Bijna 15 jaar geleden wist een race game vele gamer hartjes te veroveren en achteraf gezien was de game de tijd ver vooruit. Youtube was nog niet uitgevonden, de term free-to-play bestond nog niet en games kwamen nog gewoon in een doosje. En toch deed de racegame Trackmania Nations alles anders. Het was een game die je online gratis kon downloaden, het spel draaide op haast elke pc en de game kon gemakkelijk even tijdens pauzes, lunches of even tussendoor gespeeld worden. Deze factoren zorgden voor een enorme community die video’s deelden, competities organiseerden en voor vele gamers het de uitgekozen game was om op een lokaal netwerk te spelen. Jaren later en vele iteraties verder gaat de ontwikkelaar Nadeo weer terug naar zijn oorsprong met Trackmania en het voelt weer heerlijk vertrouwd aan met een aantal welkome nieuwe toevoegingen. De game is zelfs gratis om mee te beginnen net zoals zijn voorganger. Je zou dan zeggen dat het een no-brainer is om deze game te downloaden, maar helaas ligt het antwoord wat gecompliceerder dan gedacht.
Zet de snelste tijd neer
Trackmania is een race game die puur draait om een baan in een zo snel mogelijke tijd af te leggen. De focus is nog steeds: de perfecte lijn vinden, deze zonder fouten te kunnen afleggen en zo elke keer maar weer milliseconden van je tijd af te halen. Deze simpele opzet zorgt voor een hoge ‘nog een keer’ gehalte en ondanks de frustratie als het niet wilt lukken, blijf je elke keer maar weer terugkomen. De diepgang en techniek lijken erg op een simulatie racer, maar de gameplay is toch echt een arcade racer. Het is namelijk een race game die je puur met de pijltjestoetsen speelt, een stuurtje zou hier juist tegen je werken. Ook de gekke banen met loopings, ramps, vreemde obstakels en de vele ondergronden zoals gravel, zand, water en ijs dragen bij aan dit gevoel. Maar met elke obstakel of ondergrond is er een perfecte manier te vinden om zo een supersnelle tijd neer te zetten. Deze nieuwe ondergronden en de vele nieuwe stukken baan, zoals een slow-mo stuk bijvoorbeeld, zijn de grootste veranderingen voor de mensen die met Nations zijn opgegroeid. En ze zijn allemaal erg super tof om onder de knie te krijgen.
In het origineel waren er een handjevol banen ontworpen door de game ontwikkelaars en dat is hier ook het geval. Elk seizoen, 3 maanden, kun je een nieuwe set banen verwachten waarbij jij tegen de gehele wereld strijd om de beste tijd neer te zetten. Ook zijn er een setje trainingsbanen te vinden die jou de verschillende soorten baan elementen laten ervaren zonder de druk van andere spelers. Deze 25 banen elke drie maanden zijn van hoge kwaliteit en voelen allemaal erg netjes ontworpen. Zo konden in het verleden banen nog wel eens oneerlijk aanvoelen omdat het meer ging om geluk dan om vaardigheid. Ik had hier iets vaker nieuwe content willen zien, want in een paar avonden kun jij al door deze banen heen gaan en ze in het goud uitspelen. En om dan vervolgens 3 maanden alleen maar te focussen op dezelfde banen voelt net iets te eentonig aan. Deze banen kun je zowel online als solo spelen en in beide gevallen zul je medailles, punten en een ranking verdienen. Het voordeel van live en tegen mensen spelen, is dat je dan bepaalde trucjes mooi kunt afkijken als jij er even niet uitkomt waar je nog extra tijd kunt winnen op een baan. Gelukkig biedt de game nog een paar extra opties aan om spelers bezig te houden maar wel tegen een prijs, letterlijk.
Gratis maar niet helemaal
De game is namelijk niet meer gratis als jij gebruik wilt maken van sommige elementen van de game. De game heeft 3 soorten abonnementen, de eerste is gratis, de andere 2 zijn betaald per jaar, waarbij de duurste voornamelijk bedoeld is voor de spelers die verwachten lid te worden van een club of er eentje willen starten en deelnemen aan de grote e-sport competities. Voor een tientje per jaar heb jij toegang tot alle interessante content die de game interessant en fris houden. Voor het aanmaken en lid worden van een club zul je twee tientjes per jaar extra moeten neerleggen. En om eerlijk te zijn voelt een tientje helemaal niet slecht aan voor een jaar lang plezier. Spelers kunnen namelijk ten alle tijden mee doen met de publieke club competities die de clubs opzetten met hun eigen ontworpen of selectie banen. Je kunt zelfs banen maken en je kunt ook trofeeën verdienen. De gratis versie is dan net iets teveel uitgekleed, maar aan de andere kant kost het een speler niks als die elke maand een uurtje wilt spelen. Het is dan wel even het eerste jaar afwachten hoeveel spelers de game oppakken en hoe goed de content is die door de community gemaakt wordt. Tot nu toe blijft de content nog een beetje tam in vergelijking met de knotsgekke banen die in Trackmania Nations te vinden waren. Maar dit heeft allemaal tijd nodig en in de afgelopen dagen zijn de aantal spelers gelukkig al flink gestegen.
Grafisch gezien is de game een stap vooruit, maar weet het zeker niet het niveau van een Gran Turismo, Need for Speed of Dirt te bereiken. De auto’s hebben wel een hoop toffe bewegende elementen gekregen en je kunt ze ook weer volledig naar smaak verven en beplakken met stickers. En zoals we gewend waren van de voorgaande delen gaat dit alles weer gepaard met wat heerlijke techno nummers die je na een paar uurtjes wel uit je hoofd kent. Trackmania heeft nooit bekend gestaan om het pracht en praal, maar de presentatie voelt iets te simpel aan voor een betaalde game. Ook de manier waarom je een tijd neerzet, medailles verdient en er een winnaar wordt getoond had net iets meer aandacht mogen krijgen.
De perfecte game voor tussendoor
Voor veel mensen zal het abonnementsmodel afschrikken, maar een tientje voor toegang voor een geheel jaar voelt eigenlijk goedkoop aan. De gameplay is nog steeds ijzersterk en de game loopt soepeltjes, waardoor je binnen een paar seconden in een race zit. Trackmania is nog steeds de ultieme game om lekker tussendoor een paar banen te spelen. Weet je een groepje vrienden te vinden die de game regelmatig spelen dan is het de prijs dubbel en dwars waard. Zeker als de content en banen blijft groeien de komende maanden. Als je de game nog steeds na een jaar speelt, dan zal het je zeker nog een tientje waard zijn om het te blijven spelen. Het club gedeelte moet zich nog bewijzen en zal pas over een paar maanden duidelijk worden of lid worden van een club het waard is. Trackmania is hiermee op alle vlakken een verbetering. Trackmania Nations had soms rare crashes of problemen en die ben ik hier totaal niet tegengekomen. Probeer het gratis uit en bevalt het dan kun je gerust dat tientje uitgeven voor de gehele ervaring.
Origineel artikel gepubliceerd op: www.evilgamerz.com