Het is onderhand wel bekend dat Nintendo een compleet andere weg is ingeslagen dan haar concurrenten, Microsoft en Sony. Maar dit moet natuurlijk niet de pret drukken, want er zijn altijd kansen dat er games uitkomen die toch ook leuk zijn voor de wat ‘hardcore’ gamer. Eén van deze games is tot mijn grote verbazing Wii Fit geworden. Een game die zich vooral richt op de mensen die een Nintendo Wii aangeschaft hebben om daar lekker Wii Sports op te spelen of om een goedkope partyconsole binnen te halen. Maar ik als ‘gamer’ heb me echt goed vermaakt met deze game en me ook vooral verbaasd over de kleine goed doordachte details die in deze game zitten. Deze details zorgen voor een erg leuke, maar bovenal vermoeiende ervaring met de nieuwste telg uit de Nintendo fabriek: Wii Fit.

Een witte en strakke plank

De Wii Fit wordt geleverd met het nieuwste stukje hardware voor de Nintendo Wii, het Wii Balance Bord. Dit Balance Bord heeft een aantal handige kenmerken waardoor er verschillende gameplay mogelijkheden ontstaan. Ten eerste kan het bord je gewicht exact meten, wat natuurlijk vanzelfsprekend is voor een game die draait om je lichaamsconditie. Maar het meest interessante aan het Balance Bord is dat het bord op verschillende plekken de druk kan meten. Dus de druk van beide voeten wordt dus afzonderlijk gemeten en ook de druk van je tenen op het bord en de druk van je hielen op het bord. Daarnaast heeft deze weegschaal de bekende kleur wit en heeft het een erg strak en naar mijn mening mooi ontwerp. Op dit bord valt eigenlijk weinig op te merken. Er is een maximaal gewicht van 150 kilogram, wat zeker voldoende is en staat goed stabiel op de grond. Wel is het jammer dat ook dit bord op batterijen werkt en ze dus ook snel verbruikt. Ik had liever een accu gezien, maar oplaadbare batterijen erin en het probleem is ook opgelost.

Zoals de naam al aangeeft draait deze game volledig om het fit worden en dit op een leuke en verslavende manier. Nintendo speelt hierbij mooi in op het probleem overgewicht en de hype die is ontstaan om zo snel mogelijk gezond af te vallen. Natuurlijk beloven ze geen wonderen, maar dit is een mooi middel om thuis op een betaalbare manier lekker te sporten en mogelijk af te vallen. Ik ben er in ieder geval klaar voor en ben meteen aan de slag gegaan om die paar kilootjes lekker kwijt te raken.

Een strak schema en een Fitpiggy

Het spel begint door eerst je leeftijd en lengte te vragen en daarna je gewicht te meten. Vervolgens komt je BMI in beeld en wordt duidelijke hoeveel werk er nog aan de winkel is om het ideale gewicht te bereiken. Tenslotte stel je een doel in voor de komende weken of maanden, zodat je nu eindelijk aan de slag kan gaan met de 4 mogelijke onderdelen. Yoga, balans spelletjes, muscle workouts en aerobics. Elk onderdeel heeft ongeveer 12 verschillende activiteiten, waardoor deze game een redelijk aantal variatie bevat. De balansspelletjes is het leukste onderdeel en is erg leuk om te doen. Ik moet wel zeggen voor de spelletjes alleen hoef je deze game niet aan te schaffen want je bent er erg snel op uitgekeken. Ze zijn allemaal leuk en zeker je highscores verbeteren houdt je een tijdje zoet. Ook de verschillende moeilijkheidsgraden verlengen de duur aanzienlijk, maar verwacht zeker geen honderden uren aan gameplay, 5 uur en je hebt deze spelletjes wel gezien. Waar wel veel energie en tijd in gestoken wordt zijn de andere drie onderdelen. Deze drie zijn echt meer gericht op het afvallen, je evenwicht en houding en moeten dan ook meer gezien worden als echte bewegingoefeningen. Zeker de muscle workouts zijn erg zwaar en trainen je spieren toch echt. Het mooie aan Wii fit is dat je voor alle activiteiten een score krijgt en de andere spelers die ook zien. Hierdoor ontstaat er vaak een rivaliteit tussen elkaar en geeft het net die motivatie om verschillende activiteiten zeker honderden keren te spelen. Wii Fit zorgt dus echt voor die stimulans om te blijven sporten en te blijven bewegen. De oefeningen zijn niet revolutionair en kunnen natuurlijk ook zonder het spel gedaan worden. Het spel houdt alles bij, geeft je instructies en moedigt je gewoonweg aan. Een goedkopere instructeur is er niet te vinden.

Details, details, details

Maar wat vooral leuk is aan deze game zijn de details. Ten eerste heb je een Fitpiggy waarmee je minuten spaart, dit is erg leuk en grappig bedacht en geeft goed aan hoelang je al gespeeld hebt en wanneer je weer extra activiteiten unlocked. Ook als je bijvoorbeeld de volgende dag aangekomen bent, moet je ook aangeven waardoor dat komt. En Wii fit legt uit hoe het anders moet en geeft je tips. Zelfs verjaardagen van andere spelers komen leuk naar voren in deze game. Bovendien ziet het spel er ook overzichtelijk en netjes uit. Niet te veel poespas, maar gewoon duidelijke plaatjes, beelden en menuutjes. De muziek in deze game is helaas wel soms erg eentonig, maar dit vind ik niet een erg groot nadeel. Je zit al heel snel en heel lang achter elkaar op de Wii Fit, waarmee het niet zo raar is dat bepaalde deuntjes snel repetitief aanvoelen.

Wii Fit is een leuk alternatief voor de sportschool. De spelletjes zijn leuk en zeker als er meerdere mensen in de familie het spel spelen ontstaat er lekker veel rivaliteit. Het spel oogt netjes en duidelijk en het Wii Balance Bord is een mooi stuk hardware. Wel jammer dat de deuntjes erg eentonig zijn en sommige spelletjes niet lang leuk zijn. Bovendien biedt dit Balance Bord extra mogelijkheden voor de toekomst. Ik kan nu al niet wachten op de ski, snowboard en skate games!