Na de geweldige laatste twee maanden van het jaar 2007 kreeg ik ineens nog de game Empire Earth III in mijn schoot geworpen met de opdracht: neem deze game eens snel onder de loep. Ik had natuurlijk wel gehoord van het geweldige eerste deel, maar daarna werd het toch erg stil omtrent deze franchise. Het is zelfs zo dat ik persoonlijk niks van het tweede deel had gehoord en nu ineens het derde deel voor mij heb liggen. Na de achterkant van het doosje eens vluchtig doorgenomen te hebben, leek deze RTS mij wel wat. Veel diepgang, verschillende facties en verschillende tijdperiodes. Maar helaas ging het vanaf dat moment met een noodgang bergafwaarts.

Bugs, Crashes en andere ellende?

Voordat ik ook maar de game had opgestart, kreeg ik te maken met het feit dat de game zonder de uitgebrachte patch letterlijk onspeelbaar was. Er vinden ineens crashes plaats, bugs, slechte textures, incomplete opties en nog vele andere soorten ellende. Maar gelukkig na deze patch te hebben geïnstalleerd en mijn videokaart drivers voor de zekerheid een update gegeven te hebben, kon ik eindelijk aan de slag. Maar helaas werd de game er niet vele malen beter van, ik heb nog steeds last van af en toe een compleet vastgelopen computer of enorm lange laadtijden op plekken waar het zeker niet nodig is. En dit zou je toch echt niet verwachten van een game die toch alweer een flinke tijd uit is. Maar gelukkig zijn de makers bezig met het oplossen van al die problemen en is dit hopelijk binnenkort een feit van het verleden. Waarmee we nu eindelijk de game eens van ‘binnen’ kunnen bekijken.
Normaal heeft een game een verhaal of een klein verhaaltje om de speler op gang te houden of bezig te houden tijdens de filmpjes of laadbalken. Maar wonderbaarlijk ontbreekt het aan een verhaal in deze game. Misschien is er moeilijk een leuk verhaallijntje om deze game te verzinnen, maar helemaal niets is wel erg weinig. Of je moet ‘verover de wereld’ het verhaal kunnen noemen, maar dat is eigenlijk waar de gehele game omdraait. En dat is misschien dan ook meteen het enige leuke aan deze game. Je moet de wereld veroveren met één van de drie facties, het Westen, Het Midden-Oosten en het Verre Oosten, terwijl je door vijf verschillende periodes heen wandelt. Zo zal je eerst met units met zwaarden te maken krijgen en uiteindelijk met robots. Een leuk element wat wel leuk is uitgewerkt met een levensechte wereldbol die je kunt draaien en bekijke

Weinig vernieuwing

Maar helaas is de verdere gameplay niet erg vernieuwend. Je hebt de standaard eenheden die bepaalde sterktes en zwaktes hebben en je hebt een aantal gebouwen, die elk een vaste functie hebben. Voor de meeste RTS liefhebbers de gebruikelijke korst. Je kunt weinig upgraden, je hebt weinig verschillende resources die je moet verzamelen, de AI is matig en de mogelijkheden zijn beperkt. Deze game heeft dus eigenlijk weinig vernieuwing meegekregen, zeker als je kijkt naar de andere hedendaagse RTS-games, die zeker meer diepgang bevatten.
De graphics zijn bovendien ook een verhaal apart. De units hebben dit keer een vrolijkere cartoony look meegekregen, waardoor deze er erg raar en lelijk uit zien. Dit is zeker onverwacht als je nagaat dat de vorige delen realistisch waren. Daarnaast zien de maps er matig uit en is het level van detail wederom matig te noemen. Maar waar ik mij echt het meeste aan geïrriteerd heb, zijn de stomme zinnetjes die de units tijdens elke muisklik roepen. Quotes als: I’ll fart onto the enemy of I ride with the wind. It’s the beans, zijn helaas geen uitzondering. Bovendien heeft elke unit ook maar vier verschillende zinnetjes, waarmee je achter elkaar steeds hetzelfde hoort. En dat begint na een tijdje zwaar irritant te worden.

Ga voor deeltje één!
Empire Earth III is helaas niet de game die ze je laten geloven op de achterkant van het doosje. Zo werkt deze game niet naar behoren, zijn de graphics matig en over die cartoony zinnetjes wil ik het al helemaal niet meer hebben. Ik zou zeggen haal deze game alleen uit de budgetbak als je echt niet weet welke andere game je moet kopen. Maar dan alsnog zou ik hem afraden. Ga voor het eerste deel en niet voor het derde!