De meeste RTS spelers zullen hun handen nog steeds vol hebben aan de game Starcraft 2, maar toch staat het niet stil omtrent het RTS genre. Ubisoft komt met een nieuwe strategie titel die toch weer net iets anders doet. R.U.S.E. is een strategie game die volledig draait om de actie en onder druk strategische beslissingen maken. Daarnaast hebben we nu ook met een nieuw onderdeel te maken waar de game zijn naam ook aan dankt. We kunnen listen beperkt inzetten om zo de tegenstander op een verkeerd been te zetten. Het klinkt op papier natuurlijk erg interessant en ook de reclame met de touch tafel geeft misschien een verkeerde indruk van de game. De game is namelijk ook gewoon speelbaar op de PC, Xbox 360 en de PS3. Maar desalniettemin is R.U.S.E. een geweldige titel.

Een filmische singleplayer

De game bevat een erg uitgebreide singleplayer die vanaf de eerste minuut interessant is en je er helemaal in zuigt. Jij staat in de schoenen van Joe Sheridan, een Amerikaanse officier, die ineens het bevel krijgt over een deel van het leger in de Tweede Wereldoorlog. Hij wordt in verschillende gevaarlijke situaties geplaatst in Italië, Noord Afrika, Nederland en uiteindelijk in Duitsland. Het verhaal is fictief, waardoor je de afloop niet meteen weet en dit maakt het verhaal juist spannender. Gedurende de singleplayer zullen er veel en uitgebreide cinematics voorbij komen die het verhaal gedetailleerd naar voren laten komen en zal er tijdens het gevecht ook nog op een filmische manier de situatie geschetst worden met commentaar. Dit zorgt in combinatie met de actie voor een intense ervaring. De cinematics zien er ook nog eens erg goed uit, waardoor je de filmpjes zeker afkijkt. Als je dan eenmaal de eerste cinematic bekeken hebt, wordt je in de eerste missie vooral klaargestoomd voor de latere missies, want er zijn redelijk wat onderdelen die anders zijn dan de gewone RTS game en vragen dus ook om enige uitleg.

R.U.S.E. draait erg om de actie en je zou haast de game meer een actie titel kunnen noemen dan RTS. De opdrachten zijn op het begin namelijk erg rechtlijnig, maar je wordt gelukkig in de latere missies meer losgelaten, zodat jij ook het gevoel hebt dat je enkele tactische beslissingen maakt. Het level wordt ver uitgezoomd weergegeven als een kaart met daarop fiches die de legers moeten voorstellen. Ze hebben dit dus erg letterlijk genomen en is een leuke frisse manier van aankleden. Je kunt de game dus ver uitgezoomd spelen door de fiches te verplaatsen maar wil je meer controle hebben over de beweging van de units kun je verder inzoomen en de paden uit stippelen. Dit in en uitzoomen werkt erg soepel en is zeker noodzakelijk om het overzicht te bewaren. Je kunt een basis en fabrieken neerzetten, maar dit is wel tot het minimale gehouden. De units in R.U.S.E. verschillen van infanterie, tanks, auto’s, maar ook vliegtuigen en schepen. Hierdoor is er genoeg diversiteit en heeft elke unit zijn sterke en zwakke kanten. Regelmatig geldt ook dat je door gebruik te maken van je omgeving met zwakkere units sterke units kunt uitschakelen. Er zijn dus altijd genoeg keuzes om te maken. Maar waarom de game meer als een actie game aanvoelt komt door de manier van plaatsen en aanvallen. Je geeft je units of het bevel om ergens heen te gaan of aan te vallen en je doet dit meestal maar met een paar units, waardoor er weinig tactiek is. Dit kan erg verschillen per level, zeker de latere levels, maar de eerste 6 uur zal het erg rechtlijnig aanvoelen. De manier van aanvallen en verplaatsen werkt daarentegen erg goed en vlot en maakt de actie snel en dynamisch.

Houten tanks als een list

Om de gameplay meer diversiteit te geven, hebben ze een onderdeel aan het genre toegevoegd, namelijk de listen. De hoeveelheid listen wordt steeds uitgebreider en het aantal is groot genoeg om het niet te simpel te maken welke list er gebruikt wordt. Denk dan aan houten tanks als afleiding, radio stilte zodat jouw units onzichtbaar zijn en blitz om jouw units sneller te laten bewegen. Voor elke situatie zit er wel een list tussen die je kunt helpen om te overleven en je zult al snel merken dat je regelmatig gebruik maakt van een list. Je tegenstander kan dit dus ook doen en je zult dus daar ook rekening mee moeten houden. Zo wordt er bijvoorbeeld van 4 kanten aangevallen en is er maar één kant met echte tanks. Het maakt het spelen van deze game erg vermakelijk zeker tegen een menselijke tegenstander. Links bovenaan kun jij een meter zien met de hoeveelheid geld en aantal listen beschikbaar. Door hierop te klikken kun jij er eentje kiezen uit een menuutje en een gebied uit kiezen. Ook het kiezen van de units werkt op deze manier en gaat daarmee erg snel.

Naast de singleplayer bevat deze game alles wat je verwacht van een strategie titel. Je kunt multiplayer potjes tegen andere mensen spelen, maar is het ook mogelijk om een potje tegen de computer te spelen of een extra missie te spelen in de “operation” modus. Je kunt je gegevens zien en al jouw achievements bekijken. Ook al jouw gegevens van de voorgaande gevechten zijn terug te vinden. Je zult hierdoor genoeg content hebben om je een flinke tijd mee zoet te houden. Grafisch gezien i s de game ook erg sterk, zeker de cinematics en de soundtrack doet ook zijn ding. R.U.S.E is eigenlijk een volledig pakketje voor een strategie liefhebber, maar zeker ook geschikt voor de beginneling, omdat de focus op de actie ligt en je niet honderden uren hoeft te steken in de verhoudingen en skilltrees. Een game die je snel oppakt om even een paar uurtjes te spelen, maar genoeg diepgang biedt voor honderden uren aan spelplezier!