Toen het genre MMORPG in het leven geroepen werd, wist iedereen meteen over welke verhalen, boeken en films er zo’n soort game moest komen. De Lord of the Rings boeken van J.R.R Tolkien stonden naar mijn mening zeker op een eenzame hoogte. Maar de game kwam helaas maar niet, zelfs niet toen World of Warcraft zijn intrede deed en zelfs niet toen de films van Peter Jackson uitkwamen. Maar Codemasters heeft de licentie kunnen bemachtigen en heeft waarschijnlijk de PC game van het jaar in hun handen. Een MMORPG met het verhaal van de wereld die Tolkien heeft geschapen, de vader der fantasie, wordt zeker een titel waar je rekening mee moet houden. Maar hebben Turbine en Codemasters wel genoeg tijd in de ontwikkeling gestoken? Zit alles erin wat een MMORPG moet hebben? En vooral kan deze game het succesvolle World of Warcraft verslaan?

Zoals ik al zei draait het verhaal in deze game volledig rond de boeken van J.R.R. Tolkien. Maar om in één keer deze complete wereld te creëren is ten eerste voor Turbine een onmogelijke taak en ten tweede is dat voor de speler gewoonweg te groot om allemaal in één keer allemaal te ontdekken. Daarom hebben ze er voor gekozen om de game te laten afspelen in het eerste boek the Fellowship of the ring. Dit gebied, Eriador genaamd, vertegenwoordigd the Shire tot en met Bree, maar ook Angmar tot en met Moria. Zeker geen klein gebied, want je zult uren en uren moeten lopen om van de ene naar de andere kant te komen. Jij als speler, bent één van de vrije volken en moet de bedreiging van Angmar tegengaan. Je zult dus geen ring van Sauron proberen te vernietigen, maar je zult je bezig moeten houden met al het gespuis uit Angmar. De Witchking en de Nazgul komen uit deze streek en zoals de mensen, die het boek gelezen hebben, weten, spelen de Nazgul in het eerste boek een erg grote rol en zijn zeker geen lieverdjes. Deze game biedt 1400 quests en houdt je dus zeker maanden bezig.

Van dwerg tot mens, van Guardian tot Minstrel

Als speler heb je de keus uit vier mogelijke rassen. De mens, dwerg, elf en hobbits. Elk ras begint op een andere plek, wegens het feit dat elk ras een eigen oorsprong heeft. Voor de hobbits is dit the Shire, voor de dwergen Thorin’s Halls, voor de Elven Edhelion en voor de mensen Archet. Deze gebieden liggen al een aardig stuk van elkaar af en zijn zeker allemaal een bezoekje waard. De gebieden verschillen enorm van elkaar en ook de quests verschillen enorm per gebied. In the Shire zal je meer dingen moeten zoeken en in Thorin’s Halls meer beesten moeten afslachten. De 4 rassen verschillen wonderbaarlijk heel weinig van elkaar, het gaat meer om de “verpakking” dan de skills. Naast de “verpakking” kan je ook een klasse kiezen. In de game zitten 7 verschillen klasse, namelijk Burglar, Hunter, Champion, Minstrel, Guardian, Captain en Lore-Master. Elke klasse heeft zijn eigen specialiteiten, aanvallen, voor- en nadelen, wapens en eigenschappen. Je kunt niet bij elk ras elke klasse kiezen. Bij de dwergen zijn dit Champion, Guardian, Hunter en Minstrel, bij de elven Champion, Guardian, Hunter, Lore-master en Minstrel, bij de Hobbits Burglar, Guardian, Hunter en Minstrel en de mensen kunnen alles worden. De keuze voor je klasse is dus enorm belangrijk voor welke speelstijl je zult aannemen. Ben je iemand die er keihard door alles heen wilt beuken of iemand die je teamgenoten geneest. De keus is aan jou!

Een MMORPG draait natuurlijk allemaal om het spelen met duizenden anderen, maar ook het levelen en alle quests te doorgronden. De quests in deze game zijn grofweg verdeeld in 3 variaties. Ten eerste heb je de hoofdquest, die je gestructureerd door heel Eriador heen leidt en je zo met de belangrijkste personages, zoals Gandalf, Gimli, Gloin, Elrond en ga zo maar door kennis laat maken. Daarnaast heb je quests die andere verhaallijnen van het boek laat zien en je door de hele wereld heen laten gaan om zo net dat beetje extra informatie te vinden over de Lord of the Rings. En als laatste hebben we quests die draaien om het verzamelen van grondstoffen en het gebruiken van die stoffen door middel van een beroep. Je kunt elk beroep leren en als je het beroep zat bent kan je ook weer een ander beroep kiezen. De beroepen die in deze game aanwezig zijn Cook, Farmer, Forester, Jeweler, Metalsmith, Prospector, Scholar, Tailor, Weaponsmith, Woodworker. Elk beroep heeft wederom zijn eigen specialiteiten en krachten. De quests in deze game zijn in het begin erg eentonig. Praat met persoon X, dood persoon X, verzamel ding X en ga zo maar door. Maar hoe verder je in de game komt des te gevarieerder worden de quests. Je zult puzzeltjes tegen komen, maar je zult ook als postbode moeten fungeren. En hiermee kom ik gelijk op een groot kritiekpunt van de game. Je zult erg veel moeten lopen en láng. Het is wel mogelijk om van de ene stable naar de ander te rijden tegen betaling, maar dit gaat vaak niet op. Gelukkig zit er in de game wel mogelijkheden om snel te reizen, bijvoorbeeld een kaart waarmee je in één keer naar huis kan reizen en de mogelijkheid om op level 35 een paard te kopen. Maar als je er niet van houdt om een kwartiertje gewoon alleen maar te lopen dan is dit geen minpunt.

De grootste hoeveelheid unlockables ooit gezien

In deze game is het wederom mogelijk om enorm veel lockables te unlocken. Natuurlijk is het mogelijk veel skills, eigenschappen en krachten te verdienen. Wat nieuw is zijn de titels die je kunt verdienen en de Deeds. Als je bijvoorbeeld 100 wolven afslacht krijg je de titel wolftamer toegeworpen en als je er daarna 200 hebt geslacht krijg je de titel wolfslayer. Ook is het mogelijk om deeds te verdienen door bijvoorbeeld alle plaatsten in een gebied af te lopen en te bezoeken. Deze deeds kan je dan ook weer inzetten om je character te verbeteren. Als je nagaat dat deze game honderden zoniet duizenden van deze unlockables bevat, is de replay waarde van deze game enorm. Vooral deze unlockables en het verhaal zijn voor mij dé drijfveer geweest om maar verder en verder te willen gaan. Wat natuurlijk erg belangrijk is in een game als deze.

Een RPG bevat natuurlijk ook customizing van je character en dat is in deze game wederom ook mogelijk. Vanaf het begin van de game kan jij beslissen hoe je character eruit gaat zien. Van lichaamsbouw tot gezichtsuitdrukking. Naar mate de game vordert zal je ook de kleding tot accessoires van je character kunnen aanpassen, toevoegen en weghalen. Het zit er allemaal weer in. Ook een drijfveer voor velen om net dat ene zeldzame item te scoren.

De gameplay in een MMORPG is natuurlijk ook erg belangrijk en dat is zeker naar mijn mening dik in orde. Alle knoppen zijn duidelijk, zitten op de goede plaats en je kunt genoeg shortcuts instellen zodat je net die ene aanval sneller kan beginnen. Alle menuschermen zijn erg duidelijk en georganiseerd ingedeeld. Het instellen van de camera is ook uitstekend uitgewerkt en het besturen van je character gaat ook allemaal erg soepel en makkelijk. Een game die dus lekker snel leert en dus voor veel beginners makkelijk te leren is. Maar de besturing en instellingen bieden gelukkig net iets meer voor de gevorderde speler, waardoor er genoeg diepgang in deze game zit.

Lekker kletsen over orcs en uruks

Communiceren met anderen is voor deze game ook erg goed uitgewerkt en het werkt allemaal erg goed. Soms zal je misschien verdwalen in de hoeveelheid kanalen die je kunt instellen, Maar na een aantal malen spelen weet je ook welk kanaal je moet gebruiken voor een vraag, een item te verkopen of een Fellowship op te richten. De game ondersteunt ook headsets wat het overleggen net nog makkelijker maakt dan chatten. Wel een nadeel is dat de meeste kanalen door elkaar heenlopen, waardoor soms onduidelijkheid ontstaat. Meer sorteermogelijkheden zouden dus handig zijn.

Lord of the Rings Online ondersteunt ook het spelen in teamverband. Als je een quest met een groep wilt spelen kan je met andere spelers een fellowship oprichten om zo sterker voor de dag te komen. Het oprichten van fellowships werkt erg eenvoudig en is verder niks op aan te merken. Wel zitten er nog kleine bugs in waardoor soms een teamgenoot de quest niet afrond terwijl de anderen dat wel doen. Erg jammer dan zeker voor diegene, maar gelukkig zijn de meeste spelers zo vriendelijk om je dan nog eens door de quest te helpen. Ook kan je je aanmelden bij een Kinship, een soort guild, waardoor je bij hun aansluit en je krachten samenbundelt om de game te verslaan.

De graphics zijn voor een MMORPG van erg hoge kwaliteit. De werelden zijn gevarieerd, de gebouwen zien er gedetailleerd uit en de characters zien er ook erg goed uit. Je moet wel een krachtige PC hebben om de game op Ultra high te kunnen spelen en de game in volle glorie te kunnen aanschouwen. De game heeft weinig last van lag en menu’s en de maps zien er allemaal erg goed uit. Wel is de muziek in de game erg matig. Je hoort zo goed als geen muziek terwijl je Eriador afhobbelt en ik heb gewoon graag wat om naar te luisteren terwijl je kilometers loopt. De game bevat ook een leuke toevoeging en dat is de mogelijkheid om met instrumenten muziek te maken en zelfs op te nemen, waardoor je iedereen je geweldige muziek skills kan showen. Een erg leuke en welkome toevoeging.

Hobbit onderdelen verzamelen!

Maar nu jullie dit allemaal gelezen hebben zullen jullie je natuurlijk afvragen waar de PvP actie nou plaatsvindt, want daar is nog niets over gezegd. En dat klopt de game heeft eigenlijk twee delen je hebt de grandioze wereld van Eriador waar je speelt met de good guys en monsterplay in Ettenmoors. Deze functie maakt het mogelijk om met de slechte jongens te spelen en zo meer traits/deeds/skills te unlocken. Je moet wel level 10 zijn en naar een bepaalde plek toegaan om dit te doen, maar als je het eenmaal hebt gedaan dan wil je niet meer terug. Monsterplay werkt erg goed en biedt die gewilde PvP actie. En het is natuurlijk altijd leuk om met een uruk een hobbit in stukken te hakken.

Zoals jullie allemaal gelezen hebben ben ik erg positief over deze game. De quests zijn leuk, de game is erg verslavend en de gameplay steekt goed in elkaar. Het beroemde verhaal van Tolkien zit erin en dit beleef je met duizenden anderen. Een game waar ik zeker nog nachten in te vinden ben. Wel jammer dat de muziek minder is, de afstanden soms erg groot zijn en soms een beetje lag is. Maar dit wordt zeker een topper van 2007 en misschien zal het zelfs WoW van zijn troon afstoten, maar dat hangt natuurlijk van jullie allemaal af.