deel van een level waar niks te beleven valt. Het verhaal is knap gedaan en je mist Nathan Drake eigenlijk geen één minuut.

Was deze bundel nodig?

Uncharted: Legacy of Thieves Collection komt uit voor een iets kleinere prijs dan een nieuwe PS5 titel en maakt dit voor spelers die de games nog nooit hebben gespeeld de beste versie om aan te schaffen. Voor de nieuwe spelers is deze game een volle 10 waard. Alle upgrades voor de PS5 zijn aanwezig en het gebrek van laadschermen is toch wel erg aangenaam. Maar heb je één of beide titels al in je kast staan dan is het antwoord niet zo duidelijk. De volle prijs voor de twee titels is dan te hoog. Gelukkig is er de mogelijkheid om je oude games voor een tientje te upgraden, ongeacht welke van de games je bezit. Het was geweldig geweest om ook de eerste drie titels te zien in deze bundel of de upgrade volledig gratis te krijgen als je de games al bezit. De verbeteringen zijn te klein om een volledig nieuwe walkthrough te verantwoorden. De ontwikkelaar heeft super mooi werk afgeleverd en dit is zeker iets waard.  Dus heb je de games al jaren niet aangeraakt en lijkt het je leuk om de games nog een keer te ervaren, dan is het de upgrade zeker waard.

Origineel artikel gepubliceerd op: www.evilgamerz.com