De PSVR2 krijgt na een half jaar sinds de release nog steeds een groot aantal ports van VR titels op andere platformen. Green Hell VR van de ontwikkelaar Creepy Jar kwam een jaar geleden uit voor onder andere de Meta Quest 2 en is een variant op de grotere pc-versie zonder VR in de titel. Green Hell VR is een survival game waar je probeert te overleven in het Amazonegebied. Letterlijk alles probeert je te doden in deze game. Gevaarlijke roofdieren, slangen, schorpioenen, bloedzuigers en zelfs het drinken van water kan je ziek maken. Gelukkig biedt de jungle genoeg middelen en voorwerpen om je te kunnen verdedigen tegen dit alles. Het bouwen en verkennen van de jungle is dan ook een uitstekend onderwerp om te verkennen in VR. Is dit dan ook een game om nu in PSVR2 op te pakken of kun je hier beter ver weg van blijven?

Jake & Mia

Twee antropologen maken de reis naar het Amazonewoud om in contact te komen met één van de inheemse stammen. Je zet je kamp op met een groot aantal spullen die je beschermen van het gevaar in de jungle. De volgende ochtend is Mia verdwenen en moet Jake op zoek naar zijn collega. Aan het begin kun je kiezen of je voorkeur uitgaat naar het verhaal of dat je liever volledig focust op het overleven. De game bevat een groot aantal moeilijkheidsstanden waardoor je zelfs met minimale survivalvaardigheden het einde van de game kunt bereiken. De tip hier is dan wel om de game niet op de makkelijkste moeilijkheid te spelen. Hier verlies je haast alle gevaren waar je voor moet oppassen in de jungle en dat maakt de game echt een stuk minder interessant. De game weet goed gebruik te maken van de gesprekken tussen de twee hoofdpersonages en je zult regelmatig via een walkietalkie contact opnemen. En hoewel de niet VR versie zich afspeelt in een grote openwereld, is de VR versie erg rechtlijnig. De jungle is zo vormgegeven dat je niet fout kunt lopen. Er zijn delen die wat meer paden bevatten, maar al met al zul je niet zo snel de weg kwijtraken. Je zult ook altijd je volgende opdracht in je notitieboekje terug kunnen vinden, zodat je altijd weet waar je heen moet.

In dit boekje staat naast je volgende opdracht ook alle hints en tips die je in de loop van de game ontdekt. Hier staat bijvoorbeeld uitgelegd hoe je een kampvuur maakt en welke voorwerpen je de juiste materialen opleveren. De game geeft je al snel veel mogelijkheden en met de grote hoeveelheid voorwerpen, materialen en gereedschappen is het erg handig dat je hints en tips snel kunt terugvinden. Je wilt bijvoorbeeld niet per ongeluk een giftige plant opeten. Een groot minpunt is dan weer wel dat veel van de opdrachten voor een lange tijd vol in het midden van je scherm constant aanwezig zijn. Dit maakt het wat moeilijker om je echt over te geven in de game. Gelukkig verdwijnt dit wel naarmate je verder de jungle in loopt. Als je eenmaal wat verder loopt en je iets minder houvast hebt, begint de game toch wel pittig te worden.

Goed rondkijken

De PSVR2 versie zou de meest gedetailleerde versie moeten zijn en de grafische details vallen ondanks de upgrade flink tegen. Horizon VR: Call of the Mountain heeft de lat erg hoog gelegd voor omgevingen met bomen, bergen en vijanden en Green Hell VR ziet er hierdoor erg matig uit. De game gebruikt ook weinig van de nieuwe technieken en mogelijkheden van het platform. Het spel gebruikt geen eye-tracking om de detaillevels omhoog te gooien op het scherm waar je kijkt. We hebben hier zelfs met laadtijden te maken, terwijl de game veel kleiner in schaal is. Dit hoeft geen groot probleem te zijn zolang de gameplay niet van de grafische details afhangt. Helaas lopen er vaak spinnen en schorpioenen rond die je in veel gevallen pas ziet nadat je bent gestoken of gebeten. Als de graphics hier van een wat hoger niveau waren, kon je deze gevaren iets makkelijker spotten. Ook is het titelscherm na je introductie ook een video die je in VR space bekijkt. Dit maakt het dat deze port naar de PSVR2 wat goedkoop aanvoelt.

De gameplay daarentegen heeft een hoop moois te bieden en houd je lekker bezig in VR. Je komt hier alle dingen tegen die VR in veel gevallen zo tof maken. Je hebt een horloge met een kompas, tijd en andere handige informatie. Je draagt een grote rugzak, waardoor je een grote hoeveelheid spullen kunt verzamelen. Het maken van nieuwe voorwerpen zoals bijvoorbeeld een bijl werkt wonderbaarlijk simpel. Je neemt een tak en een steen en door ze bij elkaar te houden, maak je een bijl. Elk stapje vooruit voelt dan ook echt verdiend. Het maken van een bed, boog of een medicijn voor je wonden is allemaal een stapje die het overleven wat makkelijker maakt. Het voelt erg vindingrijk aan en je leert door dingen uit te proberen. Eet zoveel mogelijk verschillende dingen, zodat je weet of dit je in de toekomst kan helpen. Je zult hier niet volledige vrijheid hebben en je moet in veel gevallen wel het juiste stuk gereedschap moeten gebruiken.

De nacht is hel

De game bevat een dag- en nachtcyclus, waardoor je met name ’s nachts flink in de problemen komt. De jungle is echt donker, waardoor het maken van een fakkel of een vuur noodzakelijk is. De game weet hier echt goed het gevoel over te brengen hoe het zou zijn om vast te zitten in de jungle. De audio doet hier een hoop en je hoort om je heen een hoop dieren en andere geluiden. Een groot gemis is dan ook dat je niet overal kunt saven. Je kunt alleen bij een kamp of bed je voortgang opslaan. Speel je de game in korte sessies dan kan het nog wel eens lastig zijn om een savepunt te vinden. Dit is jammer want je wilt nog wel eens graag dingen uitproberen en hierdoor ben je meer bewust bezig om niet te ver vanaf een savepunt te lopen.

Green Hell VR is hiermee een port van een wat oudere survival game met een hoop interessante ideeën. De PSVR2 versie maakt helaas geen gebruik van de mogelijkheden en krachten van de PSVR2 of de PS5 en dit is een groot gemis. Hoewel de game een hoop leuke gameplay elementen bevat, wordt de speler weinig vrijgelaten in een game die draait om ontdekking. Grafisch is de game erg matig, de audio doet daarentegen echt zijn best om een tof gevoel over te brengen en slaagt hier op sommige momenten in. Ben je op zoek naar een toffe survivalgame op de PSVR2 dan is dit helaas niet de beste game om aan te schaffen.