De ontwikkelaar Hello Games heeft een enorme weg afgelegd met de game No Man’s Sky. De game werd in 2013 aangekondigd en voor veel mensen schoot deze game meteen naar nummer één op hun verlanglijstje. De game kwam na veel hype in 2016 uit met flink wat technische problemen. Voor veel spelers was de game die ze kregen niet de Playstation 4 game die ze was beloofd. Gelukkig wisten de ontwikkelaars het hoofd koel te houden en sloten ze zichzelf een jaar op om de boel recht te trekken. En dat deden ze dan ook. Vele updates en jaren later is No Man’s Sky de game die ze hadden beloofd en meer! Nu komt de game naar de Nintendo Switch en dit is eigenlijk de console waarvoor de game bedoeld is. Onderweg, op reis, de miljoenen procedureel gegenereerde planeten ontdekken die de game rijk is. Is de stap naar de Nintendo Switch een hyperjump vooruit?

Neergestort op een planeet

Je wordt wakker op een vreemde planeet. Je schip is neergestort. Je eerste opdracht is om je schip te repareren door grondstoffen uit de omgeving te verzamelen. Alles wat je om je heen ziet, kan omgezet worden naar een grondstof. De planten, dieren en zelfs de planeet zelf kun je omzetten naar elementen zoals bijvoorbeeld koolstof, zuurstof of ferriet. Je doelen worden eenvoudig één voor één uitgelegd, waarbij je langzaam leert hoe de verschillende systemen werken die in No Man’s Sky te vinden zijn. Het combineren van grondstoffen, het plaatsen van grondstoffen, je ruimtepak en het gebruikt van je multi-tool zijn maar enkele onderdelen die je allemaal moet beheersen om met succes het universum om je heen te ontdekken. Je kunt merken dat de makers veel tijd in de eerste paar uur hebben gestoken om ervoor te zorgen dat spelers niet de weg kwijt raken. Dit zou gemakkelijk kunnen gebeuren want de game is letterlijk zo groot als het universum. Nadat je de eerste planeet verlaat, weet je redelijk goed hoe de basis van de game werkt en kun je eindelijk op zoek naar de volgende planeet.

De game kun je ruwweg op twee verschillende manieren ervaren. Je kunt voor de overlevingsmodus gaan en deze bestaat uit verschillende moeilijkheidsgraden. Je zult meer moeite moeten doen om te overleven en goed moeten opletten dat je geen onverstandige keuzes maakt. De relaxed modus is er voor de spelers die graag de vele planeten willen ontdekken zonder zich druk te hoeven maken over de vele overlevingssystemen. Welke keuze je ook maakt in beide gevallen kun je mooi op ontdekking uit en ben je zo een flink aantal uur verder zonder dat je het gevoel hebt dat de game je het echt te moeilijk maakt.

Sky’s the limit

Na je eerste planeet laat de game je meer los en kun je zelf je eigen doel stellen. Of je volgt de verhaallijn die je leidt naar verschillende interessante planeten, ruimtestations en nieuwe ontdekkingen. En dit maakt No Man’s Sky dan ook een enorm moeilijke game om in zijn volledigheid te beoordelen. Je kunt zo enorm veel doen in deze game dat het onmogelijk is om alles hier te benoemen. Je kunt nieuwe buitenaardse talen leren. Je kunt een vestiging opzetten op een planeet met diverse teleportatie portalen. Je kunt alle dieren en planten catalogiseren en ze allemaal een eigen naam geven. Je zou je eigen ruimteschip kunnen uitbreiden en op jacht kunnen gaan naar ruimtepiraten. Je kunt zelfs een eigen vloot opzetten om zo sneller grotere hoeveelheden te kunnen handelen. Je kunt zo lang mogelijk proberen te overleven op de meest gevaarlijke planeten. Dit maakt No Man’s Sky een game die goed te vergelijken is met een titel als Minecraft. Je kunt hier duizenden uren in steken zonder alles te hebben gezien.

De game weet de stap dan ook succesvol te maken naar de Switch en de interface is wel even wennen. Met de grote hoeveelheid menu opties zou je eerst verwachten dat je het touchscreen zou gebruiken. Maar dit is niet het geval, je merkt al snel waarom de game je door het menu laat bewegen met een cursor omdat elk element diverse extra opties heeft die je snel met een druk op de knop kunt uitvoeren. In de handheld modus zul je wel wat in resolutie moeten inleveren, maar de game ziet er wonderbaarlijk goed uit. De game heeft wel te maken met verschrikkelijke pop-in op bepaalde momenten waardoor het kan gebeuren dat je ineens een apparaat kwijt bent die een paar seconden later weer ineens voor je neus staat. De overgangen van planeet naar de ruimte en weer terug verlopen wonderbaarlijk soepel en zorgen ervoor dat je zonder storingen door kunt spelen. Je moet helaas wel elke keer als je de game start tientallen secondes wachten, maar daarna kun je lekker zonder laadtijden aan de slag.

Alle verbeteringen van de afgelopen jaren

Zoals al gezegd heeft de game in de afgelopen zes jaar flink wat grote updates gekregen en die zijn hier ook allemaal aanwezig. De Switch versie is nu volledig up-to-date met zijn broertjes op de console en pc. Dit betekent dat je nu betere procedurele generatie hebt, weersomstandigheden, lokale levensvormen en fauna, vijanden, ruimtegevechten, verloren artefacten en gegenereerde missies. De Switch eigenaren hebben dus mazzel want ze stappen meteen in op de beste versie van deze game. Het enige punt wat hier nog mist, is multiplayer en de vraag blijft of deze versie dit ooit zal krijgen of nodig zal hebben. Dit is een game die je snel op reis speelt (of wilt spelen) en dan is multiplayer een optie die je niet snel zult missen. De game heeft iets moeten inleveren op de Switch, maar dit zorgt er zeker niet voor minder plezier. Ik pak nu sneller de game even op voor een halfuurtje dan op de Playstation.

De visuele stijl en uitstraling komen mooi naar voren op de Switch. Ik had in sommige gevallen de elementen in het menu iets groter gezien. Je moet nu soms wel erg zoeken om iets te vinden en dit laat snel zien hoe uitgebreid de game is. Je kunt nu ook je personage volledig aanpassen, waardoor je met een karakter met een energiebal als hoofd kunt rondlopen. Je zou snel vergeten dat alles in de game gegenereerd wordt en dat dit allemaal net zo goed op de Switch werkt als op de Playstation. Erg indrukwekkend!

Tot slot

No Man’s Sky op Switch is een fantastische port die we eigenlijk niet hadden verwacht. De game komt op dag 1 met minimale technische problemen uit en bevat alle extra’s waardoor de game volledig up-to-date is. Er zijn een paar moeilijke keuzes gemaakt om de game soepel en vlot te laten draaien op de Switch, maar het plezier is er niet minder door. No Man’s Sky voor de Switch is een gemakkelijke aanbeveling voor survival-fans en één van de meest indrukwekkende ports die we tot nu toe op Switch hebben gezien.

Origineel artikel gepubliceerd op: www.evilgamerz.com