De Crysis serie is altijd al een speciaal eendje geweest in het first person shooter genre. Het eerste deel had een open wereld, het tweede deel gooide dat weer overboord en ging voor een rechtlijnige ervaring. Gameplay die een mengelmoes is tussen de snelle actie van Quake, de serieuze kant van een Call of Duty en stealth gameplay van een Metal Gear. Een combinatie die voor erg vermakelijke actie kan zorgen. Eén ding staat vast, elk deel verhoogt het niveau op het gebied van grafisch pracht en praal. Met Crysis 3 sluiten we de trilogie af en wordt het verhaal van Prophet afgerond. Veel mensen kijken erg uit naar deze titel, maar is de game je zuur verdiende centjes vanaf dag één waard?

Nanosuit, maar geen spoilers

Wie voor het verhaal komt, zit bij de Crysis games verkeerd en zo ook bij het derde deel. Het derde deel gaat verder waar het tweede deel ophield. Prophet wordt bevreid uit zijn ijscel door Psycho, een oude bekende wie uit zijn suit is gesneden. Psycho vraagt je om te helpen op te zoek gaan naar zijn suit. Het vraagstuk wat het nou betekent om een dergelijk pak te dragen staat hier centraal. De organisatie Cell zit je dwars en de Seph, de buitenaardse wezens, maakt het je ook een stuk moeilijker om Psycho te helpen en uiteindelijk de mensheid te redden (natuurlijk). Kortom In vijf tot zes uur vlieg je door de game en het verhaal afhankelijk van je speelstijl. Dit is eigenlijk erg kort voor een game, die aanvoelt als een wat langzamere game door de stealth elementen. Deze paar uur vervelen dan ook geen moment en het is dan ook jammer dat alles zo kort is. Het gebeurde regelmatig dat er een nieuw element werd geintroduceert (auto onderdeel bijvoorbeeld) en binnen enkele momenten weer voorbij was. Met name bij het eind lijkt er flink geknipt te zijn in de content, want het gaat allemaal zo snel, dat een leeg gevoel achterblijft wanneer de credits alweer over het scherm rollen.

Dit lege gevoel komt namelijk doordat de gameplay in deeltje 3 mogelijk het beste werkt van de drie Crysis titels. Crysis 3 is een combinatie van de voorgaande games, waarbij grote omgevingen worden afgewisseld met rechtlijnige stukken. De open omgevingen blijven toch favoriet, omdat je daar zelf kunt bepalen hoe je het wilt aanpakken. De nanosuit is wederom aanwezig, waarbij het mogelijk is door een simpele druk op een knop te wisselen tussen onzichtbare stealth modus en schild power modus. De visor maakt het mogelijk belangrijke vijanden, elementen, ammunitie kratten en turrets te traceren. En hier komt al meteen naar voren hoe de game eigenlijk gespeeld moet worden: stealth met actie momenten. Alles in de game is ontworpen om deze speelstijl leuker en interessanter te maken. Het is natuurlijk mogelijk om vijanden voorbij te rennen of er middenin te springen, maar dan verandert de game in een simpele shooter. Stealth daar is waar het om draait. Het favoriete en nieuwe wapen, de boog, maakt deze speelstijl alleen maar leuker. De boog is namelijk het enige wapen waarmee je onzichtbare cloak niet wordt onderbroken. Dit maakt het mogelijk om rond te sluipen tussen de vijanden en ze één voor één uit te schakelen. Met vier verschillende ammunitie: high impact, explosieven, elektriciteit en anti-armor, is de boog gedurende de gehele game het wapen om op terug te vallen. De andere standaard wapens doen hun ding en de vier verschillende alien wapens zorgen voor de nodige variatie. Granaten, onmenselijke sprongen en het plaatsen van explosieven, behoort ook tot de mogelijkheden. Een ander onderdeel wat niet helemaal lekker uit de verf komt is het hacken van verschillende elementen. Je kunt deuren hacken om ze te openen, mijnvelden onschadelijk maken en turrets programmeren zodat ze losgaan op de vijanden. Dit maakt de game regelmatig erg gemakkelijk, er is weinig uitdaging. Dit had beter weggelaten kunnen worden of verder uitgewerkt moeten worden zodat er meer toepassingen waren.

Wees de jager…

De singleplayer heeft dus zijn plus en minpunten, maar gelukkig bevat de game ook nog een multiplayer met als nieuwste en meest interessante modus de Hunter modus. De Hunter modus plaatst je in de schoenen van de jager of prooi. Als prooi (Cell soldaat) moet je zolang mogelijk overleven, terwijl Hunters in Nanosuits, gewapend met pijl en boog, rondrennen. Dit zorgt voor erg grappige tactieken vanuit de soldaten gezien. Met zijn allen in hoekjes verstoppen, wegrennen en in een groep samenwerken zijn allemaal valide tactieken. Wanneer je als soldaat gedood wordt, verander je in een Hunter, waardoor het voor de soldaten steeds moeilijker wordt om te overleven. Deze matches zijn snel en heerlijk chaotisch, waardoor ik hier toch wel de meeste tijd in heb gestoken. De overige multiplayer modi is even wennen doordat iedereen met nanosuits en extra krachten rondloopt. Steek er dus wat tijd in om eraan te wennen, want het kan soms overweldigend aanvoelen. De game bevat een levelsysteem, waarbij je extra’s kunt vrijspelen voor je uitrusting. Technisch gezien werkt de multiplayer redelijk vlot, weinig problemen gehad met matchmaking of lag. Een leuke toevoeging zijn de highlights van de match aan het einde van een potje, waarbij je mooiste kills nog eens getoond worden.

Grafisch gezien is de game erg sterk op de xbox 360. Het is natuurlijk niet te vergelijken met de PC versie, maar het is toch weer wonderbaarlijk wat er nog uit de 360 aan performance gehaald kan worden. De framerate ligt ook ietsjes lager, de textures zijn iets minder en niet alle toeters en bellen staan aan. Maar alsnog is het indrukwekkend, het gras en bomen beweegt mee met de wind, de rimpels in het water en de lichteffecten zien er indrukwekkend uit. Laadtijden zijn ook enorm snel, wat ook weer eens goed aanvoelt. Wie geen high end pc heeft staan kan enorm tevreden zijn met de console versie.

Crysis 3 is een goede titel die helaas niet alles eruit weet te halen. Het grootste minpunt is de duur van de game. Op de normale moeilijkheidsgraad speel je hem in 5 a 6 uur uit. Zet je de moeilijkheidsgraad wat hoger, dan zal het iets langer duren. De singleplayer is erg leuk door de gameplay die de ijzersterk in elkaar zit in dit deel. De nieuwe toevoeging van de boog is het perfecte wapen in de game. Grafisch gezien weet de game weer mooie beelden op je scherm te toveren en de multiplayer en dan met name de Hunter modus zorgen voor genoeg uurtjes plezier. Crysis 3 is hiermee niet de perfecte afsluiter, maar komt zeker in de buurt!