Na een jaar in Early Access op PC komt eindelijk de knotsgekke VR titel Gazzlers naar de Playstation VR2. In Gazzlers sta je op een trein die met hoge snelheid door het landschap heenvliegt, terwijl grote aantallen rode wezens je achterna zitten. Rode kogels vliegen je om de oren en je hebt alleen een pistool en een klein schild om je mee te verdedigen. Het is een lekker chaotische VR game die veel doet denken aan de film Mad Max: Fury Road. Constant word je achternagezeten door vijanden in diverse voertuigen. Voor de PSVR2 versie hebben de ontwikkelaars het multiplayer component laten vallen om te focussen op een verslavende singleplayer versie die volledig gebruik maakt van de PSVR2 functionaliteiten. Het is een game die letterlijk van het beeld afknalt, maar er is één groot nadeel. Wat dat is lees je hier.

Lekker uitdagend

In Gazzlers sta je op de laatste wagon van een trein die met hoge snelheid door verschillende omgevingen rijdt. In elk gebied kom je een aantal golven vijanden tegen die je moet verslaan om het eind te bereiken. Je hebt een pistool in je rechterhand en een schild in je linkerhand. Het schieten spreekt voor zich en door de snelle en scherpe tracking van de PSVR2 is het lekker makkelijk om de vijanden te raken. Je zult ook met je linkerhand regelmatig moeten herladen en hier zit dan ook de uitdaging. Je kunt jezelf niet verdedigen terwijl je herlaadt. Je kunt ook eenmalig een health pack oppakken met je linkerhand om wat leven terug te verdienen. De eerste golf vijanden is nog te doen, maar je komt er al snel achter dat dit geen makkelijke game is. Het game-over scherm laat zien hoever je bent gekomen en hoeveel schroot je hebt verdiend. Schroot kun je inzetten om upgrades aan te schaffen om het zo wat makkelijker te maken om verder te komen. Gazzlers is dan ook een traditionele roguelite. Je speelt een ronde, verzamelt schroot en zet deze in voor upgrades. De eerste ronde verdien je een paar honderd stukken schroot en voor de eerste upgrade heb je 5000 schrootstukken nodig. Er is dus flink wat moeite voor nodig om je eerste upgrade te verdienen.

Maar als je weet door te zetten, merk je dat je met elke poging een stukje beter wordt in het raken van de vele vijanden en het inzetten van je schild. Na elke golf krijg je ook de keuze uit twee of drie tijdelijk willekeurige upgrades. Dit kan iets meer schade zijn aan voertuigen of upgrades die volledig het gebruik van je wapens aanpassen. Zo kun je lasers inzetten, raketten afvuren of je pistool uitbreiden met drie extra magazines. De upgrades hebben elk hun eigen zeldzaamheid, waardoor je met wat mazzel een betere upgrade tegenkomt. Met elke golf komen er ook steeds meer verschillende vijanden en voertuigen bij, waardoor het elke keer fris blijft. Auto’s, vrachtwagens, motors, vliegtuigen en nog veel meer verschillende voertuigen zorgen ervoor dat je van klein tot groot iets te raken hebt. De upgrades tussen de golven door zijn een stuk interessanter dan de upgrades die je kunt aanschaffen met het schroot wat je verdient. Zo mist het gevoel dat je echt veel sterker wordt met elke upgrade. Je pistool voelt en schiet nog steeds hetzelfde aan het begin van elke ronde en dat is toch wel erg jammer.

Heel veel explosies

De game ziet er erg leuk uit met het getekende stijltje en dit maakt de game erg goed leesbaar. Er zou een risico zijn dat met alle explosies op het scherm je het overzicht verliest, maar dat is hier zeker niet aan de orde. De extra ballonnen met schroot die in de lucht hangen, vallen met de vele afleidingen bijvoorbeeld erg goed op. De game heeft ook een lekkere rock-‘n-roll soundtrack die niet te snel in herhaling valt. De Gazzlers schreeuwen er ook op los, waardoor de presentatie erg dik in orde zit. De game draait bovendien supersoepel met minimale laadtijden en haperingen. De haptische feedback is aanwezig voor de wapens op de controllers, maar de haptische feedback op de headset is minimaal aanwezig.

De game kun je zowel zittend als staand spelen. Zittend heb je wel een nadeel, je kunt namelijk veel moeilijker de kogels ontwijken. Staand kun je mooi bukken en je bovenlichaam bewegen, waardoor je niet zo snel je schild in hoeft te zetten. Na een paar uur begin je helaas al wel te merken dat je van herhaling moet houden. Met elke poging begin je bij dezelfde golf in hetzelfde gebied, waardoor je de eerste paar golven wel kunt dromen. De upgrades die je nodig hebt tussendoor vragen dan ook om flink wat grinden om genoeg vrij te spelen. Dit is dan ook het grootste minpunt. Ik had liever gezien dat je iets meer keuze had waar je begon, zodat de omgeving er in ieder geval iets anders uitziet. Of dat je iets sneller de upgrades verdient. Als je de grotere eindbazen tegenkomt en een nieuwe bioom dan heb je er al flink wat uurtjes inzitten.

Toch een aanrader!

Gazzlers kost twee tientjes en biedt flink wat speelplezier als je het niet erg vindt om elke keer door hetzelfde level te spelen. De game ziet er erg tof uit en geeft de speler een explosief avontuur met een grote hoeveelheid verschillende vijanden, wapens en upgrades. Om alles vrij te spelen zul je flink wat uurtjes in deze titel moeten steken. Dit is dan ook de perfecte game om tussendoor even op te pakken en een erg leuke toevoeging aan het PSVR2 spellenaanbod.