De Final Fantasy spellenreeks heeft met meer dan 35 jaar een rijke geschiedenis. De kans is groot dat je één van de tientallen spellen hebt gespeeld. Je favoriete titel kan nog wel eens verschillen. Voor sommige mensen is dit het eerste deel die ze hebben gespeeld en voor anderen is het de game met de beste verhaallijn, gameplay of karakters. Maar waar de games vanaf het begin altijd al bekend om hebben gestaan, is de ijzersterke soundtrack. De Theatrhythm serie maakt hier dankbaar gebruik van door de geweldige muziek te mixen met een ritme game vergelijkbaar met Guitar Hero. Theatrhythm Final Bar Line moet de ultieme versie in de series sinds de laatste versie op de 3DS tien jaar geleden.

385 nummers

Theatrhythm Final Bar Line geeft de speler de mogelijkheid om een enorm aantal nummers te spelen verspreid over 29 series die deze game rijk is. Je stelt een groep van vier Final Fantasy personages samen om vervolgens op de muziek te tikken, te schuiven en knoppen vast te houden. Doe je dit succesvol dan zal je groep de vijanden die ze tegenkomen mooi kunnen verslaan en extra punten verdienen. De game mengt wat lichte RPG elementen door elk personage andere aanvallen en specialiteiten te geven. Voltooi je succesvol het op de maat de knoppen indrukken dan zal de groep extra aanvallen uitvoeren, meer voorwerpen verzamelen of als je teveel fouten maakt zichzelf weer herstellen. Een fout levert namelijk wat schade op en als je teveel schade hebt opgelopen dan zul je helaas het nummer nog een keer moeten proberen. Het is erg tof om de nummers weer terug te horen en iedere fan zal zijn nummer zeker terugvinden in deze game. De game is in de kern een ritme game en de personages in een vrolijk stijltje, vijanden en aanvallen zijn aankleding om het muziek gedeelte wat moois voor het oog te geven.

De game heeft drie verschillende modi waarvan de Series Quest het grootste deel van de game inneemt. Hier kun jij op een lange reis om alle nummers te spelen in de 29 series. Je kunt elke keer maar één serie tegelijk vrijspelen en zul je de nummers in volgorde moeten uitspelen om tot het eind te komen. Dit geeft een mooi gevoel van voortgang, want elk nummer en elke serie die je voltooit, levert weer iets op. Een sleutel geeft je toegang tot een andere serie en als je een nummer uitspeelt, speel je deze vrij in de tweede modus: Music Stage. Hier kun je zelf kiezen welk nummer je wilt speler zonder dat je aan de volgorde vastzit van de Series Quest modus. De laatste modus, Multi Battles, is de online modus waar je tegen spelers online kunt spelen indien je een Nintendo Online abonnement hebt. En hoewel deze modus erg leuk is, zullen veel spelers deze game oppakken voor het singleplayer gedeelte.

Een droom voor de verzamelaar

Elk nummer kun je in vier verschillende moeilijkheidsgraden spelen en je kunt zelfs de nummers in co-op samenspelen. Elke speler is dan verantwoordelijk voor de helft van de noten. Wil je alleen van de muziek genieten dan is er zelfs een eenvoudige modus waar je alleen maar het ritme met een enkele knop moet aanhouden. Dit zorgt ervoor dat voor de meest ervaren en competitieve speler tot aan de beginnende speler een optie te vinden is die voor hun werkt. Elk nummer gaat gepaard met een Quest. Deze opdracht voegt een extra uitdaging toe die je moet voltooien tijdens het spelen van het nummer. Dit kan iets simpels zijn als het nummer starten met een specifiek karakter, maar ook nul fouten maken, bepaalde specialiteiten wel of niet te gebruiken of een minimum aantal vijanden verslaan. Dit betekent dat in veel gevallen je een nummer meerdere malen kunt en zult spelen als je alle opdrachten en moeilijkheidsgraden wilt uitspelen. Deze Quests en nummers geven je vervolgens de mogelijkheid om een enorme hoeveelheid kaarten te verzamelen. De spelers die alles willen verzamelen zullen hier tientallen uren zoet zijn om alles te ontdekken en te verzamelen.

Maar hoe zit het dan met de gameplay? De besturing is de grootste verandering in vergelijking met het vorige deel. Daar moest je met je vingers op het scherm de noten aanraken, maar hier hebben ze voor de knoppen en bewegingen met de analoge sticks gekozen. Dit begint simpel, maar op de hogere moeilijkheidsgraden worden knoppen gecombineerd waardoor je op de moeilijkste moeilijkheidsgraden regelmatig vier noten tegelijk moet indrukken en ook op verschillende momenten weer moet loslaten. Dit resulteert in een wonderbaarlijk diep systeem ondanks dat het simpel begint. Het feit dat je ook zelf kunt kiezen welke vier knoppen het beste voor jou werken, zorgt ervoor dat deze game een stukje beter bestuurt dan zijn voorganger. Het is ook tof om te zien dat je een beetje kunt mengen met de verschillende personages om de RPG fans iets extra’s te geven, maar dit is een onderdeel wat de makkers zelfs weg hadden kunnen laten.

De ultieme Final Fantasy muziek game

Theatrhythm Final Bar Line weet zowel de Final Fantasy liefhebbers en de ritme fans een geweldige game voor te schotelen. De game bevat een enorme hoeveelheid personages, nummers en verzamelobjecten om je een groot aantal uren zoet te houden. De game bestuurt zonder problemen en je kunt alles zo instellen zoals je wilt. De game leunt natuurlijk flink op de nostalgie van Final Fantasy en als je hier weinig mee hebt dan zal deze game minder aantrekkelijk zijn. Aan de andere kant staat er al een enorme lijst aan DLC in de planning die vele nummers van missende delen en andere Square Enix titels, zoals onder andere Chrono Trigger, Octopath Traveler en The World Ends With You zal toevoegen. Het is een game die je zelfs voor een paar minuten kunt spelen tussendoor of uren achter elkaar. Als de game je aanspreekt, kun je deze game met gemak een kans geven.

Origineel artikel gepubliceerd op: www.evilgamerz.com