Volgens velen was en is NBA 2K7 die eerder dit jaar op de andere consoles uitkwam, de beste basketbal game die ooit gemaakt is. De gameplay was beter dan ooit, de geweldige AI en de goed uitgewerkte hoeveelheid aan opties zorgden voor een goede game. Maar nu is het de beurt aan de Playstation 3 versie om te laten zien wat die in huis heeft en gelukkig is het niet een één op één poort, want er zijn toch nog aardig wat dingen verbetert en toegevoegd. De grootste verandering en toevoeging moet toch wel de nieuwe manier van vrije worpen zijn, die gebruik maakt van de nieuwe sixaxis controller. En of dit allemaal werkt en de game alsmaar beter is geworden, lezen jullie in deze review.

De meeste tijd moet toch wel in het uitbreiden en verder ontwikkelen van spelers en hun eigen moves en stijl hebben gezeten. De spelers lijken nu nog meer op de “echte” spelers en spelen allemaal zoals je verwacht dat ze horen te spelen. De spelers die bijvoorbeeld een hopje maken na een landing, of hoe een speler zijn benen beweegt als hij springt, of werpt zit er wonderbaarlijk allemaal in. Ook de stijl van elke speler is zo goed mogelijk geïmplementeerd. Spelers die snel werpen en acties uitvoeren doen dit nu ook in de game. Zelfs de rituelen en bewegingen die elke speler heeft voordat hij een vrije worp neemt zitten er allemaal in. Het oog voor detail is wonderbaarlijk en ik moet zeggen dat dit erg goed bijdraagt aan het echte basketbal gevoel.

Als een echte basketbal speler

De grootste verandering, zoals ik al zei, is de verandering in de besturing van een vrije worp. In plaats van een rechte analoge stick, waardoor je door goede timing op dezelfde lijn van de speler de stick losliet, hebben we nu te maken met de sixaxis controller. Je hoeft nu helemaal niets meer te doen met de analoge stick. Je hoeft alleen maar de controller naar achter en dan naar voren te kantelen, op het juiste moment dat de speler de bal zou moeten loslaten. In andere woorden: Nu maak je de echte beweging die het mogelijk maakt een vrije worp te nemen. En voor de mensen die graag mee bewegen met de controller, zullen gerust echt gaan staan en die echte beweging maken om zo meer die “feeling” te krijgen. Deze manier van werpen lijkt makkelijker maar is naar mijn mening nu nog moeilijker geworden. Je moet nu niet alleen op het goede moment naar achter en naar voren kantelen, maar dit moet ook zo recht mogelijk gebeuren. Als je meer naar rechts kantelt, en dan naar links, dan is het nu ook zelfs mogelijk dat de bal er rechts naast vliegt. En dat wil je zeker niet als de laatste twee punten het verschil tussen winnen en verliezen betekent.

Deze manier van vrije worpen betekent niet dat elke speler dezelfde manier van kantelen heeft. Je moet nu wederom elke speler door en door kennen, of ze goed of slecht in vrije worpen zijn. Voor spelers die wat slechter zijn daarbij moet je dan de controller wat langer naar achteren kantelen, om later pas naar voren te kantelen. En dit luistert dan bij slechtere spelers wat nauwer dan betere spelers. Want de betere spelers permitteren een wat grotere foutmarge dan de slechtere. Als tegenstander tijdens een vrije worp kan je ook nog iets betekenen. Terwijl de speler probeert te werpen kan jij de sixaxis controller laten trillen en zo de speler van zijn timing af te laten wenden. Natuurlijk resulteert dat in een misser. De manier van het gebruik maken van de sixaxis controller voelt deze keer niet als iets wat er later is ingevoegd en ook niet als een gadget. De sixaxis controller voegt dit keer zelfs wat meer toe en wordt erg goed gebruikt. Het is alleen wel erg wennen met die vrije worpen want die zijn nu gewoon moeilijker dan ooit. Het is natuurlijk ook mogelijk om deze functie uit te zetten, maar dit zou ik alleen maar doen als het echt niet lukt na een paar uur oefenen en het de game echt verpest.

Alles wat een basketbal game moet bezitten

Offline heeft deze game erg super veel te bieden. Van quickplay tot op één console multiplayer, van practice tot een complete careermode, het zit er wederom allemaal in. Er valt weinig meer over te vertellen, alleen maar dat deze game gewoonweg alles bevat om offline te spelen. Er is wel één kritiekpuntje en dat is het onoverzichtelijke menu. Een vage rode streep die door de straten heen vliegt en onduidelijk de mogelijkheden aangeeft had van mij gewoon weg gelaten kunnen worden. Ik wil een duidelijk menu waar je alles kan vinden en geen graphics show-off. Maar na een tijdje weet je het wel te vinden en is de game een erg sterke basketbal game.

Als je de Xbox 360 versie gespeeld hebt weet je al aardig wat de game inhoudt. De Playstation 3 versie is iets uitgebreider en biedt net wat meer mogelijkheden. Zoals de online mogelijkheid op Xbox live heeft deze game ook een online mogelijkheid op de Playstation network. Deze game heeft haast net zoveel te bieden, zowel online als offline. Je kunt tournaments beginnen, snel een potje spelen, complete wedstrijden organiseren en alles op jouw manier. Dit gelukkig allemaal met zo min mogelijk lag. Je zult misschien enkele malen last hebben van lag, maar dat blijft gelukkig bij enkele malen. Wederom valt hier niet zoveel aan toe te voegen, alleen dat de game gewoon alles in zich heeft voor een basketbal game.

Je kunt de zweetdruppels op zijn hoofd zien ontstaan

En dan hebben we nog de graphics. Die zijn op enkele verbeteringen na ongeveer hetzelfde gebleven als de 360 versie. De stadiums, spelers en publiek hebben een update gekregen en zien er net allemaal wat scherper uit. Ook de kleding beweegt nu iets realistischer mee dan daarvoor en de game oogt net iets lichter dan de 360 versie. De soundtrack is wederom zo uitgebreid als daarvoor en het commentaar zit er ook gewoon weer in. Deze game ziet er gewoon erg goed uit en ik zeg het nog maar eens: De “feeling” komt hierdoor echt goed naar boven.

NBA 2K7 voor de Playstation 3 is een erg goede en sterke basketbal game. Waarschijnlijk de beste die er tot nu toe op de markt is. De gameplay, graphics, AI en de “feeling” zijn dik in orde, hoewel de game nog steeds wat foutjes en slechte dingen bevat. Een solide NBA game die vooral leuk is met wat vrienden.