Niemand staat voor zijn plezier in de file en waarschijnlijk heb je wel eens tijdens het wachten afgevraagd wat een oplossing zou kunnen zijn op dit probleem. Mini Motorways geeft de speler de mogelijkheid om die vraag te beantwoorden. Een puzzel game met een uiterst simpele vormgeving waarbij de speler de kans krijgt om als ingenieur aan de slag te gaan en het wegennet te tekenen om alle inwoners van huis tot eindbestemming te begeleiden. Mini Motorways is de laatste titel van de makers van Mini Metro, Dinosaur Polo Club, een puzzelgame rondom het aanleggen van metrolijnen. Mini Metro was een verslavend leuk spelletje en Mini Motorways lijkt veel op zijn voorganger. Weet Mini Motorways iets nieuws te bieden met een verslavend puzzelspelletje als resultaat?

Een simpel begin

In Mini Motorways kies je een stad, Los Angeles bijvoorbeeld, en krijg je een huis en een gebouw als eindbestemming in dezelfde kleur te zien. Door met je vinger over het scherm het huis en het gebouw met elkaar te verbinden, beginnen er ineens auto’s te rijden op de weg die je net hebt neergezet. Na een paar seconden verschijnt er nog een huis willekeurig op de kaart en probeer je deze wederom van een weg te voorzien. Er komen steeds meer huizen en gebouwen in andere kleuren bij die je ook met elkaar probeert te verbinden via een steeds ingewikkelder wordend wegennet. Met meer auto’s op de weg en langere wegen zullen de auto’s er elke keer net ietsjes langer over doen om hun eindbestemming te bereiken. Als er teveel auto’s niet of te laat bij hun eindbestemming komen dan is het helaas game-over. Gelukkig krijg je elke week, een paar minuten in game tijd, een keuze tussen twee upgrades voorgeschoteld. Een upgrade kan bijvoorbeeld extra tegels zijn die je kunt neerleggen of een extra brug of tunnel. Ook kunnen rotondes of stoplichten helpen om de doorgang van verkeer te verbeteren. De sterkste upgrades zijn de snelwegen die je kunt aanleggen om zo nog sneller verkeer van A naar B te krijgen. Een lekker simpel begin dus!

Deze puzzel game draait volledig om highscores en komt dan ook met online leaderboards. Je highscore is het aantal auto’s die je succesvol hun eindbestemming hebt laten bereiken. Maar een hoge highscore behalen blijkt al snel een grotere uitdagingen dan je zou denken. Het aantal verschillende blokjes is klein, maar om alles netjes te laten samenkomen zonder dat je stad ineens te druk wordt, kan spontaan binnen een paar seconden gebeuren. Je zult dan ook met elk nieuw huis en gebouw, die elke keer willekeurig geplaatst wordt, de boel moeten aanpassen. Gelukkig kun je de tijd versnellen, vertragen en zelfs stilzetten zodat je rustig het overzicht kunt krijgen en de juiste keuzes kunt maken zonder dat het meteen binnen een paar seconden game-over bent. En dit is eigenlijk wel het grootste minpunt, de game begint extreem rustig, simpel en langzaam. Maar er is elke keer een omslagpunt waar de game ineens te moeilijk wordt. Dit punt kan soms zo snel gebeuren waardoor je er niet echt direct op kunt reageren. Het puzzelen is dus ook zeker een stuk vooruitplannen en rekening houden met uitdagingen die eraan kunnen komen. Als het spel een waarschuwing geeft dat je bijna geen tijd meer hebt dan is dat vaak al te laat. De game zou hier iets eerder een waarschuwing kunnen geven.

Elke dag een uitdaging

De game begint met een klein aantal kaarten waar de speler uit kan kiezen en als je een bepaalde score haalt dan zul je nog meer kaarten vrij spelen. Deze kaarten zijn allemaal losjes gebaseerd op grote steden, maar lijken helaas net iets teveel op elkaar. Dit zorgt ervoor dat de eerste kaart die je tegenkomt niet heel anders aanvoelt dan de kaart die je als laatste zult spelen. Gelukkig bevat de game ook dagelijkse en wekelijkse uitdagingen waarin je een paar extra obstakels krijgt en je een bepaalde score moet halen. Dit is eigenlijk een stuk leuker dan de standaard modus en zorgt ervoor dat je echt goed moet puzzelen. Ook de kaarten hebben elke een uitdagende modus als je meer dan 1000 punten hebt behaald en deze zijn wederom een stuk leuker, ondanks dat ze flink uitdagend zijn.

De game is oorspronkelijk een titel voor mobiele toestellen en dit is dan ook te merken aan de touch besturing. Deze is perfect overgezet naar de switch en werkt een stuk beter dan met de controller. De controller besturing werkt zeker niet verkeerd, maar is vooral een stuk langzamer omdat je een cursor over het scherm moet verplaatsen. Er zijn helaas geen shortcuts voor sommige upgrades, wat had kunnen helpen met de controller besturing. Technisch gezien is dit ook één van best lopende Switch titels. Het helpt dan ook dat de artstijl erg simpel is, maar perfect past bij een game als dit. De game start supersnel op, hapert nooit, zelfs met een groot aantal auto’s op het scherm en de hoeveelheid opties, zoals een nachtoptie en een uitgebreide kleurenblinden optie, zorgt ervoor dat deze game echt af aan voelt. Het is de perfecte game om even onderweg op te pakken.

Een mini aanrader

Mini Motorways is hiermee een heerlijke puzzelgame voor een mini prijsje. En hoewel de puzzelelementen simpel en klein gehouden zijn, weet de game al snel de speler vele uren bezig te houden. De kaarten zijn elke keer weer anders en kunnen daardoor eindeloos gespeeld worden. Als dit alles zou zijn dan was dit net te weinig geweest. Gelukkig biedt de game nog wat extra uitdagingen en kun je online je scores met anderen vergelijken. De game ziet er tof uit, klinkt lekker rustgevend en werkt als een trein. Een puzzelgame die je zonder problemen kunt toevoegen aan je digitale Switch bibliotheek.

Origineel artikel gepubliceerd op: www.evilgamerz.com