Als voorbereiding op de reboot van Shadow Warrior gingen we een aantal weken geleden al aan de slag met het origineel met dezelfde naam. Het origineel staat nog steeds als een huis en de first person shooters uit de periode van Duke Nukem, Painkiller en Quake spelen toch net anders dan de huidige generatie shooters. De nieuwe ‘re-imagining’ van Shadow Warrior is een compleet nieuwe game met de oude gameplay en hier en daar wat extra’s. Een game die volledig draait om de gameplay en fun en dat is toch weer eens wat anders dan al dat ‘serieuze’ geweld van tegenwoordig.

Lo Wang is terug

Lo Wang de anti-held van het origineel steelt hier weer de show, hoewel het personage de humor mist die we van hem kennen. De makers zullen hier bewust voor gekozen hebben, omdat de vorige game 16 jaar geleden toch nog flink wat kritiek te verdragen kreeg over de stereotypes die in de game te pas en onpas gebruikt werden. Maar dit had niet hoeven betekenen dat de game totaal geen humor kan bevatten, een gemiste kans als je het mij vraagt. Gelukkig bevat de game genoeg grapjes en verwijzingen en knipogen naar diverse games om te laten zien dat de makers niet al te serieus denken over de game. Lo Wang krijgt de opdracht om een zwaard te kopen, maar dit gaat natuurlijk mis, waardoor een enorme horde demonen en diverse organisaties achter hem aan komen. Je zult drie zwaarden moeten verzamelen om zo de wereld te redden op Lo Wang zijn manier door een spoor van bloed en ledematen achter te laten.

Met 14 levels wat ongeveer gelijk staat aan 7 uur op normal moeilijkheidsgraad maakt de game flink lang, want de verstopte secrets zijn niet altijd even makkelijk te vinden en de twee hogere moeilijkheidsgraden zijn erg pittig, waardoor je er gerust nog een paar uur erbij op kunt tellen als je de game op 100% wilt uitspelen. Grafisch gezien heeft de game een enorme update gekregen waardoor de omgevingen er divers, gedetailleerd en erg stijlvol uitzien. De game maakt dankbaar gebruik van het origineel voor inspiratie voor diverse omgevingen, zo lopen we rond in typische Chinese omgevingen, bossen en straten die we in het origineel ook voorbij zagen komen. Dit zorgt ervoor dat we Shadow Warrior met de graphics van nu kunnen beleven. Want op visueel gebied vliegt er nu ook heel veel meer bloed rond en kunnen we de vijanden in diverse stukjes hakken afhankelijk van welk lichaamsdeel je raakt. De tussenfilmpjes (met name de getekende) zien er erg wreed uit en zorgen ervoor dat je met een noodgang door de game heen vliegt.

Op hoog tempo met een katana en superkrachten

Shadow Warrior is een first person shooter op hoog tempo, waarbij schuilen geen optie is. De strategie hier zit hem in op welk moment je welk wapen het beste kunt gebruiken en zul je veel moeten bewegen om weg te blijven van tientallen vijanden. Dit is echt hoe vroeger shooters waren en voelt toch wel weer lekker vertrouwd aan. Er zijn een hoop wapens waar je uit kunt kiezen, zoals onder andere een katana, uzi’s, handpistool, shotgun en rakettenwerper, waarbij de katana de meest opvallende is. Dit wapen voelt nu echt heerlijk aan en het voelt niet als een goedkope vervanging voor je geweren wanneer je ammunitie op is. Je kunt op het begin twee aanvallen doen met je katana en dit wordt langzamerhand uitgebreid. Door te richten op lichaamsdelen, hoofden en armen zorgt ervoor dat vijanden op slimme en brute wijzen onschadelijk kunt maken. Je wordt ook voor stijlvollere kills beloond met karma punten. Deze karma punten kun je dan weer gebruiken om extra mogelijkheden te unlocken. De Ki kristallen die je vindt kun je ook gebruiken om extra mogelijkheden te unlocken. Denk hierbij dan aan bepaalde Ki aanvallen of sneller leven erbij krijgen. Het geld wat je vindt in de omgevingen kun je gebruiken om je wapens te upgraden. Er is een enorme bak waar je uit kunt kiezen met deze upgrades en als je alles wilt unlocken zul je het spel meerdere malen moeten doorlopen, want je neemt je karakter mee naar het volgende spel. De superkrachten beginnen simpel zoals healen, een force push of een sterke katana aanval. Maar upgrade ze en je hebt een groot aantal mogelijkheden tot je beschikking. Deze superkrachten werken door tweemaal te tappen op A,W,S of D en vervolgens op je linker of rechter muisknop te drukken. Dit werkt wonderbaarlijk goed en geeft net die extra uitdaging zodat je het niet heel gemakkelijk gebruikt. Maar dit betekent niet dat de game erg gemakkelijk is, ondanks dat het redelijk simpel begint. Want rond level 5 begint het spel te versnellen en komen er heel veel meer vijanden op je af rennen. Ook worden de vijanden steeds groter en moeilijker om te verslaan. Zo vinden we vijanden die een paar kopjes groter zijn dan jij, maar ook een enorme demon zo hoog als een flatgebouw. Elke vijand heeft zijn beste aanpak en juiste combinatie. De liters bloed en ontploffende demonen zorgen ervoor dat de speler goed beloond wordt als hij of zij goed bezig is. Dit is een game die gewoon heerlijk speelt en pure plezier is.

Shadow Warrior is een game in een modern jasje met moderne graphics maar met perfect werkende gameplay van vroeger zonder ouderwets aan te voelen. Het vechten met de katana voelt enorm bruut aan en de diverse wapens en superkrachten zorgen ervoor dat je altijd wel een andere tactiek hebt om een stijlvolle kill te maken. De game is goed lang en biedt veel uitdaging. Het is jammer dat de game weinig humor bevat met uitzondering van paar knipogen naar andere games. Een game die echt een aanrader is als je bent uitgekeken op de moderne shooters.