Games voor je telefoon hebben een grote stap vooruit gemaakt. Eerst werden bestaande games geport naar je telefoon en hadden we te maken met een versie die totaal niet te vergelijken was met het origineel. Maar tegenwoordig gaat het er totaal anders aan toe. Nu worden zelfs games, die eerst uitkwamen voor iOs of Android, opnieuw uitgebracht voor de PC. Tiny Troopers is hier een goed voorbeeld van. De game kwam eerst uit voor iOs en vindt zijn weg nu naar Steam. Maar werkt een game die ontworpen is voor een telefoon ook op de PC?

Kleine soldaatjes

Tiny Troopers is een top down shooter/strategie game die erg toegankelijk is gehouden. De game is geheel hetzelfde gehouden als het mobiele broertje en dit zorgt ervoor dat we te maken hebben met een erg simpele game. Je krijgt een groepje soldaten onder je hoede die jij vervolgens door diverse missies heen moet loodsen. Dit gebeurt door te klikken met de linkermuisknop om aan te geven waar je wilt dat ze heen gaan en de rechtermuisknop wordt dan gebruikt om te richten en te schieten. Door de control toets in te drukken, kun je ook nog granaten, rakketen en airstrikes plaatsen. Hiermee heb je dan ook de gehele game omschreven. De missies verschillen van schakel iedereen uit, vernietig belangrijke gebouwen en bescherm journalisten. De game bevat 30 missies met elk drie moeilijkheidsgraden die op het eind zeker erg pittig worden. Er is dus niet heel veel te vinden, maar ondanks dat zitten er een flink aantal uurtjes aan gameplay in, elke missie duurt namelijk rond de tien minuten. De game is voor een klein bedrag te vinden op Steam, maar op de PC hebben we met veel meer strategie en top down actie games te maken. Dit resulteert toch in een mindere ervaring met Tiny Troopers.

De besturing is erg log en net te langzaam. Je kunt de groep soldaten alleen maar als een groep besturen en dus niet individueel. De mogelijkheid om je groep soldaten te besturen met de wasd toetsen behoort niet tot de mogelijkheden. Je wilt namelijk de kogels die overal rondvliegen ontwijken. Hierdoor ben je afhankelijk van het systeem van de game zelf en hier gaat het nog wel eens mis. Het gebeurt regelmatig dat één soldaat ineens gescheiden wordt van de groep of plotseling blijft stil staan. Dit maakt ze erg gevoelig voor aanvallen, met name airstrikes, tanks en wagens met enorme geweren erop. Dit zou niet zo erg zijn als we niet met permadeath te maken zouden hebben. Wanneer een soldaat het loodje legt, ben je deze voor altijd kwijt. Daarmee ook de voortgang, de rank en extra vuurkracht. Met name de latere missies zorgen er wel eens voor dat de gehele unit wordt uitgeroeid en je met een paar rookies opgescheept zit. Gelukkig is het mogelijk om de eerdere missies nogmaals te spelen om units te levelen, maar je hebt het al snel gezien, dus waarom zou je?

Gelukkig allemaal gratis

Een groot verschil met de mobiele versie is dat in de PC versie je alles verdiend, zoals upgrades en betere huurlingen die je eenmalig kunt inhuren door de game te spelen. In de mobiele versie moest je namelijk voor veel van deze onderdelen gewoon betalen en dat hoeft hier gelukkig niet. Maar toch missen we dan een update die recent is uitgebracht: de zombie survival modus. Die ontbreekt hier helaas en had de game mogelijk iets meer leven gegeven. De extra’s zijn dan ook op dit moment erg beperkt, je kunt alleen maar kijken hoeveel soldaten je hebt verloren en wat de aantal kills waren per soldaat. Grafisch gezien is de game niet het beste wat we kunnen verwachten op de PC, maar ondanks dat ziet het er nog netjes uit. Niet iedereen zal de cartoony stijl leuk vinden, maar het zorgt ervoor dat de mindere details niet zo enorm opvallen. De muziek is degelijk, maar de geluidseffecten en quotes van de soldaten komen al snel je neusgaten uit. Ze kunnen namelijk maar drie of vier dingen zeggen. Het ontbreken aan diversiteit in omgevingen zorgt er ook voor dat de game veel korter lijkt dan eigenlijk het geval is. Meer dan de helft van de game heb je te maken met jungle-achtige omgevingen. De enkele sneeuw levels zorgen dan voor weinig diversiteit.

Tiny Troopers is hiermee een matige game, er zijn zoveel betere alternatieven op de PC, dat ik niet zou weten waarom je de game zou aanschaffen. Grafisch is de game matig, de gameplay heel veel van hetzelfde en alles bestuurt niet lekker genoeg. Het verliezen van je soldaten zorgt al snel voor heel veel frustraties en meer extra uren die je er eigenlijk niet in wilt steken.