Toen Bread & Fred op mijn bureau voorbijkwam met de vraag of dit een game was die ik wilde uitproberen had ik nog geen idee waar ik ja op had gezegd. Een platform game met twee schattige pinguïns die met een kort touw aan elkaar vastzitten klinkt als een tof idee. Zo moeilijk kan een pinguïn game toch niet zijn? Het is zelfs een game die bedoeld is om voornamelijk met zijn tweeën te spelen.  Cuphead was ook uitdagend, maar was zeker met zijn tweeën goed te doen. In vergelijking met Bread & Fred is Cuphead maar een simpele warming-up. De vraag hier is niet of je het eerste level kunt uitspelen, maar of je verder komt dan de eerste paar platformen. 

Een erg kort stukje touw 

In Bread & Fred bestuur je allebei een pinguïn en de besturing is lekker simpel. Je kunt rondlopen, springen en dit alles zou geen grote uitdaging zijn zonder het stukje touw wat je verbindt met je medespeler. Je merkt meteen dat dit stukje touw kort is, erg kort zelfs. Je kunt maar een paar stappen van elkaar zetten voordat je wordt tegengehouden door het touw. Je kunt elkaar zelfs niet meetrekken waardoor communicatie al vanaf de eerste stap van cruciaal belang is. Het eerste platform dat je tegenkomt kun je niet alleen halen door te springen. Je moet beiden op hetzelfde moment springen om de sprong te halen. Met goede communicatie is dit nog te doen, maar vervolgens komt het platform waar je het spelelement leert wat je overal moet gebruiken om verder te komen en dat is elkaar rondslingeren. En dit onderdeel zal je relatie met de medespeler, geduld en doorzettingsvermogen flink op de proef stellen. Zelfs na flink wat uurtjes oefenen is dit extreem moeilijk. Het vraagt niet alleen om perfecte timing, maar ook vaardigheid en een beetje geluk. Je moet elke meter in deze game verdienen. Simpel springen zit er niet bij.

Het rondslingeren is een leuk fris spelelement. Je kunt elkaar gebruiken als gewicht en als één speler zich vastzet, dan kan de andere speler zich rond slingeren. Door te slingeren kun je genoeg snelheid krijgen om grotere afstanden af te leggen. Maar wat dit erg uitdagend maakt is dat de andere speler ook op het juiste moment moet loslaten, zodat je beiden gebruik kunt maken van de extra snelheid. Time je dit te langzaam dan hou je de slingerende speler tegen, doe je dit te snel dan is er een grote kans dat je de verkeerde kant opvliegt. Gelukkig hoeft maar één speler goed uit te komen op het platform. Je kunt elkaar omhoogtrekken en dit is iets wat regelmatig je laatste redding is. De game voegt vervolgens ook de mogelijkheid toe om je vast te houden aan muren zodat je elkaar kunt afwisselen tijdens het rondslingeren. Het leveldesign geeft de spelers weinig tot geen ruimte voor fouten. Mis je een platform dan val je regelmatig een flink stuk naar beneden waardoor je alles weer opnieuw mag proberen. Het resultaat is een extreem uitdagende co-op game. 

Een rots van een vriend 

Dit is dan ook een game voor een kleine groep spelers die op zoek zijn naar de grootste uitdaging mogelijk. Extreme moeilijkheid kan erg tof zijn, maar doordat de game twee spelers vraagt, is het een flinke uitdaging om de game snel op te starten. Het is zeker geen game die je gezellig met je partner opstart, mits je partner een ervaren gamer is. En hoewel de game bedoeld is om met zijn tweeën te spelen, is er een optie om de game alleen te spelen. Fred wordt dan vervangen door een steen die je kunt rondslingeren. Je zou denken dat dit makkelijker is, maar dat is zeker niet het geval. Je moet alles nu nog preciezer timen en er is nu helemaal geen ruimte voor fouten. De eerste paar platformen zijn nu nog uitdagender en het vraagt om flink wat oefening om ook maar enigszins ver te komen. De game bevat ook online co-op, dit opent gelukkig wat meer mogelijkheden. Maar je zult hier dan ook echt iemand moeten vinden die er flink wat tijd in wilt steken. 

Bread & Fred is door de extreme moeilijkheid dan ook een lastige game om een mening over te vormen. De besturing is erg strak, de tekenstijl ziet er leuk en schattig uit en de aankleding van alles ziet er erg verzorgd uit. Het neemt een paar simpele spelelementen en probeert het maximale uit te halen. Dit is een game die een succes kan worden op Twitch of YouTube. Het is extreem vermakelijk om twee spelers enorm hard te zien worstelen met een obstakel. Elk stukje wat lukt, voelt als een overwinning. Het is een game die gemaakt is om gestreamd te worden en de speedrun optie laat zien dat hier zeker rekening mee gehouden is. Voor de spelers die uitdaging zoeken is dit een game die je moet toevoegen aan je lijstje. Het is wel een game die met een waarschuwing moet komen, want spelers die een makkelijke pinguïn platformer verwachten, zullen hier zwaar teleurgesteld worden.

Origineel artikel gepubliceerd op: www.evilgamerz.com