De eerste impressie van Teslagrad schept hoge verwachtingen. De geweldige met de hand geschilderde art stijl, de meeslepende muziek en een introductie waar geen enkel woord aan te pas komt, zorgt er meteen voor dat je er klaar voor zit. Deze puzzel platformer van de ontwikkelaar Rain Games neemt de elementen die we kennen van games zoals Metroid en Castlevania en voegt er hun eigen stijl aan toe. Wie zit te wachten op een rustige hersenkraker is hier aan het verkeerde adres, want Teslagrad vraagt om een snel reactievermogen, een keiharde concentratie en af en toe een slim gebruik van de game mechanics.

Een jongen op een avontuur

De game start met een introductie waar een vader met een baby op zoek zijn naar een schuilplaats. Tijd verstrijkt en de jongen vlucht uit huis op zoek naar avontuur. Deze jongen wordt meteen achternagezeten door een paar gevaarlijk ogende lieden in een steampunk Europees ogende wereld. Onze held komt terecht in een toren vol met gevaarlijke experimenten en kamers waar elektriciteit centraal staat. Aan het begin van het spel bezit je alleen over de mogelijkheden om te springen, klimmen en rond te lopen. Je vindt al snel je eerste gadget, een handschoen, om de polariteit van de magneten om te wisselen, blauw of rood. Dit zorgt voor de eerste kleine puzzels om verder te geraken in de game. De uitdaging hier is niet zozeer het uitvogelen van wat je nu moet doen, dit is meestal snel duidelijk, maar de uitdaging komt door de precisie die nodig is om dit alles uit te voeren. Timing speelt een enorme rol in Teslagrad. Magneten moeten op het juiste moment aangezet worden en vijanden moeten op de juiste plek geplaatst worden. Dit lijkt niet zo moeilijk, maar als elke fout resulteert in een herstart van de kamer, begint al snel duidelijk te worden dat dit een extreem uitdagende game is. Raak een stroomstraal of een vijand aan en je kan het nog een keer proberen.

Het probleem zit hem niet hier in de extra mogelijkheden die je kunt vinden in de game, maar in de besturing. Langzamerhand worden nieuwe spelelementen geïntroduceerd waardoor de jongen extra krachten krijgt. Zo kun je grote afstanden overbruggen door te “zappen”, kun je op een bepaald moment je eigen polariteit aanpassen en kun je met je handschoen magneet blokken omzetten of aanvallen. De besturing voelt soms op bepaalde momenten net niet exact aan. De kleine vertraging die er soms inzit, resulteert meestal in een herstart van de kamer. Het leveldesign zit hier goed in elkaar en de spelelementen zijn meteen noodzakelijk om te gebruiken. Het overkwam me alleen wel regelmatig voor dat ik de verkeerde kant opliep en ik hierdoor onnodig grote delen van de game heb moeten herspelen. Het ontbreken van een degelijke kaart is dan ook een groot gemis. De verschillende eindbazen zijn de moeilijkste en meest frustrerende momenten van de game, waar frustratie en voldoening de hoofdrol spelen. Het lijkt er dan ook op dat de game voornamelijk bedoelt is voor mensen die geïnteresseerd zijn in de uitdaging van retrogames in een volwassen jasje.

Oogt en klinkt prachtig

Teslagrad ziet er geweldig uit en doet dit op zo’n manier waardoor het een echt uniek gevoel overbrengt. De sterke muziek en sound design versterken dit gevoel. De game is technisch ook erg solide, waardoor laadtijden tot een minimum worden gehouden, elke kamer een save punt heeft en er geen rare dingen op het scherm gebeuren. Met de lengte van 5 uur hebben we hier met een flinke lange game te maken voor een downloadable titel. Dit is als je het einde wilt halen, wil je alle extra scrollen vinden, dan kun je dit getal makkelijk verdubbelen. De scrollen zijn niet noodzakelijk, maar geven iets meer achtergrond informatie. Teslagrad is hiermee eigenlijk een erg degelijke titel, waar de handgetekende stijl de speler de motivatie geeft om door te spelen. Het is dan ook jammer dat de game zo moeilijk is en de game hiermee niet voor iedereen is.