Voor de liefhebbers van de gekke humor van Serious Sam is het de afgelopen tijd weer genoeg te beleven met Serious Sam Double D XXL als nieuwste aanwinst. SSDDXXL is voor de verandering een totaal nieuwe game in de serie en geen remake. Dit keer hebben we te maken met een 2d platformer op Xbox Live Arcade volgestopt met alles wat we van Serious Sam gewend zijn. De meningen zullen dan ook enorm divers zijn, je houdt er van of je haat het, er is geen tussenweg. En dat is dan ook de grootste zwakte van de game.

Egypte en schreeuwende vijanden

Zo’n beetje alles waar we aan denken bij Serious Sam zit in deze 2D sidescroller. Egyptische omgevingen, hordes vreemde vijanden en een grote diversiteit aan geschut. De liefhebber zal dan ook veel herkennen en de droge humor is ook weer aanwezig, waardoor je hier en daar een gniffel zult uiten. Dit lijkt allemaal een interessante combinatie, maar visueel komt het niet goed uit de verf. De eerste indrukken van de game zijn enorm wennen, want de artwork is een flinke struikelblok. Er is veel moeite gedaan om alles met de hand te tekenen en hierdoor gebeurt er zoveel op het scherm dat enige focus mist. Het totaal plaatje ziet er ook niet geweldig uit, waardoor veel mensen die hier niet doorheen kunnen kijken al meteen afvallen. De animaties en de cutscenes tussendoor zijn zo slecht gedaan dat het haast weer grappig wordt, waardoor het moeilijk beslissen is waar de grens ligt tussen een bewuste ontwerpkeuze of fout. Er zijn zoveel kleine onderdelen op visueel vlak die gaan storen, zoals bijvoorbeeld het niet zien van je karakter tussen hordes vijanden, vreemd bewegende monden en niet te herkennen vijanden (wat moet het voorstellen?). Visueel is er dus veel op aan te merken, maar kijken we verder dan onze neus lang is dan is de gameplay toch echt Serious Sam en dat is zeker een positief iets.

Hordes vijanden overhoop knallen, dat is waar Serious Sam toch echt omdraait en dat werkt hier dan ook als een trein. We hebben de keuze uit acht verschillende wapens: machine pistool, tommy gun, shotgun, granaat launcher, raketwerper, lasergeweer, vlammenwerper en kettingzaag. Deze wapens kunnen elk weer geupgrade worden op originele manieren (bijen lanceren, iemand?) waardoor er een grote diversiteit aanwezig is. Maar dit is nog niet alles. De game bevat een stacking systeem, waarmee je tot maar liefst 6 wapens op elkaar kunt stapelen. Wil je zes shotguns combineren die met een druk op de knop alle zes tegelijk afgaan. Of een kettingzaag-vlammenwerper-granaatlauncher combo, het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Als je eenmaal wat meer wapens hebt gevonden dan begint er zelfs enige strategie bij kijken. Je wilt niet halverwege zonder ammunitie komen te zitten. De sterkste wapens bij elkaar zetten wilt niet altijd de beste strategie zijn. Ook het afwisselen tussen verschillende combinaties is mogelijk, waardoor je voor elke situatie de juiste stack kunt samenstellen. Naast de wapens hebben we ook met leuke extra’s te maken. De (dode) vijanden worden als objecten gezien in de game waardoor je muren en platformen van vijanden kunt maken (dit wordt zelfs verwacht). Tel hierbij ook nog een trampoline op die je op alles kan plakken en er valt genoeg spring en knal actie te vinden in deze titel.

Metal met twee man

Met keiharde metal op de achtergrond als de actie het heetst is, knalt de game in een singleplayer modus lekker door. Je verdient gedurende de singleplayer campaign diverse extra uitdagingen die makkelijker geld opbrengen. Met dit geld kun je dan weer wapen upgrades aanschaffen. De uitdagingen zijn een leuke extra, die zeker ook bijdragen aan de rest van de game. De game ondersteunt ook een coop op elk moment mogelijk, waardoor het een stuk leuker en chaotischer wordt. De game wordt zover ik kan merken niet moeilijker dan in je eentje, waardoor goed teamwork de game veel makkelijker maakt. Wees gerust de game bevat 21 levels en met een grote variëteit in moeilijkheidsgraden kun je het jezelf zo moeilijk maken als je wilt. Achter de verschillende levels zit ook nog een highscore systeem, waar weinig spelers naar zullen kijken. Je kunt er in ieder geval flink wat uurtjes in steken.

Serious Sam Double D XXL is de borrelnootjes onder de Xbox live arcade titels. Het is lekker op zijn tijd, maar meer dan dat is het niet. Het blijven gewoon borrelnootjes. Grafisch valt de game erg tegen, maar de gameplay is compleet in de Serious Sam stijl met een paar goede toevoegingen. Er is flink wat te beleven en de coop maakt alles alleen maar leuker.