Na maanden, weken en dagen te hebben afgestreept, kunnen de fans van Street Fighter IV eindelijk aan de gang met de PC versie van deze game. De grote vraag is dan meteen of er verschillen zijn tussen de console versie en de pc versie van deze titel. En dan moet ik meteen de mensen die verbeteringen, toevoegingen of extra onderdelen verwachtten teleurstellen, want de game is gewoonweg compleet hetzelfde. Met natuurlijk de enige veranderingen dat je hem nu op je PC moet draaien en een toetsenbord kan gebruiken. Na een paar maanden de game op de console te hebben gespeeld, was ik erg benieuwd naar hoe de game het op de PC zou doen.

Twee druppels water

De game zag er bij de console versies al erg goed uit, maar het lijkt nu zelfs op een kleiner computerscherm nog mooier dan de game al was. De unieke waterverf stijl van deze game spat letterlijk van het beeld af en past erg goed bij deze game. Ook de animaties, omgevingen en personages zien er wederom erg goed uit en complete verpakking van deze game zit erg goed in elkaar. Nog steeds blijft het nadeel er wel dat sommige omgevingen niet erg uitgebreid zijn en dat er van mij toch wel iets meer uit de omgevingen had gehaald mogen worden. Maar dit neemt zeker niet weg dat deze stijl voor knallende actie zorgt en alle aanvallen en special moves er erg goed naar voren komen, wat natuurlijk belangrijk is bij een snelle fighting game als Street Fighter IV. Naast de looks die zo goed als identiek zijn, is de rest van deze game jammerlijk dezelfde versie als op de consoles. Dit is zeker geen slecht ding, want Street Fighter was al enorm goed op de consoles. Maar voor de mensen die deze game al op de console hebben zal een versie op de PC geen toegevoegde waarde hebben. De modi die in deze game aanwezig zijn, zijn de arcade, practice, challenges, versus en live battle modus. Je zult dus de mogelijkheid hebben om zowel achter één pc tegen een vriend te spelen of online. Dit werkt met de gebruikelijke games for windows service en werkt dus zeker erg soepel. De meest gebruikelijke singeplayer modus is de arcade modus, waarin jij de mogelijkheid hebt om extra personages te unlocken en extra content vrij te spelen. De moeilijkheid hierbij is nog steeds zo ontiegelijk hoog dat veel mensen op de lagere moeilijkheidsgraden zullen spelen. Dit is erg jammer, want je hebt al snel het gevoel dat je er weinig van bakt.

Controls, A en B knop?

Het grootste onderdeel waar de andere versies grote klachten op kregen, waren de controllers die gewoonweg niet goed hun werk deden. Nu zul je op een toetsenbord spelen en ik persoonlijk vind dit eigenlijk nog slechter werken dan op een controller. De knoppen zitten niet lekker onder je vingers en de combo’s en ultra’s willen er ook niet echt vlot uit komen. Bovendien kan je niet eens in het menu met een muis dingen aanklikken wat meteen aangeeft dat dit een regelrechte kopie is van de 360 versie. Bovendien is accepteren en terug net zoals op de Xbox 360 versie de A en B toets, wat wel erg raar aan voelt als je met een toetsenbord bezig bent. En dit is eigenlijk erg jammer, maar het grote voordeel is natuurlijk dat je op een PC veel meer mogelijkheden hebt om diverse controllers aan te sluiten. Zo zul je de mogelijkheid hebben om een Xbox 360 controller aan je pc te hangen of een arcade stick. En op het gebied van arcadesticks zijn er veel meer te vinden op het internet voor een leuk prijsje dan op de consoles het geval was. Maar als jij dus een game zoekt die je meteen goed wilt kunnen spelen, is dit niet de versie voor jou. De extra kosten zijn het zeker wel waard, maar niet iedereen zal bereid zijn om nog eens een paar tientjes neer te tellen om een controller of arcadestick te kopen. En hiermee sluiten we deze review. Als je veel meer wilt weten over de gameplay en mogelijkheden in Street Fighter IV, verwijs ik je door naar de review van de Xbox 360 versie. Want hier gaan we veel dieper op de mogelijkheden in en doordat de versies identiek zijn is het overbodig om hier nogmaals de complete uitleg te geven.

Maar blijft een erg goede game

Street Fighter IV voor de PC is en blijft nog steeds een geweldige game en scoort op vele vlakken erg hoog. Maar helaas zijn er geen nieuwe toevoegingen en hebben we nog steeds het probleem met de besturing van deze game. Het toetsenbord leent zich er gewoonweg niet voor en de 360 controllers was ook niet de beste keuze. Maar alsnog biedt deze game geweldige actie en verslavende gameplay die iedereen snel kan oppakken en leren. Een erg leuke game met een erg goed cijfer, maar ik moet wel zeggen dat mijn voorkeur in ieder geval gaat naar de console versies.