Je zou verwachten dat puzzelgames die draaien om diverse blokjes in verschillende vormen onderhand al in elke denkbare vorm voorbij zijn gekomen. Maar toch komen er elke keer nieuwe puzzelgames uit, de een meer vernieuwend dan de ander. Het begon natuurlijk met Tetris en de vergelijking wordt dan al snel gemaakt met elke andere game die gebruik maakt van blokjes in verschillende vormen. Chime is een nieuwe puzzelgame die draait om het vormen van quads met diverse vormen om zo het level vol te krijgen en meer punten te scoren. De game oogt op het eerste gezicht erg als Tetris, maar als je eenmaal begint te spelen, merk je toch dat de game heel veel meer doet en heel veel verschillen kent en die verschillen zijn alleen maar positief!

Kijk uit voor de baseline!

Chime is een puzzelgame die hand in hand gaat met de muziek. Er zijn zes verschillende nummers wat dus inhoudt dat de game zes verschillende levels bevat. Deze levels verschillen in muziek, maar ook in de vorm van het level en welke vormen jij krijgt. Voor dat je begint met de game kun je kiezen uit twee verschillende game modi, eentje op tijd in 3,6 of 9 minuten en de Free modus. Speel jij op tijd dan moet jij zo snel mogelijk zoveel mogelijk punten behalen, speel jij niet op tijd dan moet jij het volledige level vol krijgen. Op het begin zijn nog niet alle levels beschikbaar en zul jij eerst deze vrij moeten spelen door een minimale score te behalen. Dit lukt in de eerste poging al, dus wees niet bang dat sommige levels niet beschikbaar zijn doordat de game te moeilijk is. Zes levels is dus alles wat je krijgt in deze game. Dit is niet veel, maar aan de andere kant de game is op Steam te verkrijgen voor €3,99 en dit is dus erg weinig. Dus dit kan je de game zeker niet verwijten.

Maar hoe steekt deze puzzelgame nu in elkaar? Het is belangrijk om te weten dat er geen zwaartekracht is in deze game, waardoor jij de blokjes overal kunt plaatsen in een groot grid. Het draait allemaal om quads die jij moet vormen, een quad is een groep blokjes van minimaal drie bij drie. Deze kun je verder uitbreiden mits het een rechthoekig figuur blijft. Dit uitbreiden geeft je combo’s en als jij twee verschillende quads aan elkaar zet dan zal de combo nog hoger uitkomen. De regels zijn erg simpel en dit is natuurlijk het mooie aan de game, maar wat de game zo moeilijk maakt zijn de rare vormen. Je hebt nu niet met vormen te maken die je eigenlijk altijd goed kan neer zetten en je zult dus erg tactisch moeten zijn met het plaatsen. Als jij eenmaal een quad hebt gevormd zal hij gaan vollopen en in die tijd kun jij hem dus uitbreiden, daarna zal hij verdwijnen als de baseline eroverheen gaat. Deze baseline zorgt ervoor dat de game een hoog tempo kent. Deze baseline wordt ondersteund door muziek, maar hier verderop meer over. De besturing gaat allemaal met de muis. Je plaatst een blokje door op de linker muisknop te drukken en je draait hem door op de rechter muisknop te drukken. De game kijkt naar de score die jij bij elkaar haalt, maar ook naar hoe vol het veld zit. Krijg jij het veld op 100 procent dan ga jij naar de volgende stage wat weer meer punten inhoudt.

De aankleding telt ook

Ze hebben voor een leuke aankleding gekozen. Het is simpel, maar werkt erg goed bij de game en het is ook lekker kleurrijk. Het onderdeel wat natuurlijk de show steelt is de muziek. De muziek wordt namelijk aangepast op jouw speelstijl en de blokjes die jij plaatst, zorgen voor extra muzieknoten. De baseline gaat van links naar recht door het level op de maat van de muziek. Je hebt dus een aantal seconden de tijd om meer blokjes te plaatsen voordat de baseline er weer overheen gaat. De muziek is rustig en ook het nummer uit de credits van Portal is in dit spel terug te vinden. De game heeft hierdoor wel een nadeel en dat is de beperkte hoeveelheid levels. De levels is dus niet het probleem, maar wel de muziek die eronder zit. Deze wordt je op een bepaald moment zat en je zou dan graag een ander nummer spelen. Ik had graag meer nummers gezien, maar het kan zijn dat we die later nog zullen zien. De game bevat daarnaast ook de gebruikelijke achievements en leaderbords zodat jij je score kan vergelijken met andere spelers.

Chime is een erg vermakelijke puzzelgame die erg anders is dan je op het eerste gezicht denkt. De muziek is een grote toevoeging aan deze game en geeft toch iets meer dimensie aan een simpel puzzelspelletje. Bovendien heeft de game veel diepgang door het maken van combo’s en de rare vormen. Het grootste minpunt aan deze game is het beperkte aantal levels en muziek, maar voor 3,99 kunnen we daar echt niet over klagen, maar dit zorgt er wel voor dat de game het in mijn ogen net niet haalt bij de herspeelbaarheid van Tetris en dat is jammer.FacebookMessengerTwitter