Op 28 november was Evilgamerz aanwezig bij de multimedia voorvertoning van de film The Golden Compass. Deze film gaat oorspronkelijk op 6 december in première en dit was eigenlijk de tweede keer dat de film ook maar in Europa werd getoond. Na the Lord of the Rings, Harry Potter en the Chronicles of Narnia is dit de volgende fantasie boekenserie die verfilmd gaat worden. Ik kan dan ook meteen zeggen dat de film echt een pareltje is om naar te kijken en doordat het een trilogie is zeker om meer vraagt. Maar we zijn hier eigenlijk niet om de film te bespreken maar de game die er natuurlijk bij hoort. En ik zal er maar meteen bij zeggen het is een echte filmgame geworden (helaas).

Een game gemaakt omtrent de film

Deze game draait natuurlijk volledig om deze game en de makers hebben daarom ook weinig vrijheid gekregen. Ze moeten roeien met de riemen die ze hebben en dit is helaas niet een groot succes geworden. Je moet namelijk de film gezien hebben om ook maar het verhaal te begrijpen in deze game. Want anders wordt je volledig in het diepe gegooid en begrijp je er vanaf het begin geen ene moer van. En dit is jammer, want ik durf zeker te zeggen dat het verhaal in de film erg goed in elkaar zit en hiermee de sfeer van de fantasiewereld helemaal naar de knoppen geholpen wordt. Wel zitten er redelijk wat beelden uit de film in deze game verwerkt en is dus zeker voor de mensen die graag een voorproefje willen een mooie toevoeging. Maar ik moet er dan ook weer wel bij zeggen dat er in de beelden flink geknipt wordt en je gerust beelden achter elkaar kan tegenkomen waar in de film nog 15 minuten tussenzaten. En dit is jammer, zeker als je de film nog niet gezien hebt. Een game die dus volledig bedoeld is voor de mensen die de film al gezien hebben en graag nog wat langer in de magische wereld willen ronddwalen.

Het verhaal draait volledig om het meisje Lyra. Dit meisje krijgt een gouden kompas en blijkt een Alethiometer te zijn. Dit stuk gereedschap is een erg gewild object zeker voor de mensen die uit zijn op meer macht. De Alethiometer is een kompas met een veertigtal symbolen die je kunt selecteren met 3 wijzers. Nadat je de drie symbolen gekozen hebt waarmee jij een vraag kunt stellen, laat de Alethiometer de waarheid zien omtrent dit vraagstuk. Waarmee dit natuurlijk een object geworden is om complete oorlogen over te voeren. Lyra komt terecht in een enorm avontuur om zo de wereld te redden van het kwaad. En hier komt de speler in beeld. Jij bestuurt Lyra, Iorek (een enorme ijsbeer) en Pam (een daemon) om zo verschillende puzzels en gebieden af te lopen. Zoals al blijkt is dit een verhaal met veel details en verdient daarom omtrent een paar onderwerpen meer uitleg. Zo hebben we ten eerste de daemons. Elke persoon heeft een eigen daemon en is daar nauw mee verbonden. Deze daemons zijn er allemaal in verschillende dierenvormen en kan je beschouwen als een soort ziel van een persoon. De daemons van kinderen krijgen pas een definitieve vorm als ze wat ouder zijn en veranderen daarom elke keer van vorm. Daarnaast zijn er veel andere volkeren die een belangrijker rol spelen. Zo zijn er heksen, sprekende ijsberen en vele andere rassen.

Qua gameplay een echte filmgame

Op gameplay gebied biedt deze game veel variatie. Zo zul je met Lyra veel platform elementen aflopen en gebruik kunnen maken van verschillende vormen van je daemon, die helaas niet altijd even goed werken met name de besturing ervan. Met Iorek de ijsbeer een knokgedeelte en flink loopgedeelte en Pam een puzzelgedeelte. Waarmee er erg veel variatie te vinden is. Ook zul je veel minigames tegenkomen tijdens de gesprekken, tussenfilmpjes en de Alethiometer. En wonderbaarlijk zijn die minigames juist de onderdelen die goed werken. Er is veel variatie, ze zijn uitdagend en erg leuk. Maar helaas is juist het overgrote andere deel van de game erg slecht uitgewerkt. Zo werkt de besturing erg onnauwkeurig, reageren je personages traag en is er hierin zo goed als geen diepgang te vinden. De elf levels houden je voor een aantal uur bezig, maar velen zullen al veel eerder afhaken.

De graphics in deze game zijn, omdat ik het op de Playstation 2 heb gespeeld, erg achterhaald. Het ziet er zelfs lelijk uit voor een Playstation 2 titel en dat is nou jammer. Want de film zit barstensvol met special effects en die komen in deze versie niet terug. Ik zou dus zeker aanraden om deze game op de next-gen consoles aan te schaffen, omdat deze er gewoon vele malen beter uitziet. En je hierdoor de game waarschijnlijk weer wel zou uitspelen. Deze game vraagt zeker om erg mooie beelden en die biedt de PS2 versie jammerlijk niet. Wel zien de beelden van de film er erg goed uit en is de muziek in de game wel goed overgenomen. Maar daarentegen zitten de echte stemmen niet in deze game en dat is erg jammer te noemen. De stemmen in de film zijn erg goed gecast en die hadden niet misstaan in deze game.Al met al is deze game zeker niet baggerslecht geworden. Je kunt erg goed zien dat het een filmgame is. Het verhaal is erg onduidelijk en de besturing werkt niet altijd evengoed. Ook de graphics zijn minder en de stemmen van de originele cast mist. Wel zijn de beelden van de film erg leuk om te zien en de minigames erg goed uitgewerkt. Waarmee dit een game is voor jongeren en met name de fans van de film.