Begin dit jaar konden we al genieten van Dredge. Een game die het leven van een zeeman combineert met de griezelige wereld van H.P. Lovecraft. Nu bijna een jaar later wordt de game uitgebreid met The Pale Reach. Dredge is een game ik tijdens de launch helaas heb gemist en de uitbreiding is dan ook het perfecte moment om de game aan de tand te voelen. De uitbreiding geeft de speler een extra verhaallijn, meer vissen en een nieuw gebied om te ontdekken. De uitbreiding staat dan ook niet op zichzelf. Dit is mooi nieuws voor nieuwe spelers, maar voor de spelers die de game al volledige hebben uitgespeeld, is het helaas een ander verhaal.

Greater Marrow

Je speelt als een zeeman wiens boot is verloren gegaan op een stel rotsen voor het stadje Greater Marrow. Je wordt wakker in de haven en de burgemeester legt uit wat er is gebeurd en is zo aardig om je een nieuwe vissersboot te geven. Dit is niet geheel gratis, want tijdens de verkoop van de vissen die je vangt, zul je een deel van de winst aan de burgemeester moeten inleveren. Je krijgt dan ook snel het verzoek om je nieuwe boot uit te proberen, je eerste paar vissen te vangen en geld te verdienen. Dredge is een game die je makkelijk oppakt, want je hebt maar een paar knoppen nodig om je boot te besturen. Naarmate je vordert, krijg je de mogelijkheid om meer uitrusting en vaardigheden aan te schaffen. De game bevat geen lange uitleg of teksten, je wordt snel aan het werk gezet door de bewoners van deze wereld.

Vissen is naast het rondvaren het onderdeel waar je het meeste mee bezig zult zijn. Op zee kom je diverse plekken tegen die vol zitten met vissen. Het soort vis en de hoeveelheid leer in de loop der tijd herkennen door de vormen onder water. Op een dergelijke plek kun je een hengel uitwerpen door op F te drukken. Elke vis heeft zijn eigen mini-game waar je op het juiste moment de F-knop in moet drukken. Moeilijk zijn deze mini-games niet, maar ze geven net genoeg uitdaging om je bij de les te houden. Verder in de game zul je ook nog andere manieren vrijspelen om vissen te vangen. Zo kun je krabben vangen met kooien die je een tijdje in het water moet laten dobberen. Het is zelfs mogelijk om een net achter je aan te slepen. De verschillende soorten vissen, zoals oceaanvissen, zullen verschillende bedragen opleveren als je ze bij een eiland inlevert. De grootte, versheid, soort en zeldzaamheid bepalen de waarde. Het is belangrijk om te vermelden dat veel vissen een extra variant hebben. Dit zijn vissen met een horror tintje. Vreemde vormen, kleuren of gelaatstrekken. Het vinden van deze vissen is een stuk lastiger en de game bevat een grote encyclopedie die bijhoudt welke vissen je allemaal hebt gevangen en welke je nog mist. Wil je de game volledig uitspelen dan zul je flink veel moeite moeten doen om al deze vissen te vangen.

Baggeren voor upgrades

Op bepaalde plekken kom je drijvend materiaal tegen zoals houten planken of zeildoeken. Deze kun je met een andere mini-game omhooghalen. Dit baggeren levert je de materialen op die je nodig hebt om je boot verder uit te breiden en is er zelfs een kans dat je wat verborgen schatten weet te vinden. Het upgraden van je boot is erg belangrijk. Ruimte op je boot is beperkt en de vissen en materialen nemen allemaal ruimte in. Je zult hier dus soms moeten puzzelen om alles mee te weten nemen. Naast ruimte kun je ook betere motorren, hengels of lampen aanschaffen die je allemaal helpen tegen de gevaren die op de loer liggen. De zee kent namelijk veel gevaren zoals stormen, rotsen en wervelwinden. Maar dit valt nog mee als je blijft doorvaren in de nacht.

’s Nachts is het zicht minder en loopt je paniekmeter steeds verder op. Loopt je paniekmeter vol dan ben je overgeleverd aan de monsters die je boot proberen aan te vallen. Deze aanvallen resulteren in beschadigingen aan je boot, het verlies van je lading, een kapotte motor of in het ergste geval een game-over scherm. Betere lampen kunnen je helpen om deze monsters meer weerstand te geven, maar het resultaat is dat je altijd het gevoel hebt om zo snel mogelijk terug te keren naar een haven. Je weet dat je gevaar loopt in de nacht en dat maakt Dredge echt een heerlijk spannende game.

Heerlijke sfeer

De wereld om je heen is prachtig met zijn strakke, low poly stijltje en de geweldige soundtrack versterkt dit gevoel. Je kunt de vuurtoren in het midden van deze wereld altijd duidelijk zien. Elke dag vliegt snel voorbij, maar als je boot stilligt staat de tijd stil. Je kunt hierdoor lekker rustig om je heen kijken. Je kunt zelfs verrast worden door walvissen en dolfijnen. Het voelt dan ook nooit saai aan om van A naar B te varen. Op één van de eilanden kom je mysterieus personage, de verzamelaar, tegen. Hij geeft je de opdracht geeft om diverse artefacten te vinden. Het vinden van deze artefacten vormt de hoofdverhaallijn van de game en stuurt je naar de vijf verschillende gebieden die de game rijk is. De verschillende opdrachten staan op een bord en je kunt op deze manier de hoofdopdrachten en kleinere opdrachten door elkaar voltooien. Ze starten in veel gevallen altijd met het ontmoeten van een nieuw karakter en de wereld weet je elke keer positief te verrassen. Af en toe vind je een boodschap in een fles en de verhalen die je hier vindt zijn leuke extra’s die de wereld van Dredge meer leven geven. Er zijn meerdere eindes en je hoeft gelukkig niet het hele spel twee keer uit te spelen, je kunt gewoon een save herladen die op het punt staat om niet meer terug te keren.

Dredge in de basis is dan ook geweldige ervaring met name als je de tijd neemt. Je zult niet de volledige ervaring hebben als je alles op de meest efficiënte manier probeert te voltooien. Kijk rustig rond bij de eilanden die je tegenkomt en je zult in veel gevallen met iets interessants beloond worden. Je zult dan al snel zo’n 10-15 uur in de game kunnen steken. De gameplay is heerlijk simpel waardoor je de game met gemak even een half uurtje speelt. De toevoeging van de monsters en het H.P. Lovecraft is een geweldig idee en zorgt ervoor dat je altijd een ongemakkelijk gevoel hebt als je net iets te lang probeert rond te varen in de nacht.

The Pale Reach uitbreiding

De uitbreiding The Pale Reach voegt een extra gebied toe ver van de eilanden van het basisspel. Zoals de naam al doet vermoeden zul je hier rondvaren in een gebied bedekt met sneeuw en ijs. Je komt de koopvrouw tegen en ze heeft naast nieuwe hengels ook een ijsbreker te koop. Met dat hulpstuk kun je door de gevaarlijke brokken ijs breken die in het nieuwe gebied drijven. Dit zorgt er helaas voor dat dit gebied veel leger aanvoelt dan de andere gebieden. De hoeveelheid eilanden die je hier tegenkomt zijn klein. Aan de andere kant is dit het best uitgewerkte gebied qua sfeer en verhaal. Het is zo’n mooi verschil met de rest zonder te verliezen wat de andere eilanden zo interessant maakten.

De narwal is een nieuwe bedreiging in dit gebied. De Narwal zal de speler achtervolgen, zowel over ijs als water. Als nieuwe speler is het tegenkomen van de Narwal zowel indrukwekkend als angstaanjagend. Als jij jouw vissersboot al volledig hebt geüpgraded dan zal je met de beste motoren de Narwal makkelijk kunnen afschudden. De uitbreiding kun je dan ook beste ervaren door de game opnieuw op te starten. Er zijn diverse nieuwe vissen te vinden, maar de bedreiging is zo’n belangrijk onderdeel bij Dredge dat met de beste vissersboot de ervaring niet hetzelfde zal zijn. The Pale Reach is bovendien erg kort met 1-2 uur, waardoor je voor alleen de uitbreiding de game niet hoeft aan te schaffen.

Een game die je moet spelen

Dredge opzichzelf is een geweldige game die je minimaal tien uur aan heerlijke H.P. Lovecraft horror geeft. Het leven van een zeeman en de gevaren op zee in je kleine vissersboot passen perfect bij een horrorthema. De gameplay is simpel, waardoor je lekker de tijd kunt nemen. De sfeer, het verhaal en de presentatie staan als een huis. Je kunt hier eigenlijk niet fout gaan. De uitbreiding zal voor nieuwe spelers onzichtbaar samensmelten met de rest van de game. Voor spelers die de game al hebben uitgespeeld, zal dit niet het geval zijn. De beste ervaring heb je als je de game opnieuw opstart en Dredge is het zeker waard om nog een keer volledig te doorlopen.