De release van de Nintendo Wii in 2009 was een grote verrassing en met name de games die werden aangekondigd lieten zien dat games een stuk meer fysiek werden. Ubisoft omarmde de technologie meteen en kwam met de danstitel Just Dance. Jaren later is de Just Dance serie nog steeds springlevend en heeft de serie een flink aantal veranderingen meegemaakt. Van Wiimotes naar de Xbox Kinect en Playstation Camera’s om vervolgens nu in het nieuwste deel volledig de overstap te maken naar mobiele telefoons. Just Dance 2023 moet de ultieme versie worden en de vraag is dan is dit het beste moment om te starten met de serie en voor de huidige fans de overstap te maken naar de huidige generatie consoles.

De beste playlist in tijden

Just Dance 2023 geeft de speler toegang tot 42 nummers met een mooie selectie van moderne pophits van dit jaar, K-pop en een paar oude klassiekers. Lady Gaga, Billie Eilish, Dua Lipa, Justin Biebier en zelfs K3 zijn hier aanwezig. De balans is hier erg goed en voor de verandering weten alle nummers in deze editie de speler meteen tot dansen aan te zetten. Wat wel opvalt is dat deze editie met elf minder nummers begint dan vorig jaar en dat is toch een groot verschil. Kwaliteit over kwantiteit is mooi om te zien, maar ik had graag het aantal nummers het getal vijftig zien aantikken. In voorgaande edities had je ook toegang tot oudere nummers via Just Dance Unlimited. Dit is nu vervangen door Just Dance+ en het idee en de prijs is hetzelfde gebleven. Voor 25 euro per jaar krijg je toegang tot de bibliotheek van voorgaande versies en de belofte hier is dat deze bibliotheek in de loop der tijd zal gaan groeien. Just Dance Unlimited had een verzameling van meer dan 700 nummers en Just Dance+ bevat nu meer dan 100 nummers. Het verschil komt doordat veel van de nummers extra verbeteringen meekrijgen. Dit is tof om te horen voor nieuwe spelers, maar voor de huidige fans zal dit als een stap achteruit aanvoelen.

Deze iteratie is dan ook het startpunt voor de toekomst van de Just Dance franchise. De game heeft qua interface een enorme facelift gekregen. De interface is lekker kleurrijk, zit vol neon kleuren en werkt perfect met de controller en je mobiele telefoon. Dit was een aangename verrassing, zes spelers kunnen hun eigen mobiele telefoon verbinden via de Just Dance 2023 controller app en hiermee de game spelen. Je zou verwachten dat je dan constant moet wisselen tussen je controller en je telefoon, maar je kunt via swipe bewegingen op je telefoon gemakkelijk door het menu heen bewegen. Je hebt toegang tot een homepagina waar je op basis van jouw gekozen nummers suggesties te vinden zijn. Ook zijn er diverse playlists te vinden om zo een handvol liedjes achter elkaar te spelen. Dit is enorme stap vooruit en werkt zonder problemen. Er zijn hooguit drie kleine aandachtspunten die hopelijk in de toekomst verbeterd worden. Zo is er geen inlogcode ten alle tijden te zien op het scherm voor spelers die later proberen mee te spelen, is het niet mogelijk om je eigen speellijsten samen te stellen en tot slot als je een Just Dance+ nummer hebt gekozen wordt je weer teruggestuurd naar de homepagina. Kleine punten die de game niet minder leuk maken, maar je moet op deze manier wel vaak door een groot aantal menuutjes om een nieuw nummer te starten.

Maar hoe zit het dan met het dansen?

De gameplay werkt in de basis nog steeds hetzelfde. Je ziet op het scherm een danser in combinatie met dans symbolen die je moet nadoen om punten te verdienen. Hoe beter je de danser nadoet des te hoger je score en rating. Het verdienen van vijf sterren hier is het doel of het verslaan van je mededansers in het geval je met een groep vrienden speelt. Dit is nog steeds net zo leuk als tien jaar geleden. Je moet je telefoon in je rechterhand vasthouden en dit werkt als een trein. Het voordeel hier is natuurlijk dat je geen extra hardware nodig hebt om de game te spelen en je kunt met zes spelers tegelijk de game spelen. Het maakt de game ook een stuk meer toegankelijk omdat de game alleen maar naar die hand kijkt. Aan de andere kant heb ik erg gemengde gevoelens over deze verandering. Het zonder controller spelen via de camera was enorm tof en de Wiimotes lagen allemaal een stuk beter in de hand. Bovendien is het nu best eng als je staat te zwaaien met je telefoon. Een speciale case met een bandje is dan ook sterk aan te raden.

Het levelsysteem is wel een aangename verandering. Je kunt nu XP verdienen door verschillende opdrachten te voltooien en je kunt hiermee nieuwe cosmetische elementen voor je avatar verdienen. Waarom zou je hierom geven? Je kunt voor het eerst de game ook online tegen je vrienden spelen. Op deze manier kun je mooi laten zien hoe bang je tegenstanders moeten zijn. De game focust dit jaar ook een stuk minder op calorieën verbranden, want deze worden in dit deel niet bijgehouden. Er zijn nu ook nummers te vinden waarbij je verschillende dansers in een groep kunt kiezen. Zo kun je gezamenlijk een dansact uitvoeren voor de televisie, erg tof. Wat wel jammer is dat beide spelers Just Dance+ moeten hebben om alle liedjes online tegen elkaar te spelen.

Nog even afwachten

Just Dance 2023 is op dit moment de grootste dansgame op de huidige generatie consoles. Het bevat de meest recente nummers van bekende artiesten en de presentatie is kleurrijk en modern. De gameplay is nog steeds even sterk en leuk als voorgaande delen en het toevoegen van de online modus, avatars en levels zorgen ervoor dat er genoeg te beleven is. Maar de houdbaarheid van deze titel is op dit moment nog moeilijk te bepalen. Just Dance+ bevat nog een kleine hoeveelheid liedjes in vergelijking met Just Dance Unlimited en de interface mist nog net een paar handigheidjes. Ik hoop dat de game flink veel ondersteuning en nieuwe liedjes krijgt. Als dat het geval is in de komende maanden dan kan je deze titel zonder problemen aanschaffen.

Origineel artikel gepubliceerd op: www.evilgamerz.com