Taito en Arcade Archives zijn twee grote namen als het gaat om arcade spellen. Taito is één van de grote arcadekasten fabrikanten en heeft een grote reeks aan bekende en onbekende arcadekasten uitgebracht. Arcade Archives probeert veel van deze spellen nu toegankelijk te maken op nieuwere platformen. Vorig jaar konden we daardoor al aan de gang met Taito Milestones en met deeltje twee krijgen we nu toegang tot tien arcadetitels. De verzameling brengt een indrukwekkende diversiteit aan genres bij elkaar, waarvan drie titels in deze collectie voor het eerst aangeboden worden op een ander platform. Dit zorgt ervoor dat deze collectie meteen opvalt tussen andere collecties die zich focussen op een specifiek genre of serie.

Nette overzetting

Voordat we dieper ingaan op de spellen is het belangrijk om te benadrukken dat deze games ports zijn van de originele games en daardoor dus ook alle problemen hebben die de oorspronkelijke titels hebben. De emulatie is erg goed en ondanks dat er weinig extra opties of instellingen zijn, kun je genoeg instellen om de ervaring naar smaak aan te passen. Je kunt zelfs save punten opslaan, zodat je verder kunt gaan waar je was gebleven. De schil en het menu om deze titels is simpel, maar werkt daardoor erg vlot en makkelijk. Met een paar drukken op een knop start je een game en krijg je wat extra uitleg te zien over de besturing. Hier kan nog wel eens groot verschil in zitten en het is mooi dat dit altijd aan het begin te zien is. De resoluties en gebruik van het scherm verschilt ook enorm per titel en hierdoor komt deze collectie minder goed uit de verf als je de Switch graag onderweg gebruikt ver weg van een grote televisie.

Dit probleem komt dan ook enorm naar voren bij Darius 2, één van de grotere titels en eerste exclusieve game in deze collectie. Darius 2 is een side-scrolling shooter, waarbij je zijwaarts grote golven vijanden uit de lucht moet schieten. De arcadekast van deze schmup gebruikte drie schermen naast elkaar. In handheld zorgt dit ervoor dat er wel erg weinig van het breedbeeld scherm gebruikt wordt en er grote zwarte balken onder en boven de game aanwezig zijn. Speel je de game daarentegen op een groot scherm in je woonkamer dan vallen de zwarte balken minder op. Deze collectie maakt het dan ook erg makkelijk om de nu zeldzame arcadekast te ervaren. Een echte aanrader dus en de game die je waarschijnlijk als eerste wilt uitproberen.

Nog meer exclusives

Solitary Fighter, de tweede exclusive in de collective is een combinatie van Street Fighter en Streets of Rage. Twee vechters nemen het tegen elkaar op, maa de twist hier is dat je ook naar boven en beneden kunt bewegen. Een interessant concept, maar vraagt daardoor wel om flink wat oefening. Er springen zelfs andere vechters in beeld, waardoor je soms tegen meerdere tegenstanders speelt. De game zag er in zijn tijd erg indrukwekkend uit en is vooral een game die leuk is tegen een menselijke speler. De derde exclusive is Dino Rex. Een fighting game waarbij dinosaurussen het tegen elkaar opnemen en met zo’n thema alleen is dit een game die je zeker even moet uitproberen. Maar net als Solitary Fighter is dit een game die flink wat oefening nodig heeft om zelfs de basisaanvallen uit te voeren en mist de titel redelijk wat diepgang.

De andere twee highlights in deze collectie zijn Kiki Kaikai en New Zealand story. Twee games die beiden een stuk groter aanvoelen. In New Zealand Story hebben we te maken met een platformer waar een vogeltje de hoofdrol speelt. Dit is een kleurrijke platformer die zich kan meten met de beste platformers uit dezelfde periode. Kiki Kaikai is een shooter die draait om een ninja. Je hebt een paar verschillende aanvallen tot je beschikking en aan het einde van elk level kom je een uitdagende eindbaas tegen. Een game die mogelijk zelfs iets lijkt op Zelda, maar dan zonder het puzzelen.

Nog meer spellen

De andere titels aanwezig in deze collectie vallen iets minder op. Liquid Kids is een kleurrijke platformer waarbij je water ballen naar je vijanden gooit. De uitdaging valt hier erg mee, waardoor je met gemak door een groot aantal levels heen vliegt. Ben Bero Beh is de oudste game op het lijstje en is een game die zich volledig afspeelt op één scherm. Je moet van boven naar beneden lopen en diverse branden blussen. Een leuke variatie op een game als bijvoorbeeld Donkey Kong. Metal Black en Gun Frontier’s zijn beiden shoot em ups. In Metal Black vlieg je horizontaal rond en kom je een groot aantal buitenaardse schepen tegen in diverse patronen. In Gun Frontier’s vlieg je verticaal rond en kom je een groot aantal grote vijandige voertuigen tegen. Dit is een erg uitdagende game, waar er een groot hoeveelheid projectielen rondvliegen en je pixel precies overal tussendoor moet vliegen. De game ziet er dan weer wel erg tof uit omdat er een hoop gebeurt op het scherm. Al met al een erg divers lijstje van die titels die nu nog steeds speelbaar en leuk zijn.

Het grootste minpunt is dan ook het prijskaartje van viert tientjes. Tien spellen lijkt eerst redelijk veel, maar het blijven arcadegames. Dit zijn games die daardoor vaak erg moeilijk zijn of erg kort. Voor deze prijs krijg je niet de beste ervaring met name door de verschillende resoluties en dat ze minder geschikt zijn voor de handheld. Je zult heel veel zwarte balken tegenkomen en het zijn games die niet verbeterd zijn voor het platform. Het is een collectie die interessant is als je zeker weet dat er meerdere spellen tussen zitten waar je graag wat meer tijd in wilt steken. Taito Milestones 2 is een collectie die technisch goed in elkaar zit, diverse genres bundelt en toegang geeft tot meerdere klassiekers voor de liefhebber die ze kent.