In 2018 kwam de VR titel Moss naar de Playstation 4 en liet deze game zien hoe VR spellen het beste tot hun recht komen. Met de lancering van de Playstation VR 2 worden zowel het eerste en tweede deel geüpgraded voor de nieuwe headset. We namen het tweede deel Moss: Book II al onder de loep voor de PSVR2 en nu is het eerste deel aan de beurt. Het is erg interessant om de games nog een keer te spelen maar dan in omgekeerde volgorde. De verschillen vallen hierdoor meer op. Het tweede deel is zeker de grotere, meer complete en betere game, maar dit wil niet zeggen dat je boek één moet skippen. Het eerste boek is klein in opzet, maar weet een enorme wereld neer te zetten waar het tweede deel dankbaar gebruik van weet te maken.

Een stuk glas

In Moss: Book I wordt het verhaal op twee manieren verteld. Naast de 3D actie en platform gedeeltes, wordt het verhaal verteld via een groot dik boek. Je zit in een kathedraal en voor je ligt een boek waar je doorheen kunt bladeren. De pagina’s bevatten geanimeerde illustraties waar een verteller de gebeurtenissen op de pagina uitlegt. In VR werkt dit verbazingwekkend makkelijk en wordt je zowel figuurlijk als letterlijk in de pagina’s gezogen om de reis van Quill te volgen. Quill is een klein muisje en vindt een stuk glas met verborgen krachten. Dit stuk glas behoorde voorheen tot een grote krijger en het is nu aan Quill om de wereld te redden van de Arcane, de slechteriken in deze wereld. Je kijkt toe als “lezer” in de verschillende prachtige bosgebieden. De game weet een rijke wereld neer te zetten en waar het tweede deel meer een focus heeft op de actie en de gebeurtenissen, voelt het eerste deel een stuk gemoedelijker aan. Je bezoekt je oom in een stad verstopt in een bos vol met muizen en eekhoorns. Je oom gaat eerst op onderzoek uit, maar wanneer hij niets van zich laat weten, gaat Quill hem achterna.

De game plaatst de speler als toeschouwer naast de wereld en je kunt met analoge stick Quill besturen. Quill kan springen, klimmen en heeft maar één aanval. Dit is niet veel, maar de makers weten er alles uit te halen. Het helpt ook enorm dat de animaties van Quill enorm soepel en gedetailleerd zijn. Het springen over obstakels, het klimmen en vechten zit bomvol extra animaties afhankelijk van je omgeving. Quill is dan ook een enorm tof vormgegeven personage. De grote oren en staart zorgen ervoor dat er altijd iets beweegt en de makers weten flink met je emoties te spelen via de oren van het kleine muisje. De wereld die je bezoekt heeft ook meer herkenbare elementen van de menselijke wereld dan het eerste deel en dit zijn de delen die er helaas ook iets minder uitzien.

Extra levels

Toen de game uitkwam was de game flink kort en dat is nu nog steeds het geval. Je kunt de game in een paar uur uitspelen. Gelukkig bevat de PSVR2 versie ook de extra drie levels met grotere puzzels. Deze drie levels kun je vrijspelen door portalen te vinden en te openen in de hoofdverhaallijn. Deze extra levels zorgen ervoor dat de game in speelduur verdubbeld. De puzzels zijn mooi uitgebreid en het level design is van super hoog niveau. De levels voelen wel minder verbonden met de rest van de game en je hebt dan ook echt het gevoel alsof je wat extra levels aan het spelen bent. Ook zaten de laatste twee levels flink dicht op elkaar, wat de snelheid er qua verhaal deels uithaalt. De game eindigt ook flink spontaan, waarbij een groot gevecht abrupt eindigt. Het verslaan van de grote eindbaas voelt dan ook beetje teleurstellend aan. Het tweede deel doet het op dat gebied een stuk beter.

Je kunt naast het besturen van Quill ook interacteren met delen van de levels. Zo kun je blokken verplaatsen en vijanden op knoppen zetten en dit werkt met de PSVR2 beter dan ooit. Je kunt beide handen gebruiken en de tracking is vele malen beter met de nieuwe headset. Het interacteren gebeurt niet al te vaak, maar de momenten dat het gebeurt, zijn enorm tof. Zo zul je na het succesvol verslaan van een moeilijke vijand Quill een high-five geven en kun je grote deuren openen of platforms draaien. Je vindt hier en daar wat extra kleding voor Quill, maar naast de rollen die overal verstopt liggen, bevat de game weinig elementen waarmee je Quill uitbreidt.

Een heerlijk avontuur

Dit alles zorgt ervoor dat Moss: Book I een geweldige game is om mee te beginnen als je ook maar enigszins geïnteresseerd bent in beide titels. De game zet een prachtige wereld neer en ziet er in de PSVR2 versie super mooi uit.  Alles in deze titel voelt fijn, klein en persoonlijke aan en is daarom een mooi begin van een groot avontuur. De game ziet er geweldig uit, klinkt mooi en is een geweldig voorbeeld wat VR zo mooi maakt.

Origineel artikel gepubliceerd op: www.evilgamerz.com