Guitar Hero World Tour was eindelijk weer een grote stap vooruit in de Guitar Hero franchise. Het bood eindelijk weer vernieuwing, meer mogelijkheden en er waren op diverse punten flink wat verbeteringen doorgevoerd. Vooral het feit dat je nu in een band kon spelen was een enorme vooruitgang, maar je kon nu niet de nummers die op de voorgaande Guitar Hero games voorkwamen spelen met de gehele band. En dit werd toch wel gezien als een groot gemis. Er werd al gespeculeerd over een inleesfunctie of iets dergelijks zodat je de nummers kon overzetten. Maar dit zal nog zeker niet op dit moment uitkomen. Activision speelt in op deze vraag en brengt Guitar Hero Greatest Hits uit. Alle grote hits van de voorgaande Guitar Hero games staan hier nu op inclusief de mogelijkheid om als een band te spelen. Is dit leuk of complete uitmelkerij?

Guitar Hero Metallica 2

Op deze disc staat een collectie van 50 nummers uit Guitar Hero 1, 2, 3 Rock the 80’s en Aerosmith die nu allemaal ook te spelen zijn in band vorm. Dit is een disc met de beste muzieklijst die ik tot nu toe gezien heb, want haast alle leuke nummers om te horen, maar ook om te spelen zijn hierop aanwezig. Maar helaas hebben we al deze nummers al een keertje gespeeld, gehoord en mogelijk zelfs al helemaal uit ons hoofd geleerd. En dit is eigenlijk het grootste minpunt aan deze verzameling nummers, we kennen ze al. Een complete lijst met allemaal nieuwe nummers was mogelijk veel leuker geweest dan deze oude nummers weer uit de kast te halen. Maar toch zijn er enkele verbeteringen aan de nummers. Nu zijn het allemaal originele nummers en zitten er weinig nummers in die live zijn opgenomen. De vorm waarin deze nummers zijn gegoten is het beste te vergelijken met de afgelopen Guitar Hero Metallica. De mogelijkheden, opties en aanpassingen die in Metallica aanwezig waren, zijn hier nu ook aanwezig.

De grootste veranderingen ten opzichte van World Tour zijn de toevoegde opties zoals de extra moeilijkheidsgraad Expert+ voor drummers en de verandering dat je nu sterren moet halen om de volgende setlist te unlocken. En dit vind ik persoonlijk wel een leuke manier die ook voor iets meer uitdaging zorgt. Wel een groot nadeel is nu dat je niet zoals in World Tour diverse bands kunt starten met verschillende mensen, je zult het dus nu met één band moeten doen, wat op zich geen ramp is, maar het haalt natuurlijk wel de spanning eruit als je met anderen alles al geunlocked hebt. Ook een verschil met World tour waar ik wel blij mee ben is dat je bij de quickplay modus nu meteen de beschikking hebt tot alle nummers, waardoor je niet alles hoeft te unlocken. En dit waren eigenlijk wel de grootste verschillen, voor de rest heb je nu weer de mogelijkheid om nummers te downloaden en te creëren in de muziekstudio.

Huh, zaten die noten hier de vorige keer ook?

De look and feel van deze game is hetzelfde als alle andere Guitar Hero titels, maar gelukkig hebben ze weer wel het menu, de laadschermen en aankleding vernieuwd met nieuwe artwork. Waardoor je gelukkig niet wederom naar dezelfde laadschermen zit te staren. Ook de metertjes zien er iets anders uit, maar als je kijkt naar het geheel zijn er maar weinig veranderingen. De sound in deze game is wederom weer erg goed, hoewel je bij sommige nummers hebt dat het lijkt dat het geluid een beetje ernaast zit of beetje hol klinkt. Maar dit heeft eerder te maken dat je met het origineel aan het vergelijken bent en dit toch weer net andere nummers zijn.
Op gameplay gebied is er aan de ene kant niks veranderd, maar aan de andere kant weer wel. Doordat je in World Tour enkele nieuwe mogelijkheden had zoals de paarse noten die je niet hoeft aan te slaan, zitten deze hier nu ook in. Zo zijn alle nummers aangepast en zijn eigenlijk alle noten combinaties uit het origineel eruit gegooid. En dit is toch zeker erg jammer voor iedereen die een beetje die combinaties uit zijn hoofd had geleerd of heel veel op die combinaties had zitten oefenen. Zelfs door die toevoeging van die paarse noten zijn de moeilijkste nummers zelfs iets makkelijker geworden en dit haalt toch de charme van bepaalde nummers af. Through the fire and flames van Dragonforce op Expert gaat nu ineens makkelijker, hoe kan dat? Ik had graag de mogelijkheid gezien dat je ook voor gitaar de originele variant kon spelen. Bovendien vindt ik ook nog steeds een groot gemis dat je niet allebei gitaar of bas kunt spelen of twee drumstellen eraan kunt hangen. Want dit zou weer een stapje de goede kant op zijn, want niet heb je altijd zin om te zingen of heeft iedereen zin om een bepaald instrument te spelen.

Guitar Hero Greatest hits is een game waar ik een liefde/haat relatie mee heb. Aan de ene kant is het erg leuk om al die oude goede nummers weer eens te spelen en te horen. Maar aan de andere kant is dit toch weer wel erg uitmelken van je game zonder ook maar iets nieuws toe te voegen. Maar dit neemt niet weg dat dit een erg goede verzameling is van nummers en zeker ook de leukste nummers bevat om te spelen. Maar helaas zit er niks nieuws in en is deze game een erg losse uitbreiding die niks ondersteunt van de andere titels. Zo kan je geen gedownloade nummers uit World Tour spelen en dit is toch wel jammer. Een echte aanrader voor de mensen die al de voorgaande delen niet gespeeld hebben en een tip voor de mensen die weer echt de oude nummers willen spelen uit de vorige delen maar dan nu in een band.