Timberman: The Big Adventure is een nieuwe game in de Timberman serie. In Timberman VS hadden we te maken met een game waarbij je met twee knoppen zonder een fout te maken een boom moest omhakken. Een game vergelijkbaar met Flappy Bird of andere titels waarbij de speler met één of twee knoppen zover mogelijk moet komen. Timberman: The Big Adventure is zoals de naam al verklapt een stuk groter in schaal en gooit het roer om qua gameplay. Het is een 2D platformer die goed terugkijkt naar titels als Donkey Kong en Super Mario.  Is dit een groot avontuur die je zeker niet kunt missen?

Een beer en een houthakker

In Timberman sta je in de laarzen van een houthakker en zijn beer in een tuinbroek. Een kwaadaardige corporatie maakt het woud onveilig en om het nog eens erger te maken stelen ze ook nog eens de vrouw van je beren vriend. Het resultaat is een reeks aan diverse levels in drie verschillende werelden om uiteindelijk het woud te redden. Je start de verschillende levels via een kaart zoals we die van Super Mario kennen en het voelt eigenlijk allemaal erg vertrouwd aan. Elk level zit bomvol muntjes en geheimen die je kunt verzamelen. Zo zijn er elke keer zes letters van het woord “TIMBER”  te verzamelen net als in Donkey Kong. Zijn er Wifi punten tussendoor waar jij even op adem kunt komen en je voortgang opslaat zodat je niet volledig opnieuw moet beginnen als je ergens in een de afgrond valt. Het is dan ook zeker geen gemakkelijke platformer en vraagt om redelijk wat precisie. Maar de game voelt altijd aan als een erg solide en directe platformer. Je kunt maar vier keer geraakt worden voordat je weer teruggezet wordt naar je laatste save punt. De makers doen hier niks nieuws, maar ze hebben zeker de vermakelijke elementen mooi overgenomen met een eigen kleine draai.

De grootste verandering zit hem namelijk in het feit dat je een bijl kunt gooien. Dit is niet alleen goed om vijanden schade toe te dienen, maar ook om bijvoorbeeld muntjes op moeilijk te bereiken plekken te verzamelen of schakelaars om te zetten. Je kunt ook je vuisten gebruiken om de handlangers van de corporatie uit de weg te ruimen. Je kunt kratten oppakken en gooien en deze zul je regelmatig nodig hebben om de hoger gelegen delen van de levels te bereiken. Al deze elementen komen meteen goed aan de orde in het eerste level. Maar dit heeft ook een groot nadeel, de game weet weinig nieuws te introduceren in de levels die daarna komen. Er komen een paar andere obstakels zoals vlammenwerpers, zagen en lasers voorbij, maar daar blijft het bij. De vijanden zijn bovendien het makkelijkste onderdeel van de levels. De vijanden veranderen weinig in gedrag en moeilijkheid, waardoor je in elk level dezelfde strategie kunt toepassen; veilig op afstand je bijl gooien.

Samen met een (beren) vriend

Je kunt de game alleen of samen in co-op met een vriend op de bank spelen. En dit is een leuke extra, maar de levels zijn echt ontworpen om de game in je eentje te doorlopen. Je wilt namelijk alle geheimen ontdekken en dit is in je eentje een stuk makkelijker te doen. Een aangename verrassing is dan ook dat de Timberman VS mini-game hier terug te vinden is. Er zijn diverse arcadekasten verstopt in de levels waar je de mini-game kunt spelen. Doe je dit goed dan geeft dit je zelfs een extra bonus aan muntjes. De levels zijn best lang, maar met vijftien levels zul je na een paar uur het einde al bereiken. En als je het einde hebt bereikt hebt je ook weinig redenen om de game nog een keer op te pakken. Een gemiste kans hier is om je level voortgang van de verzamelde muntjes of voorwerpen terug te zien. Hiermee was er een reden geweest voor de perfectionisten onder ons om de levels nog een keer te spelen.

Timberman: The Big Adventure heeft een mooi klein prijskaartje van onder de vijf euro. De game ziet er goed uit en klinkt super voor een 2D platformer. De game heeft een paar uur aan plezier te bieden en je hebt zelfs de mogelijkheid om de game in co-op te spelen. Kortom Timberman: The Big Adventure doet weinig fout en is zeker een aanrader als je een mooi tussendoortje zoekt.

Origineel artikel gepubliceerd op: www.evilgamerz.com