Voor de meeste gamers is Scribblenauts een bekende naam op het gebied van puzzelspellen en heeft de serie het puzzelen met woorden grootgebracht. Scribblenauts is van oorsprong een titel voor de Nintendo platformen waarbij het typen van woorden perfect past bij de Wii U en de 3DS. Na jaren wachten is het dan eindelijk tijd om Scribblenauts op de andere consoles te spelen. Als je naar de naam van de bundel kijkt zou je verwachten dat dit pakket alle Scribblenauts titels zou bevatten, maar dat is helaas niet het geval. De Scribblenauts Mega Pack is een bundel met de twee beste games in de serie: Scribblenauts Unlimited en Scribblenauts DC Unmasked met een flink prijskaartje. Weten deze twee titels dan ook de eer hoog te houden van de Scribblenauts serie of valt er weinig interessants over te schrijven?

Scribblenauts Unlimited

Als je nog nooit een Scribblenauts titel hebt gespeeld, wordt er aangeraden om met Scribblenauts Unlimited te beginnen om zo de basis en de manier van spelen onder de knie te krijgen. In Scribblenauts Unlimited is het aan Maxwell om met zijn magische kladblok een reeks aan vreemde karakters te helpen met een diversiteit aan problemen en uitdagingen. Door een woord in de vorm van een voorwerp, mens of dier op te schrijven in je kladblok kun je deze tevoorschijn toveren. Naast zelfstandige naamwoorden, kun je ook bijvoeglijke naamwoorden gebruiken om de voorwerpen, dieren en personen andere eigenschappen mee te geven. De premisse van dit spel spreekt nog steeds tot de verbazing en het blijft nog altijd tof om een onwaarschijnlijk woord op te schrijven en dit tot leven te zien komen in de game. De vrijheid om alles te kunnen verzinnen om een puzzel op te lossen is zeldzaam in menig ander puzzelspel. Helaas kun je dat niet zeggen over de puzzels die aan Maxwell en de speler gegeven worden.

De puzzels zijn te vinden in een schattige en mooi vormgegeven 2d wereld waarbij jij Maxwell a la Mario kunt besturen. Door rond te springen en te lopen is het mogelijk om karakters en voorwerpen tegen te komen waarbij een puzzel hoort. De puzzel geeft je een hint of een tip wat er nodig is om de puzzel op te lossen. De eerste puzzel die je bijvoorbeeld tegenkomt, is een plant die moet laten groeien. ‘Water’ is dan natuurlijk een goed antwoord, maar zo zou je ook ‘mest’ kunnen proberen of simpel het bijvoeglijk naamwoord ‘groot’ aan de plant kunnen toevoegen. Een creatief antwoord verzinnen is waar de lol van het spel zit, maar helaas zijn veel van de puzzels met dezelfde woorden die je al eerder hebt verzonnen op te lossen. Dit is op zich geen ramp, maar het verandert het spel meer in een invuloefening en begint het meer als werk dan plezier aan te voelen. Ook het vinden van deze opdrachten is redelijk irritant en simpel. Door je speciale visie aan te zetten kun je de voorwerpen met een gouden gloed vinden en zo de voorwerpen met opdrachten vinden. Er is hier dus geen exploratie om vreemde dingen te proberen. En daarmee voelt elk level ook aan als een simpel rijtje van gouden voorwerpen afgaan, het juiste woord intypen en dan naar de volgende puzzel te lopen.

Typen met een controller in het Engels

Scribblenauts is zoals eerder aangeven een game die draait om het schrijven en verzinnen van woorden en de overgang naar de controller is helaas niet helemaal foutloos verlopen. Op de PC kun je simpel je toetsenbord gebruiken en op de 3DS heb je de stylus waarmee je snel woorden kunt intikken. Op de PS4 moet je helaas een wiel gebruiken waarbij op een enkele stick, afhankelijk van naar welke kant en welke knop je indrukt, letters kunt kiezen. Dit is even oefenen en je wordt er uiteindelijk wel wat handiger in, maar je gaat toch al snel voor kortere woorden, omdat het schrijven zo langzaam gaat. Ook de rest van de interface voelt stroef aan, je mist een muis of stylus om snel voorwerpen te kunnen selecteren. Nu resulteert het vaak in het langsgaan van een lange lijst voorwerpen.

Bovendien is dit een titel die volledig in het Engels gespeeld moet worden. Scribblenauts zou een geweldige titel zijn voor de jongere speler, maar je Engelse woordenschat moet dik in orde zijn om hier veel plezier uit te halen. Zo kan ik me voorstellen dat sommige spelers woorden moeten googelen om het juiste Engelse woord te vinden om zo je eerste toffe ingeving tot leven te laten komen.

Scribblenauts DC Unmasked neemt de Scribblenauts formule en voegt hier DC schurken en helden aan toe. Unmasked is ook iets meer gefocused op actie en het gebruiken van voorwerpen om karakters te verslaan. Hier wordt wederom duidelijk dat de game niet altijd even lekker bestuurd. Zo is het mogelijk om veel wapens tevoorschijn te toveren, maar is het richten of het gebruiken van deze wapens een drama doordat je maar 1 actieknop hebt. Hierdoor komt het vaak voor dat je een wapen per ongeluk gebruikt op een vriendelijk karakter in de buurt die jou dan vervolgens een kopje kleiner probeert te maken.

Niet het juiste woord

Scribblenauts Mega Pack voor de Playstation 4 weet ondanks de toffe mechanics niet tot zijn recht te komen op de huidige consoles. Het werkt, het is leuk voor een kwartiertje maar daarna begint de verveling toe te slaan. De omslachtige besturing en gebrek aan uitdaging zullen spelers niet lang genoeg geïnteresseerd houden. De game is ook met de wat hogere prijs aan de dure kant om dit voor een paar saaie momentjes aan te schaffen. De Scribblenauts Mega Pack ziet er netjes uit, zit technisch erg solide in elkaar, maar is uiteindelijk mega saai.