De Top Racer Collection is de volgende verzameling klassiekers die de sprong maakt naar de huidige generatie consoles. Top Racer Collection brengt drie Top Racer titels uit de jaren negentig samen in een handig pakketje. Het wordt steeds belangrijker dat al deze oude games speelbaar blijven en we juichen deze verzamelingen dan ook toe. Er zit helaas wel flink wat verschil in kwaliteit tussen deze verzamelingen. De ene keer zijn het simpelweg directe vertalingen met een menuutje ervoor geplakt en de andere keer zijn het volledig verbeterde titels om iedereen de beste versie voor te schotelen. De Top Racer Collection valt hier ergens tussenin.

Van Top Racer naar 3000

De Top Racer Collection bevat drie verschillende Top Racer titels, Top Racer, Top Racer 2 en Top Racer 3000, en een speciaal ontwikkelde game voor deze verzameling: Top Racer Crossroads. Alle vier de titels bevatten grotendeels dezelfde gameplay. Je racet tegen een grote groep andere auto’s om uiteindelijk als eerste over de finish te rijden. Het grote verschil met moderne race games is het perspectief en hoe er omgegaan wordt met de besturing van de wagens. De wagens vliegen met hoge snelheid over de weg en je wordt flink geholpen om de wagen op de weg te houden. De uitdaging zit hem hier voornamelijk in het ontwijken van de andere wagens en niet te ver uit te wijken buiten de baan. Doe je dit namelijk wel dan zul je flink wat snelheid verliezen en je hebt alles nodig om als eerste de finish te bereiken. De games zijn dan ook zeker niet makkelijk en je zult de banen moeten leren om op het juiste moment in te sturen.

De besturing is dan ook lekker simpel. Je hebt een gas- en een remknop. Standaard worden de versnellingen automatisch voor je gewisseld. Je kunt dit ook uitzetten zodat je zelf met de schouderknoppen van versnelling kunt wisselen. Voor alle vier de games werkt dit nog steeds perfect en het is toch wel jammer dat dit soort race games volledig zijn verdwenen. Het heeft nog steeds veel charme om de andere wagens proberen in te halen en minder te focussen op driften, shortcuts of andere extra’s. De vertaling naar de Playstation 5 is dan ook erg goed gedaan en de game voelt lekker snel en vlot aan. Net als met elk ander race game zal de ervaring een stuk beter zijn als je een stuurtje gebruikt.

De beste in de wereld

Elke Top Racer game bevat een campagne in de vorm van een wereldtournee. Je zult hier een reeks aan verschillende banen moeten doorlopen en door hoog te finishen zul je genoeg punten verzamelen. De game kan hier erg uitdagend zijn, want als je niet in de top 5 eindigt dan zul je niet genoeg punten hebben om naar de volgende baan te gaan. De eerste Top Racer laat ten alle tijden twee schermen zien. Als je alleen speelt zal het onderste scherm door de computer bestuurd worden. Dit betekent in veel gevallen dat je grootste tegenstander onder in beeld te zien is. Het kan leuk zijn om hun positie te bekijken of te zien wanneer ze besluiten een pitstop te maken. Bij de langere banen zullen de pitstoppen nodig zijn om niet zonder brandstof te komen zitten. Je hebt drie turbo’s die je kunt inzetten en deze kunnen net het verschil maken tussen de eerste of achtste plek. Je hebt maar een paar auto’s om uit te kiezen en elke auto heeft zijn eigen nadelen. In zijn simpliciteit is de eerste Top Racer erg leuk.

Top Racer 2 stapt af van het split screen en kiest voor één enkele speler in beeld. De game vult hierdoor veel meer van je beeldscherm. En dit is dan ook het grootste minpunt van de overzetting van dit soort games. Ze zijn in veel gevallen niet gemaakt voor breedbeeld. Je krijgt hierdoor al snel veel extra opvulling te zien op beeld. Met name de eerste Top Racer vult maar weinig van het scherm. Gelukkig bevat de game flink wat opties om dit aan te passen en iets meer in te zoomen en ook aan te passen hoe het eruitziet. Mijn persoonlijke voorkeur is om het op te vullen met zwart, omdat de kleurrijke achtergronden in veel gevallen flink afleiden. Het grotere perspectief is dan ook het grootste verschil tussen deel 1 en 2.

Online Multiplayer

Top Racer 3000 verplaatst de serie naar de toekomst en dit resulteert in meer futuristische banen en power-ups die je kunt inzetten. Deze versie is meer te vergelijken met een Mario Kart en met name met een extra vriend is split screen erg leuk. De game bevat bovendien ook voor alle titels een online optie en hoewel er weinig spelers online zijn, is dit een mooie optie om te zien. Top Racer Crossroads is een game speciaal gemaakt voor deze verzameling en combineert alle elementen van de drie titels en voegt hier nieuwe wagens en banen toe. Deze versie is wonderbaarlijk leuk en weet het ultieme Top Racer gevoel over te brengen. Als ik niet had geweten dat Crossroads een nieuwe game was, had ik gedacht dit het vierde deel in de serie was. Een groot compliment dus.

Grafisch hebben we hier natuurlijk met een 16-bit titel te maken en de overgang naar de Playstation 5 is erg netjes gedaan. De game bevat ook de nodige opties om bijvoorbeeld extra CRT-lijnen toe te voegen. De game bevat ook zo goed als geen laadtijden wat de ervaring erg aangenaam maakt. Je kunt hierdoor ook snel de andere opties zoals een Quick Race of Time Trials starten. Top Racer bevat bovendien een erg mooie verzameling 16-bit liedjes. Dus als je van toffe chiptunes houdt dan zul je hier niet teleurgesteld worden. De verzameling wordt netjes gepresenteerd door een simpel te navigeren menu. De visuele stijl van dit menu past wel een stuk minder bij de rest. Ik had hier een meer 16-bit stijl verwacht en het lijkt nu een Playstation 1 3D titel. De game bevat een galerij met plaatjes van de handleidingen en kun je de tracks afzonderlijk beluisteren, wat de game iets meer aanvult.

Een nette verzameling

De Top Racer Collection is dan ook een nette verzameling van de eerste drie Top Racer games en een toevoeging van een nieuwe game. Het bewaart de originele spellen vrij goed en bevat een heerlijke soundtrack. De nieuwe menu’s passen minder bij de stijl van de games, maar de gameplay is nu nog steeds leuk om op te pakken. De verbeteringen zijn minimaal, maar met de toevoeging de online multiplayer maakt dit de game meer toekomstbestendig. De verzameling is twee tientjes en dat voelt redelijk prijzig aan, maar kom je de game tegen in een sale dan zou ik deze verzameling zeker een kans geven.