Een party game rondom physics is niet iets nieuws. Gang Beasts, Human: Fall Flat en Fall Guys hebben laten zien dat er een grote vraag is voor simpele games met een grote dosis onvoorspelbaarheid. Push Your Family van de indie studio Meteor Mug, moet de volgende game worden in dit rijtje. Deze game van Nederlandse bodem is nog steeds in Early Access en Push Your Family is de eerste game van de twee HKU studenten om te laten zien wat ze kunnen. Nederland is klein, maar er gebeurt genoeg interessants op game gebied. We waren dan ook erg benieuwd en hebben de game eens goed aan de tand gevoeld.

Een heerlijk artstijltje

Push Your Family is een 4 speler party game die je zowel op de bank als online tegen anderen kunt spelen. Het doel is simpel de andere spelers lekker wegduwen zodat jij als laatste overblijft. De verschillende familieleden waar je uit kunt kiezen, bezoeken vliegensvlug diverse interessante locaties. Zo bezoek je onder andere een pretpark, de noordpool en je woonkamer waar elk voorwerp en element in het level een manier is om de andere spelers zo snel mogelijk uit het level te duwen. De visuele presentatie en grappig soundtrack hier stelen toch echt de show. De elementen lijken net van klei gemaakt en dit in combinatie met een kleurrijk pallet zorgt ervoor dat de game er super vrolijk en familievriendelijk uitziet. De levels zijn bovendien ook nog eens enorm verschillend in vorm en grootte waardoor er geen gevoel van herhaling zou moeten zijn. Helaas begint die herhaling na een paar potjes al snel toe te slaan en de levels of de artstijl zijn niet de oorzaak.

Waar je meestal in een soortgelijke spellen voorwerpen kunt vastpakken, heb je hier alleen maar de mogelijkheid om te springen en te duwen. Dit zorgt ervoor dat echt iedereen deze game met gemak kan oppakken. De karakters vliegen vlot over het scherm en hoewel je soms bij andere spellen meer vecht tegen de besturing, werkt hier alles juist erg vloeiend en soepel. Je aanval kun je bovendien gebruiken om diverse voorwerpen in het level te activeren en iedereen is dan ook al snel tegen alles in het level aan het duwen. Wat er gebeurt is soms volledig een verrassing. Rondlopende tijgers, ontploffende attracties en rondvliegende pinguïns zorgen ervoor dat er al snel maar één speler overblijft. Een level kan soms maar een paar seconden duren en als de spelers iets meer aan elkaar gewaagd zijn, duren de potjes zeker niet veel langer. Het resultaat is dat met een paar spelers je binnen een minuut al een volledig potje kunt spelen en niet het gevoel krijgt dat je echt iets hebt uitgevoerd in het spel. De korte duur zorgt er bovendien voor dat je de verschillende levels allemaal al snel hebt gezien, waardoor er al heel snel het gevoel van herhaling naar voren komt.

De game is nog niet af

Met een Early Access game zijn er altijd twee mogelijkheden. De game is enorm gepolijst, maar mist nog een groot aantal functionaliteiten of de game bevat een hoop functionaliteiten, maar er mankeert nog flink wat aan. Push Your Family valt in de eerste groep, waar de game eigenlijk erg af en gepolijst aanvoelt, maar wanhopig meer content mist. Er zijn op dit moment twee verschillende modi beschikbaar: battle en quarantaine. Waarbij de eerste modus je de andere speler dus uit het level moet duwen en quarantaine een race is om zo snel mogelijk een punt te bereiken en vervolgens naar de uitgang te sprinten. Beide modi zijn leuk, maar waar een Warioware bijvoorbeeld tientallen mini-games bevat, voelt twee hier toch wel aan de kleine kant. Betere ondersteuning voor verschillende besturingsmogelijkheden ontbreekt nu ook en dan met name nette toetsenbord ondersteuning.  Het vrijspelen van meer content, een campaign of meer multiplayer modi staan wel in de planning, maar ontbreken helaas op dit moment nog steeds. Het is wel mooi om te zien dat online multiplayer nu al aanwezig is, want dit is een optie die vaak bij dit soort titels ontbreekt.

Push Your Family is hiermee een game die potentie heeft, maar door de hoge snelheid wel erg aanvoelt als een mini-game. De artstijl en soundtrack zijn erg leuk en de besturing werkt als een trein. De simpliciteit zorgt ervoor dat iedereen het zo kan oppakken, maar zorgt er helaas ook voor dat het de game volledig aan strategie of diepgang ontbreekt. Ik hoop dat de ontwikkelaars door blijven sleutelen aan deze titel zodat er een mooi volledig plaatje ontstaat, maar op dit moment zijn er veel betere games in dit genre om op te pakken.

Origineel artikel gepubliceerd op: www.evilgamerz.com